Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija gnoj v dlesni

gnoj v dlesni

Spoštovani!
Ker ne vem ali forum za otroško zobozdravstvo deluje (glede na leto zadnjih odgovorov se mi zdi, da ne), bom še tukaj objavila kopijo v upanju na odgovor. Hvala že vnaprej.
Kopiram:
Spoštovani!
Na vas se obračam v upanju, da mi boste lahko dali kakšen nasvet.
Moja hčerka ima 4 leta in pol. Pri letu in pol sem na štirici desno spodaj opazila majhno sivo pikico, pa sem jo naročila k zobozdravniku. Do njenega tretjega leta sem jo vsakih nekaj mesecev vozila na premaze, mislim, da s fluorom. Pa so se kar vidno delale luknjice. Potem je morala zamenjati zobozdravnico. Nova je zobe premazala, petico levo spodaj pa povrtala in vstavila zdravilo. To je bilo v začetku julija. Sredi avgusta ji je zdravilo padlo iz zoba. Kadar se je v luknjico nabrala hrana, jo je bolelo, pa smo poščetkali in požvrkljali, pa je bilo bolje. K zobozdravnici je zaradi tega nisem vozila, saj mi je povedala, da ji zdravilo lahko izpade in da ni problem. Konec avgusta se ji je ob zobu v dlesni pričel nabirati gnoj (dlesen je bila otečena in bela). Peljala sem jo na čiščenje kanalov, dobila je tudi antibiotik. Po enem tednu jemanja je bilo bolje, vendar se je kmalu (že nekaj dni) zopet začel nabirati gnoj. V zob ji pred jedjo vstavim košček vate, da bi preprečila vnos hrane v luknjo (tega pred avgustom nisem delala, mi niso naročili, sama se nisem spomnila, po prvem čiščenju in zdravljenju z antibiotikom pa redno vsak dan). Čez teden je v vrtcu in ima vato v zobu cel dan, do popoldneva, ko pride domov. Popoldan je dlesen močno otečena, boleča in bela, čez noč, ko vate ni v zobu, dlesen pa po umivanju namažem s propolisom, se čez noč očitno umiri in gnoj izteče. Sva zamenjali zobozdravnico, ker se je mala od vrtanja panično bala, pri drugi je malo bolje. Obiskovali sva jo enkrat do dvakrat tedensko zaradi čiščenja. Včasih sva kakšno bulico predrli kar doma zvečer sami, saj nimava možnosti k zobozdravniku zvečer. Sredi oktobra je zopet dobila antibiotik zaradi stalnega vnetja dlesni. Se mi je zdalo, da ji sploh ne pomaga, še vedno se je dnevno nabiral gnoj. Potem se je okrog 1.11. umirilo in je sedaj skoraj 14 dni ni preveč bolelo, vidno otekalo pa tudi ne. Pred dvema dnevoma sem opazila, da je dlesen spet rdeča, včeraj popoldan je bila močno otečena in boleča, videlo se tudi belo, vendar ne kot bulica, ki bi jo lahko predrla. Ponoči se je oteklina zmanjšala, izginila pa ni. Sedaj jo zopet boli. Jutri (njena zobozdravnica dela popoldan, takrat je najbolj otečeno) jo peljem na čiščenje, ne vem, če bo zaleglo za dalj časa. Pravi, da puliti zoba ni dobro, ker drži prostor za stalno petico, in da bodo potem problemi, če bosta stalni petica in šestica tiščali ven na istam mestu. To že lahko razumem, ampak se mi zdi, da tudi to ne more biti v redu, da ima že tri mesece gnoj v dlesni in da bo tako še dve, tri leta, pač do stalnih zob. Zanima me, kaj menite vi, kaj je za storiti?
Pomislila sem, ali je mogoče dlesen zdraviti z laserjem tudi pri otroku (meni so namreč jo), ali ni mogoče za delo dati kakšno kaj vem, pomirjevalo (ne da si to želim, ampak mala je prav histerična, ko je treba k zobarju)…
Se opravičujem za obširno razlago, vendar ne znam na kratko razložiti teh muk, pa da ne zapravljam vašega časa, da bi mi svetovali kaj, kar smo že počeli. Hvala za vaš čas in upam, tudi na nasvet.
Če je pomembno, zobe ščetkava zjutraj in zvečer, ščetka Curakid, pasta Elmax s fluorom, zvečer žvrklja z ustno vodico Elmax s fluorom, pote, namažem dlesen s Propolisom za otroke. Dvakrat tedensko še sčistim z medzobno ščetko.

Pozdravljeni,

svetovala bi, da zob deklici odstranijo in vstavijo retiner, ki drži prostor za stalni zob naslednjik.

Srečno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

Spoštovani!
Zopet se obračam na vas, mogoče imate še kakšno drugo idejo…
Situacija pri hčerini dlesni se je za nekaj časa malo umirila, sedaj pa je že skoraj mesec dni obupno. Dlesen je zelo otečena, rdeča, vidi se tudi belina, vendar ni skoncentrirana, da bi se oblikovala bulica, ki bi jo lahko iztisnila. Obiskali sva že cel kup dežurnih zobozdravnikov, enkrat tudi nočnega v MB (da ji očistijo kanale). Vsi mi povejo, da bodo s tem zobom težave, a da mora ostati, da je potrebno potrpeti. V tem času sem se sama naučila sprati kanale (sva imeli še epizodo, ko sem ji po nasvetu svoje zobozdravnice sprala s peroksidom, pa mi je šele čez nekaj dni njena povedala, da se otrokom to sploh ne počne), sedaj je pa stvar taka, da nimajo več kaj čistiti, ker so kanali čisti, dlesen pa je še vedno vneta. Ravno danes mineva deseti dan, ko zopet jemlje antibiotik, pa nič učinka. Laser smo/so pa izključili, češ da lahko poškoduje zasnovo stalnega zoba. Na pomoč sem tudi poklicala bioenergetika, morda ji je malo olajšal bolečino, kaj več pa zagotovo ne.
Kaj lahko sploh še storim? Vsak stok ponoči, pa me že skrbi, da jo zopet boli, ne upamo na dopust, čeprav je tudi njena zobozdravnica priznala, da pravzaprav ne ve več, kaj storiti….
Če je ta retiner edina možnost, ali jo za poseg lahko naročim pri vas, glede na to, da v naših koncih ni nekega navdušenja nad idejo? Pa kakšne so možnosti za uspehoz. neuspeh in težave kasneje s stalnim zobom? Prišla bi seveda samoplačniško.
Hvala vam za odgovor.
Lep pozdrav,
Vesna

Pozdravljeni,

mnenja nisem spremenila. Lahko jo odpeljete k spec.pedontologu, ki bo zob odstranil in vstavil retiner.

Srečno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

Spoštovani!
Po še eni epizodi bolečin sem od zobozdravnice, ki puljenju nikakor ni bila naklonjena, skoraj izsilila napotnico za spec. pedontologinjo. Le ta ji je zob poskusila tudi zdraviti, pa ni šlo, je otekel in bolel. Poslala jo je na slikanje in ugotovila, da je žal prisotno zelo hudo in obširno vnetje in res za izpuliti. Dala je napotnico za oralnega kirurga. Tja sem jo naročila kar samoplačniško, pač, da pride čimprej na vrsto in se reši bolečin. Ravno prejšnji petek sva bili pri njem. Pa je rekel, da ne bi pulil, da je kanal slabo odprt in zato hrana zastaja in ne morem dobro očistiti. Nato ji je pobrusil celo krono, čisto do dlesni. Mala sicer res manj toži o bolečinah, vendar pa dlesen ni videti v redu, je rdeča in pač ni ok. Včeraj sva bili pri tej spec. pedontologinji, ki je bila malo presenečena, da ni izpulil zoba, kanal da je bil čisto dobro odprt, vnetje pa da je v kosti. Pač sva se strinjali, da bomo torej malo počakali in videli kaj se bo zgodilo. Da najbrž to vnetje ni preveč dobro za stalni zob, vendar je rekla, da ponavadi ni kakšne škode. Glede na videno in doživeto ji zelo zaupam.
Pozabila pa sem jo vprašati, me pa zdaj jezi, se mi zdi, da sem zasledila, da taka vnetja razjedajo/razžirajo kosti, če se ne sanirajo. Torej, kaj je s tem? Kakšne so “nevarnosti”? In kako lahko pomagam zmanjšati vnetje, če zob ni izpuljen? Mažem z Gengigelom ali Propolisom?
Hvala še enkrat.
Lep pozdrav,
Vesna

Pozdravljeni,

mlečni zobje in njihova patologija so specifični in niso ravno primerljivi s stalnimi zobmi. Žal je endodontsko zdravljenje mlečnih zob največkrat neuspešno in “zob se pušča odprt”. Če so prisotna stalna in ponavljajoča se vnetja, ki terjajo antibiotično terapijo, se tak mlečnik odstrani, v nasprotnem primeru se pušča v ustni votlini (po splošno uveljavljeni in priznani doktrini v Sloveniji). Vnetje mlečnika navadno ne pušča posledic na kosti ali stalnih naslednikih. Priporočam čim boljšo higieno, saj boste tako vnetja omejili na minimum.

Srečno.

Lep pozdrav
imam gnoj v dlesni na desni strani kjer mi je izpuljen zob in s tem imam slab zadah in vsake tok smrdi da ni normalno . Ne vem pa kaj storiti glede tega, ali se sploh da zdravit ker ko gre gnoj ven mi je tak beden okus v ustih in zadah za okolico …..

Pozdravljeni,

je to gnoj ali le normalno celjenje rane? To bo najbolje ocenil vaš zobozdravnik, ki je ekstakcijo opravil.

Srečno.

New Report

Close