Pozdravljeni,
po dolgoletnih težavah s prebavo in napihnjenostjo, so mi ugotovili, v zvezi s celiakijo, da sem nosilka alelov DQ3/DQ7 in DQ8 v genu HLA-DQB1. Na tej podlagi sem izločila gluten (tudi mlečne izdelke) iz prehrane, pri čemer je napihnjenost izginila, vendar pa se je pojavil nadaljnji problem, saj zaznam večjo utrujenost (po enem dnevu, ne takoj) po skoraj vsaki zaužiti hrani, razen rižu in telečjem mesu. Bila sem tudi na alergoloških testiranjih, pa rezultati niso bili berljivi (dermografizem). Prav tako zelo slabo prebavljam hrano in sicer je blato kožne oz. rumenkaste barve, pri čemer so bili jetrni testi pred uvedbo diete v mejah normale. Težava je v tem, da sem v mescu in pol shujšala že za 5 kg, pri čemer jem 4 večje obroke na dan.
Ali menite, da bi morala na pregled intolerance za hrano ali na pregled trebušne slinavke, glede encimov?
Kaj svetujete, kam naj se obrnem, kako mi lahko pomaga gastroenterolog, saj se moje hujšanje nadaljuje?
Pozdravljeni.
V ambulanti zdravnik pregleda laboratorijske izvide in lahko ugotovi nezadostno absorbcijo in prebavljenost hranil glede na znižane vrednosti nekaterih elementov in beljakovin v krvi. Možen je tudi pregled blata in določitev encima elastaze v njem. S tem določimo encimsko aktivnost trebušne slinavke.
LP