glucosamine chondroitin msm
Po operaciji križnih vezi in odstranirvi mesniskusa so mi svetovali jemanje
glucosamine 1500 mg, chondroitin 120 mg in msm. V Sloveniji ni možno dobit v omenjenih razmerjih, našel sem ga na:
http://www.biovea.net/product_detail.aspx?PID=259&CID=0
Zanima me kako dolgo naj jemeljem ali je potrebno imet vmes pavze….
Hvala za odgovor
Lp
Gordan
Spoštovani,
sam priporočam neprekinjeno jemanje.
Obstajajo sicer študije, ki dokazujejo učinek še 2 meseca po 3 mesečnem jemanju. Ta študija priporoča trimesečne cikluse jemanje z 2 mesecema prekinitve.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Lep pozdrav!
Lani oktobra (sobota) sem pri domačem delu nerodno počepnil. V tistem trenutku me je zapeklo v desnem kolenu.Nato sem odšel v ponedeljek na pregled k ortopedu. Izvid se je glasil , v statusu – koleno na otip ni toplejše , je pa v njem manjši izliv, gibljivost ohranjena, pod pogačico so tipne krepitacije, boleč lateralni rob pogačice in patelofemoralna kompresija,sklepni špranji nista boleči, niti z manipulacijo ne izzovem bolečine in preskoka. RTG : patelofemoralna artroza, kalcinati v predelu medialne in lateralne sklepne špranje.
DG: ARTHROSIOS PATELOFEMORALIS DEX.
CALCINATIP MENISCI MEDIALIS ET LAT.GEN. DEX.
Ker se stanje po dobrem mesecu ni popravilo, sem ponovno obiskal ortopeda.
Bil je specializant, ki je trdil enako kot zdravnik pred mesecem dni. Poklical je starejšega kolega ,ki pa me sploh ni pogledal. Zatrdil je da lahko bolečina , ki se je medtem prestavila na notranjo stran kolena , poleg tega nisem bil v stanju da bi počepnil, lahko traja tudi do pol leta. Naj pač vozim sobno kolo in masiram oz mažem koleno z kremo Naklofen.
Takratni izvid se je glasil: Desno koleno minimalno oteklo, gibljivost -5/110 st., pri manipulaciji bolečina na medialno stranjo, vendar preskoka ne tipam,lig. je koleno sicer čvrsto, test Appyu je pozitiven, tudi bolečine so na medialni strani prisotne pri počepu.
Na koncu so me skoraj prepričali, da artroskopija lahko da ne bo dala nobenih rezultatov. Namreč kalcinatov ne morejo odstraniti, lahko zagladijo samo robove morebitne rupture.Poučili so me o tem riziku, vendar sem vseeno zahteval artoskopijo.
Dne 5.5 09 so jo opravili .Zjutraj na viziti so napisali DG:
PATELOFEMORALNA BOLEČINA
CHONDROCALCINOSIS GE. DEX.
ARTHROSIS PATELOFEMORALIS DEX.
Pri posegu pa so naredili sledeče – toaleto hrustančnih lezij , ter resectio menisci medialis genus dex. subtotalis
Po posegu pa sta bili dve Dg.prečrtani in dopisani dve novi.
RUPTURA DEGENERATIVA MENISCI MEDIALIS GEN. DEX
CHONDROCALCINOSIS GENUS DEX.
GONARTHROSIS GRADUS II – III
Svetovali so mi zdravljenje z Hyalgan amp. To sem že opravil ( 5 kom).
Na koncu pa me zanima , ali je možno da je prišlo pri počepu v mesecu oktobru do raztrganine meniskusa ali ne. Glede na to da sem star 44 let , se mi malo verjetno zdi da bi se raztrgal zaradi starosti.
LP Kalimero
Spoštovani,
Pri počepu lahko pride do raztrganja meniskusov. Ker pa je sila na meniskuse pri počepu relativno majhna (gre za fiziološki gib) se meniskus, Ki je zdrav (ki ni degenerativno spremenjen) ne bi raztrgal.
Lep pozdrav
Mitja Kozic