Pozdravljeni!
Lepo prosim za nasvet,kako odpraviti glicive na prstih rok. Z njimi se bojujem že tretjo leto,malo se zazdravijo, nato ponono planejo.Vneto je vse okrog nokta,boleče in deformira nokte.
Dosedaj sem uporabila že več zdravil,krem ki mi jih je predpisal zdravnik,a trajnega uspeha ni.
Ko je hudo,si pomagam z limono,ki mi delno umiri težave.Imam napotnico za dermatologa,a je potrebno čakati več kot 3 mesece.Lahko da takrat vnetje ne bo tako hudo kot je danes, in me ne
bojo resno obravnavali?
Prosila bi še za nasvet,kako popraviti kožo na rokah,ki je tanka,neelastična in polna starosnih
ali drugih peg? Stara sem 70.l. S čem negovati roke,da bo koža elastična.
Hvala v naparej za nujen odgovor, in lep pozdrav!
Spoštovani!
Pri glivičnih okužbah kože, je pristop k zdravljenju enak kot velja pravilo v medicini: Najprej se postavi diagnoza, oziroma obolenje opredeli oz. dokaže in nato se določi zdravljenje.
Glivične okužbe znamo zelo dobro pozdraviti in nam jih uspe popolnoma odpraviti največkrat hitreje kot v treh mesecih.
Najprej je potreben pregled v tako imenovanem mikološkem laboratoriju, kjer vam postrgajo malce rožene plasti iz povrhnjice ali nohtov ali las (odvisno kje se okužba nahaja), kar se pogleda pod mikroskopom ter “posadi” na posebna gojišča, na katerih lahko kasneje glivice dokažemo.
Če jih dokažemo, jih tudi pozdravimo.
Če imate težave že tri leta in ste uporabljali ustrezna zdravila in uspeha ni, potem dvomim, da imate glivice. Še posebej, če niste imeli opravljenega mikološkega pregleda.
Pomembno je namreč vedeti, da samo s pregledom “na oko” ni mogoče glivične okužbe ločiti od nekaterih drugih kožnih bolezni.
Tudi glivičnih okužb nohtov ni mogoče prepoznati samo na pogled, zato dermatologi opozarjamo, da se pacienti ne zatekajo k samozdravljenju in verjamejo raznim oglaševalnim produktom za zdravljenje glivic na nohtih, ki jih dobite v prosti prodaji, saj brez mikološkega pregleda ne morete vedeti ali imate glivice ali ne.
Vsak dermatolog pozna to problematiko in vas bo resno bravnaval tudi če takrat spremembe ne bodo močno izražene (to še bolj dokazuje, da najbrž nimate glivic -te se namreč ne “izboljšajo” same od sebe) Po vašem pripovedovanju menim, da gre pri vas verjetneje za eno izmed oblik dermatitisov rok.
Za “popravilo” kože vaših rok, ki jo opisujete, da je tanka,neelastična in polna starosnih
ali drugih peg pa bi bilo potrebno kar nekaj dermatoloških postopkov “pomlajevanja” in časa.
Za “prvo pomoč” vam svetujem, da jo res zelo dobro zaščitite pred soncem ( zaradi tega so najverjetneje opisane spremembe nastale).
Izogibajte se tudi stikom s kemikalijami, detergenti. čistili, mili…zemljo, itd. Že prepogosto umivanje z vodo in močenje lahko takšno kožo polsabša.
Svetujem uporabo negovalnih mazil, ki jih dobite v lekarni (ko vas bo pregledal dermatolog, vam bo lahko natančneje svetoval, ko bo vašo kožo videl)
Lep pozdrav
B.Žgavec