Najdi forum

Naša mala pikica je stara 2 leta, v zadnje vreme je dosta utrujena, zaspana i nervozna

Naša mala pikica stara je 2 leta, v zadnje vreme je dost utrujena, zaspana i nervozna.Dali smo blato na pregled i ima gliste. Kakve su vase iskušnje s glistama. Dobili smo Vermox suspenziju.

Spoštovani!

Pri otrocih so najpogosteje pojavljajo podančice, katerih opis vam posredujem v celoti in navadna človeška glista. Otrok, ki ima gliste, je lahko nemiren, razdražljiv, bled, okoli oči ima kolobarje, pogosto ima smrdeč zadah iz ust. Občasno se mu po koži pojavi izpuščaj, lahko tudi toži zaradi nejasnih bolečin v trebuhu. Glistavost zdravimo z antiparazitarnimi sredstvi: npr. Vermox ali Dalben.

Ker se zlasti podančice pojavljajo v družinah in je za uničenje potrebno opraviti tudi nekaj ukrepov v okolici bolnika, vam opis podančic posredujem v celoti. Ukrepi za preprečevanje so podobni tudi pri navadni človeški glisti, zlasti je potrebno kratko striženje nohtov, umivanje rok po igri na peskovniku, na zemlji, ipd.; dobro pranje sadja in zelenjave.

GLISTE PODANČICE ( ENTEROBIAZA )

Podančice ( Enterobius vermicularis ) so majhne gliste ( 1 cm ), ki pri človeku pogosto povzročajo okužbo črevesja. Znaki okužbe so: srbečica okoli zadnjične odprtine ( močna zlasti ponoči ), motnje spanja, nadražena koža in sekundarne okužbe spraskanih mest. Okužba lahko poteka tudi tiho – brez simptomov.
Samice glist živijo v debelem črevesu in lezejo proti zadnjični odprtini, kjer ležejo jajčeca. Jajčeca so kužna.
Glistavost je razširjena povsod po svetu in prizadene vse socialno-ekonomske razrede. Gliste so najbolj razširjene v šolskih razredih, pa tudi v predšolskih kolektivih in po raznih zavodih. Glistavost se ponavadi pojavlja pri več kot samo enem družinskem članu.

Vir okužbe: človek

Način prenosa: direktni prenos jajčec z rokami od zadnjične odprtine bolnika do ust ( lastnih ali zdravega človeka ). Bolnik se praska okoli zadnjične odprtine, jajčeca se prilepijo na prste, za nohte. Če bolnik nato z neumitimi rokami prijema posteljnino; obleko, igrače, druge predmete; pripravlja hrano; se briše z brisačo okoli zadnjične odprtine, se lahko jajčeca na zdrave prenesejo tudi preko navedenih predmetov oziroma hrane. V ustanovah ali gospodinjstvih, kjer je okuženih veliko oseb, je možen tudi prenos preko prahu, v katerem so jajčeca. Jajčeca preživijo zunaj človekovega telesa okoli 2 tedna in so ves ta čas kužna.

Pogoste so ponovne infekcije, zlasti če prostorov, posteljnine, perila, igrač, in drugih predmetov v okolju bolnika temeljito ne očistimo.

Inkubacijska doba: 2-6 tednov.

Jajčeca glist ugotavljamo s preiskavo brisa zadnjične odprtine, ki jo opravimo s posebnim lepilnim trakom, na katerega se prilepijo jajčeca.

UKREPI ZA PREPREČEVANJE

Glistavost je v skladu z Zakonom o nalezljivih boleznih v Sloveniji obvezno prijavljati ( Ur.l. RS, št. 69/95 ).

1. Potrebno je poostriti nadzor nad umivanjem rok doma in v kolektivu:
· po uporabi stranišča;
· pred pripravo hrane;
· po igri s peskom, blatom, mivko.
2. Nohte je potrebno kratko pristriči! ( Oseba, ki ima gliste, se praska okoli zadnjične odprtine, jajčeca se ji prilepijo za nohte ).
3. Pri okuženi osebi menjamo posteljnino ( rjuhe, prevleke ) in perilo vsak dan – še približno teden dni po začetku zdravljenja! Uporabljamo take prevleke odej, ki so popolnoma zaprte. Jajčeca v nekaj sekundah uničimo s temperaturo, ki je višja od 55° C.
4. Perilo po uporabi odvržemo direktno v pralni stroj in peremo pri ustrezni temperaturi!
5. Pogosto menjamo posteljnino, prevleke za odeje v družini in kolektivu prizadetega. Če imamo glistavost v kolektivu, je smiselno dnevno menjavati prevleke ležalnikov.
6. Pogosto sesamo prostore, če se da – z globinskim sesalcem. Priporoča se jutranje tuširanje – ne kopanje; po brisanju predelov okoli zadnjične odprtine odvržemo brisačo direktno v pralni stroj!!
7. Priporoča se jutranje tuširanje – ne kopanje; po brisanju predelov okoli zadnjične odprtine odvržemo brisačo direktno v pralni stroj!!
8. Igrače je potrebno prati vsak dan. Če se glistavost pojavi v kolektivu, je smiselno za 14 dni izločiti mehke igrače, ki jih ne moremo prati vsak dan.
9. Ob pojavu glist v družini, je smiselno preiskati vse družinske člane.
10. Ob pojavu več primerov glistavosti v kolektivu, je smiselno preiskati člane v kolektivu.
11. Bolnika je potrebno zdraviti in zdravljenje po 14 dneh ponoviti. Če je v družini okuženih več članov ali se glistavost ponavlja, je smiselno zdraviti vse družinske člane.
12. Če nam v kolektivu izbruhne epidemija glistavosti, je smiselno zdraviti vse člane kolektiva in družinske člane.

Pozdrav!
Nina Pirnat, dr.med., specialist epidemiolog

Veliko hvala za opsežan odgovor!

New Report

Close