Glavica
Spoštovani,
imam sinka starega 15 dni. Porodna teža 4000g in 54 cm. Krepak fantek. Ob podiranju kupčka stalno sili glavico pokonci. Tudi med spanjem na boku sili glavico vznak. Če mi trdno podložim hrbtiček in glavico se z glavico odriva od podlage.
Slišala sem, da je to lahko resen problem in, da ga nikakor ne smemo pestovati na trbuščku, kar je pri lajšanju bolečin pri krčkih zelo težko.
Lepo prosim za vaše mnenj, kaj nam je storiti.
Hvala,
Teja
Spoštovana Teja,
če otrok sili z glavico nazaj v budnem obdobju, je pestovan prevečkrat v pokončnem položaju. Ko podirate kupček se tudi vi skoraj poluležite, otroka dajte precej na rame, tako, da ima tudi ročice čez. Tako ne bo mogel dvigati glavice in ramen.
Za ostalo pestovanje, ki je nujno, kajti sicer boste v vsakem primeru pristali pri fizioterapevtu, pa poglejte link:
lp
Tanč
Spoštovana,
iskreno se vam zahvaljujem za vaš odgovor. Po nasvetu kolegeice, ki je imela enako težavo s svojo hčerko sem našemu Vidu začela za hrbtiček polagati zvitek in prav tako pred trebušček, da ne mora z glavico odrivati telesa od podlage.
To ga zelo jezi in tako z ihto joka in pokuša glavico usločiti nazaj. To se mi zdi mučenje in po neki logiki še slabše saj s silo obremenjuje vratne mišice. Ali mislite, da bi bilo smiselno obiskati razvojno ambulanto že pred pregledom pri pediatru (17.7.) oz. ker sem slišala, da so v RA čakalne dobe bi prosila, če imate kakšen kontakt fizioterapevta, ki bi nam lahko povedal svoje mnenje (najbolje na primorskem saj smo do 15.7. v Piranu.
Na vašem forumu sem zasledila, da bi bil lahko vzrok tem težavam tudi široko povijanje, katerega so mi svetovali v porodnišnici 4 tedne in nato UZ kontrola (levi kolk IA, desni IIA).
Vnaprej hvala za vaš nasvet in kontakt, saj veste kako je hudo sedeti v nevednosti kaj je s tvojim črvičkom narobe in mogoče še zaman sikiramo in težava sploh ni tako huda. Res nebi čakala še 14 dni do prvega pregleda pri pediatru, če lahko že prej kako ukrepamo.
Lp.
teja
Spoštovana Teja,
v razvojno ambulanto vas mora napotiti vaš pediater. Na Primorskem nimam poznanih nevrofizioterapevtov, seveda pa bi pravilni handling in nasvet prišel prav že sedaj.
Našla pa sem stran s podatki nevrofizioterapevtk ZD Koper, pa poglejte:
Morda se lahko dogovorite za obisk, medtem ko boste na morju.
Široko povijanje pa NI VZROK, temveč lega, ki pri trdovratnejših nepravilnostih prispeva k nepravilnemu vzorcu.
lp
Tanč