Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Glavobol, piskanje v ušesih

Glavobol, piskanje v ušesih

Spoštovani,

na vas se obračam za mnenje o mojem zdravstvenem stanju.

Že pred letom in pol se mi je pojavil nenaden glavobol. Temu je sledilo še poslabšanje počutja (utrujenost in nizek krvni tlak) ter konstantno piskanje v ušesih (le-to je še bolj izrazito po hrupu oz. zadrževanju v glasnejših prostorih). Po večih pregledih pri različnih specialistih (tudi nevrolog in ORL) še vedno nisem našla diagnoze.

MR glave kaže manjše polipozne zadebelitve sluznice levo v etmoidih benignega videza ter deviacijo nosnega pretina v levo.

CBCT obnosnih votlin: Krista s spino nosne pregrade v levo, ki se vriva v levo spodnjo nosno školjko in je v kontaktu z njo. Oba ostiomeatalna kompleksa zelo ozka, morda celo zastrta in ne delujeta optimalno. Akcesorno ustje v desni maksilarni sinus v področju srednjega hodnika, bolj posteriorno od naravnega ustja, ki meri cca 4 mm. Zadebeljena sluznica v desni ager nasi celici ter posameznih prednjih etmoidnih celicah na obeh straneh. Desna spodnja nosna školjka hipertrofična glede na levo, verjetno kompenzatorna hipertrofija. Pomembnih radioloških znakob rinosinuzitisa ni videti.

Zanima me, če je moj glavobol lahko povezan z nosno votlino? Glede na piskanje v ušesih bi bila lahko vzrok tudi ušesa?

Bila sem zgolj na osnovnem ORL pregledu, kjer specialistka ni našla odstopanj od normale.

Najlepša hvala za odgovor!

 

 

Pozdravljeni,

vaš CBCT opisuje kontaktni kristo in spino nosnega pretina,ki se vtiskujeta v spodnjo nosno školjko levo. To je možen vzrok glabvobola, lociranega med očesom, nosom in čelom. Manjše zadebelitve sluznice na CBCT in MRI so lahko zaradi prehlada oz. postvirusne. Kristo in spino nosnega pretina je možno kirurško odstraniti z endoskopsko septoplastiko, ki je minimalno invaziven poseg. Poleg tega je indicirana še RF ali drugačna skrčitev (mukotomija) spodnjih nso9nih školjk, da bo prehodnost nosnih voltin za dihanje še boljša.

Vsekakor pa strukturni spremembi ne moreta biti vzrok za piskanje v ušesih, slabo počutje in nizek krvni tlak. Ti simptomi spominjajo na izgorelost, ki je pravzaprav ena izmed oblik depresije.

Lp,

 

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Spoštovani,

Pred dvema tednoma (8. 6. 2023) sem bila pri vas na operaciji nosnih školjk (septoplastika + radiofrekvenčna mukotomija).

Sicer je res minilo precej malo časa, a me vseeno zanima, če je normalno stanje, da me tekom celega dneva precej boli glava, čutim močan pritisk v glavi in sem posledično brez energije. Na to najbrž vpliva tudi vročina.

Zanima me, kdaj lahko pričakujem izboljšanje, kdaj bi moral glavobol v čelnem predelu popustiti oz. če je normalno, da so glavoboli prisotni še 2 tedna po operaciji (trenutno so še hujši kot pred operacijo).

Zanima me tudi, če si lahko nos že normalno izpihujem

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Pozdravljeni,

proces brazgotinjenja nosnih školjk poteka 6 tednov, do takrat so še možni glavoboli, čudni občutki. Po 6 tednih pričakujemo izboljšanje vseh težav.

Za lažje luščenje oblogic in celjenje priporočam uporabo gelov za nos in Bepanthen mazila ali oljnatih preparatov za nos. Celjenje poteka pri vsakomur različno hitro.

Izpihujete si že lahko nos, sprva naj bo nežno. Po endoskopski septoplastiki je rana sluznice manjša in se hitreje zaceli.

Lep pozdrav,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close