Najdi forum

Spoštovani,
Pred tremi leti so se mi začeli pojavljati simptomi stresa, povišan pulz, nespečnost, tesnoba, strah…Po enem letu zdravljenja z Aurorixom, so se težave sicer zmanjšale ostale pa so mi negativne misli zaradi katerih sem ves čas v strahu, da se bodo uresničile. V zadnjem času sem postala zelo napeta,nezaupliva, prestrašena.Ves čas se mi ponavljajo negativne predstave in slutnje, zato sem neprestano v stresu. Močno se mi je povišal krvni tlak in mučijo me glavoboli, v sencih, v zatilju. V glavo mi udari močna vročina tako, da me peče, zadnje čase je ves čas glava vroča. Zaradi tega sem pogosto neskoncentrirana, pojavi se občutek, da bi izgubila zavest. Tri tedne jemljem Zoloft. Kako naj se znebim negativnih predstav? Ali je te vrste glavobol nevaren? Kako naj se v bodoče zdravim?
Lep pozdrav

Spoštovana Mojca,
to o čemer ste pisali, se v marsičem pokriva s stranskimi učinki, ki jih pričakujemo po zamenjavi zdravila,Predvidoma bodo trajali še kakšen teden.Glavobol (pravzaprav tiščanje) sodi zraven in sam po sebi ni nevaren. zaskrbeti bi vas moralo, če po določenem času ne bi prenehal.

tudi jaz sem imela podobne težave. Zdravila naj bi jih z Aurorix tabletami, samo da sem po štiririh dneh prenehala z jemanjem, saj mi je bilo neprestano slabo, bolel me je želodec, srbela me je koža, vrtelo se mi je v glavi,… Kako pa drugače premaguješ strah ter tesnobo. Ti je bilo po teh tabletih kaj bolje.

Najlepša hvala za odgovor. Ali mi bo Zoloft pomagal pri odpravi negativnih misli? Ali so to samo posledica depresije? Ali bi mi bila potrebna psihoterapija? Ali je napetost posledica stresa?
Lep pozdrav

Spoštovana Mojca,
“negativne misli” v smislu defetizma so sestavni del depresivnosti in bodo po antidepresivu minile.Psihoterapija je lahko koristna in bi zdravljenje pospešila, vendar v prvi fazi ni nepogrešljiva, več obeta v kasnejših. Napetost je fizični in psihični odgovor telesa na stres.

Spoštovani dr. Rejec!

Stara sem 30 let.V začetku letošnjega maja sem se zaradi težav, ki jih nisem bila več kos (menim, da je bil vzrok za mojo depresijo službena obremenitev) obrnila po pomoč k psihiatru. Diagnoza: depresivna nevroza. Predpisal mi je antidepresiv Zoloft. Že po prvi tableti so bili stranski učinki zelo hudi: grozna slabost, povečana anksioznost, močno izraženi telesni znaki-tremor, suha usta, nespečnost. Vendar sem vztrajala, ko je bilo najbolj hudo sem si pomagala s Xanaxom, ki je ublažil stranske učinke. Po približno treh tednih so tablete pričele delovati, počutila sem se vse bolje in bolje. Zadnjo tableto Xanaxa sem vzela v začetku julija, pa še takrat bi verjetno zmogla brez. Danes se počutim odlično,tudi po zaslugi zdravila, služba mi je v veselje, veselim se življenja, ponovno sem rada med ljudmi. Sicer sem se nekoliko zredila, a kaj je to v primerjavi s težavami, ki sem jih imela. Bom že prišla na staro težo.
Po razgovoru s psihiatrom sem se odločila, da tablete jemljem še do pomladi, takrat pa počasi prekinem. S partnerjem si namreč želiva ustvariti družino, roditi želim zdravega otroka, kar pa bi bilo ob jemanju zdravila verjetno vprašljivo (kako je z nosečnostjo in jemanjem Zolofta, ki naj ne bi bil teratogen, a kljub vsemu?)Zanima me, kakšni so odtegnitveni znaki po prenehanju jemanja antidepresivov (ki naj ne bi povzročali odvisnosti?) in s čim si je ob pojavu le teh mogoče pomagati? Kako dolgo trajajo odtegnitveni znaki?
Ker se približujejo prazniki me zanima naslednje: kako je s pitjem alkohola in jemanjem antidepresivov? Odkar jih jemljem sploh še nisem poskusila alkohola, pa ne da sem pred tem redno pila alkohol, ampak ob posebnih priložnostih sem rada spila kozarček ali dva dobrega vina.Se moram popolnoma odpovedati alkoholu, ali lahko spijem kak kozarček?

Za odgovore se vam najlepše zahvaljujem in vam želim še veliko uspehov v naprej!
Jasnamojca je pisal/pisala:
>
> Spoštovani,
> Pred tremi leti so se mi začeli pojavljati simptomi stresa,
> povišan pulz, nespečnost, tesnoba, strah…Po enem letu
> zdravljenja z Aurorixom, so se težave sicer zmanjšale ostale
> pa so mi negativne misli zaradi katerih sem ves čas v strahu,
> da se bodo uresničile. V zadnjem času sem postala zelo
> napeta,nezaupliva, prestrašena.Ves čas se mi ponavljajo
> negativne predstave in slutnje, zato sem neprestano v stresu.
> Močno se mi je povišal krvni tlak in mučijo me glavoboli, v
> sencih, v zatilju. V glavo mi udari močna vročina tako, da me
> peče, zadnje čase je ves čas glava vroča. Zaradi tega sem
> pogosto neskoncentrirana, pojavi se občutek, da bi izgubila
> zavest. Tri tedne jemljem Zoloft. Kako naj se znebim
> negativnih predstav? Ali je te vrste glavobol nevaren? Kako
> naj se v bodoče zdravim?
> Lep pozdrav

Spoštovana Klara,
odtegnitvenim znakom se boste izognili, če boste v zadnjih tednih pred prenekhnjem jemanja zmanjšali dozo na polovico oziroma jemali enkratno dnevno dozo vsak drug dan.Svetovne avtoritete na področju zaviralcev prevzema serotonina so mnenja ( podatki iz Kongresa 6.nov letos v Atenah) ,da je treba za podaljšan učinek po prenehanju zdravila jemati namanj devet mesecev,ta postulat pa ste že izpolnili.Kozarček vina ob “Martinu”, in kelih šampanjca ob Novem letu pa si lahko brez skrbi privoščite.

Spoštovana Klara!
Ker ste se pridružili mojemu pisanju, sem se odločila, da vam pišem. Veseli me, da ste premagali težave. Predvidevam, da jemljete zdravila skoraj pol leta. Jaz pa skoraj dva meseca. Sicer se počutim bolje, a je še vedo prisoten nek strah in negotovost, da nisem na pravi poti k ozdravitvi. Zelo pogosto me boli glava (2-3 krat na teden), bolečina je včasih topa, včasih pa močno zbadajoča,imam slabo kocentracijo ali omotico. Zanima me, če ste imeli podobne simptome in po kolikem času so le ti prenehali?
Prosim tudi g.Rejca za mnenje v zvezi z zdravljenjem.
Lep pozdrav mojca

Spoštovana Mojca,
zdravilo,ki ga omenjate pokaže svoj končni učinek pri nekaterih šele po petem tednu jemanja, če pa gre še za motnje resorbcije zdravila iz črevesa v kri, pa je treba dozo še povečevati.Vsekakor se morata okrog doze dogovoriti s psihiatrom ,ki vam zdravilo predpisuje.Koncentracija se bo začela izbljševati skladno spočutjem.

New Report

Close