Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija gnoj v grlu

gnoj v grlu

Pozdravljeni,

Pred vec kot tednom dni sem opazila nekaksen tujek v grlu, bolj natancno na desni strani grla, poleg bezgavke. Obcutek je, kot da se mi je zataknil del hrane v grlu kateri ne more nikakor dol. Ker ta obcutek do sedaj ni minil, sem poskusila s prstom priti do tega mesta. Z nohtom sem postrgala iz stene grla gost, trsi bel gnoj v obliki kepice. Celotna rana je kar precej globoka, kot nekaksen zepek, kjer se nabira gnoj. Rana me sicer ni bolela, samo sedaj je malo razdrazena zaradi mojega posredovanja. Poleg poziranja pa edino opazam, da me malo tudi zaboli desno uho in tudi bezgavka je rahlo povecana.

Prosim za kakrsen koli nasvet glede moje tezave.
Vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor.

Spoštovani,

opisujete žrelo (to, kar vidimo v ogledalu najbolj globoko – za ustno votlino). Grla sami ne morete pogledati – tam so poklopec in glasilki. Videli ste mandlja, z enega ste odstranili trd bel čep. To so najverjetneje odluščene odmrle celice s površine mandlja. Mandelj ima namreč zelo nagubano površino z globokimi vdolbinami, na vsej tej površini so prisotne imunsko sposobne celice, limfociti. Čepi odmrlih celic sami po sebi niso bolezen, če vas motijo, jih lahko nežno iztiskate z blazinico prsta ali z žličko, ne pa z ostrim nohtom, za katerim je vedno še kaj bakterij.

Ker pa vas boli mandelj, bolečina seva proti ušesu in je prisotna na vratu povečana in boleča bezgavka, je očitno prisotno vnetje – virusno vnetje žrela ali gnojno (bakterijsko) vnetje žrela – angina, bela pika pa gnojni čep (vendar gnojni čepek ni trd, je mehek, okolna sluznica je pordela in boleča). V primeru bolečin in otekle bezgavke se je najbolje pokazati svojemu zdravniku, ki presodi, ali gre za virusno vnetje žrela ali bakterijsko angino.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close