Gliste in bolecine pri odvajanju
Pozdravljeni,
Danes zjutraj je sin(5let) zacel stokati da ga boli ritka. Dva dni nazaj ga je tudi trebuscek in malo bruhal.
In ker ga bolela ritka smo ga obrzali doma. Potem sva z mozem posumila da ima verjetno gliste.
Ko sem klicala pediatra so mi rekli da ce ima par znakov za gliste da mi bodo dali Vermox. Saj na testiranja vec ne dajejo ker tudi po testiranju niso sigurno ce je to to.
Tako da je danes pojedel dve tableti.
Ima pa grozne bolecine pri odvajanju- joce poleg ko gre na blato. Prav strah ga je ze kakanja. Prav tako nam je predpisal kremo Locoidon za mazanje.
Ima pa tudi zelo cudno barvo blata- kot nekaksne sivo bele barve, zgleda A je lahko to zaradi glist? Kako pomagati?
Zanima me ce bo dovolj ena skatlica tablet in potem cez 14 dni ponovimo z eno skatlico?
Doma imamo tudi 20 mesecno hcerko, za njo mi je tudi prespisal eno skatlico tablet- a mi priporocate da ji preventivno dajem?
Najlepsa za odgovor
Za gliste je izjemno značilno večerno oz. nočno srbenje ritke. Ko v tem času razpremo ritnici, lahko vidimo 3-5 mm dolge bele lasnice, ki se zvijajo.
Pekoče bolečine so bolj značilne za druge bolezenske vzroke. Svetujem pregled pri pediatru in odvzem brisa ritke na streptokoka, da se potrdi ali izključi streptokokni perianalni dermatitis, saj gre za povsem drugačno bolezen in seveda za povsem drugačno zdravljenje. Potrebno je pomisliti tudi na zaprtje, razpoko analne sluznice …
Zdravljenje podančic je standardno in svetovano 1 tbl vsakih 14 dni, ponoviti vsaj 1x in ne cela škatlica (torej 2x dnevno 1 tbl 3 dni, to je zdravljenje trakulje).
Običajno je potrebno zdraviti vse družinske člane.