Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Glasnost glasbe v 8 mesecu

Glasnost glasbe v 8 mesecu

Pozdravljeni,

Mogoče bo to vprašanje nekoliko neobičajno za ta forum, ker so običajno nosečnice v zadnjem tromesečju bolj zaskrbljene 🙂 in s kakšnimi resnejšimi težavicami. Moje vprašanje je pa bolj lahkotne narave. Kolikšna je dovoljena glasnost glasbe in vibracij, ki je še primerna za nosečnico in plod v zadnjem tromesečju (8.mesec) nosečnosti. Je glasnost kina primerna? Kaj pa glasbe v nočnem klubu? Koncertu?

Zdravstveno sem fit in mi takšne aktivnosti sicer niso “naporne”, tudi noge mi ne otekajo, ne bi pa želela s tem ogroziti zdravja (ali sluha) otročka.

Vnaprej se vam zahvaljujem za vaš odgovor in želim lep dan

Spoštovani,

hm? Kolikšna energija v dB bi lahko škodila plodu žal res ne vem, vem pa, da do ploda zaradi obdanosti s tkivi nosečnice in vode zanesljivo pride vsaj 100x manj energije kot pride do bobniča v vaših ušesih, kar pomeni vsaj 20 dB manj. (vsakih 10dB pomeni 10x več energije). Domnevam pa, da do ploda bolje prodirajo nizki toni, zlasti zelo nizki, zaradi katerih nam vibrirajo celo notranji organi. Zagotovo bi lahko plod razvil kak strah pred neznanimi zvoki v predelu globokih basov, zato bi v primeru, da že morate v glasno okolje, da se izogibate bližini zvočnikov in ste bolj v ozadju. Sicer pa, kako boste pa preverili, koliko dB glasna je glasba v neki dvorani? Imate kak merilec glasnosti? Sem pa prepričan, da v kinematografih glasnost ni nikoli tolikšna, da bi povzročila probleme.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close