Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Gliste pri dojenčku?

Gliste pri dojenčku?

Spoštovani,

na vas se obračam z vprašanjem glede možnosti pristnosti glist pri mojem sinu.

Sin je star 5,5 meseca in od kakšnega 3. meseca slabo pridobiva na teži. To pomeni cca. 150, 200 g na mesec, čeprav je ob uvedbi goste hrane oz. škroba v njej, pridobil v zadnjem mesecu 500 g.

Poleg tega si neprestano mane nosek; podnevi in ponoči, že kakšna dva meseca. Najprej sem to pripisovala zaspanosti, zdaj suhemu zraku, zdaj sem pa prebrala, da je to tudi eden izmed simptomov pri glistah.

Ravno tako ponoči zelo nemirno spi. Zaradi tega spi kar med nama, saj se stalno premetava, obrača, prebuja in se priklaplja name. Tako je približno polovico noči.

Ima tudi podočnjake; sicer ne močno izrazitih, pa vendar jih ima. Pediatrinja mu je že pregledala kri, hemoglobin je imel 111, kar baje niti ni tako malo.

Kaj menite, bi ga zaradi simptomov počasnega pridobivanja na teži, srbečega nosu, nemirnega spanca in zmernih podočnjakov, bilo smiselno testirati za gliste? Tako z brisom kot s pregledom blata? V primeru, da se ugotovi njihova prisotnost, je zdravljenje z zdravili lahko zelo škodljivo za tako majhnega dojenčka?

Zanima me še, kam se lahko obrnemo za samoplačniški pregled, v primeru, da nas pediatrinja ne bi želela napotiti.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Gliste pri dojenčku, ki nima stika z okuženimi , so le teoretična izjemna možnost. Znake glist, ki ste jih opisali in so nespecifični ter podobni mnogim mnogim drugim znakom ali so povsem normalni, zlahka pripišete tudi povsem normalnemu razvoju ritma spanja in okolju. Tudi slabše pridobivanje na teži, ki ima v tej starosti bolj verjetno druge vzroke kot pa neko dolgotrajnejšo infestacijo z glistami.
Skratka, to je tako malo verjetno (če sklepam, da živite v normalno urejenem okolju in da nihče, ki je z dojenčkom v tesnem stiku nima glist), da v tej smeri urkepanje ni potrebno.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni.

Hčerka stara skoraj 3 leta je dobila gliste. Doma imamo še dvojčici stari 3 mesece. Ali tudi tako majhni dojenčki lahko dobijo zdravilo? Na kaj moramo biti pri dojenčicah še posebej pozorni? Bojim se okužbe pri malih dveh, saj naj bi otroci s tem tudi izgubljali na teži.

Hvala za vaš nasvet in lep pozdrav.

 

Do 12 meseca starosti zdravimo dojenčke z zdravili proti glistam samo po posvetu z infektologom.

Malo je sicer možnosti, da bi se 3 mesečnik, ki se ne dotika predmetov, nalezel glist. Seevda pa bodit4e pozorni, da se triletnica ne dotika dojenčkov, predvsem z neumiti rokami ne.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close