Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Glasilke skozi leta

Glasilke skozi leta

Spoštovani,

zanima me, če morda lahko na podlagi povedanega sklepate, kaj je narobe z mojimi glasilki.

Že od nekdaj sem imela bolj hripav glas, torej nečist, nekateri rečejo tudi, da imam ‘počen’ glas (kot bi bil stalno prisoten zraven tak, rahlo hrapav šum). V glasbeni šoli mi je učiteljica enkrat celo rekla, da moram nujno k otorinolaringologu, saj bom do odraslosti zagotovo ostala brez glasu. To se ni zgodilo, – nasprotno, glas je celo eden mojih glavnih poklicnih ‘instrumentov’.

Leta sem med drugim honorarno delala kot radijska napovedovalka, ampak je pa res kdaj kar trajalo, da sem ‘našla’ svoj ‘pravi’, glas – ki sicer še vedno ni bil čist, a vseeno optimalen. Zadnjih 8 let imam težave zaradi želodčne kisline, ki jih sicer obvladujem, a se mi zdi, da vsakič, ko prekinem z zaviralci protonske črpalke, se mi to pozna tudi na glasu, ki je pogosteje zelo šibak – kakšne dni prav čutim, kako jih napenjam in kako me to utrudi. Kdaj se sicer zgodi, da se po nekaj časa uporabe moje glasilke ‘sprostijo’ in se glas okrepi, spet drugič pa ne pomaga nič.

Zdaj ne jemljem tablet za želodec, vzamem pa kak rutacid po potrebi, ker sicer nimam občutka, da bi imela preveč kisline. Spim z dvignjenim vzglavjem.

Z vidika moje ‘zgodovine’ se mi zdi, da je najbrž za to krivo vse skupaj – verjetno moje glasilke že v štartu niso povsem ‘pravilne’ (takrat pri otorinolaringologu nismo žal izvedeli nič – bil je zelo neprijazen in je hotel, da z na stežaj odprtimi usti rečem “I”. Ker tega pač nisem mogla/znala, me je nadrl, zaradi česar sva z mamo zapustili ambulanto.), dodatno pa vpliva najbrž tudi kislina – pa nekoliko najbrž tudi leta (37 sem stara). Zdi se mi tudi, da je stanje slabše, ko so zunaj ekstremne temperature – zelo mraz ali zelo vroče – in so razlike med zunaj in notri velike (pozimi gretje, poleti klima …). Sem sicer tudi kadilka, a ne ‘težka’ (samo zvečer po nekaj cigaret).

Sicer pa sem zdrava in se dobro počutim. Obstaja kaj, kar okrepi glas? je to lahko povezano tudi s hormoni ali pomanjkanjem železa …?

Hvala vam za kakršnekoli povrtane informacije,

prijazen pozdrav!

Spoštovani,

prenehajte kaditi in to popolnoma! Ni treba iskati drugih vzrokov (kot npr železo), če je zelo pomemben vzrok očiten.

Kot ste sami ugotovili, so vaše glasovne zmožnosti omejene. Raba glasu pa je (vsaj občasno) prevelika.

Ker ste očitno profesionalna govornica ali pevka, priporočam pregled pri foniatru za natančnejšo analizo gibanja glasilk in vaše glasovne tehnike.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close