Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Gibalni razvoj dojenčka

Gibalni razvoj dojenčka

Spoštovani,
sinček je pred parimi dnevi dopolnil 4 mesece. Že po rojstvu se mi je zdel malce trd (ni se sicer zvijal nazaj, vendar so bile rokice trde in pesti močno stisnjene) kar je omenila tudi pediatrinja na prvem pregledu. S pravilnim handlingom smo zdaj pri štirih mesecih situacijo omilili, ni več tako trd, pesti so pri držanju večinoma odprte, na pregledu pri 3h mesecih je tudi pediatrinja povedala, da lepo napreduje in da ne opaža nepravilnosti, čeprav sem ji povedala, da fantek izredno ne mara pasenja kravic (kontrola glavice je sicer lepa in močna, na trebuščku pa zdrži le okoli 5 minut potem pa veelik jok)

Bi to morda lahko bilo zato, ker je imel težave s trebuščkom vse do skoraj tretjega meseca starosti in še zdaj ko je na trebuščku bruhne koščke mleka čeprav mine od obroka tudi več kot eno uro?

Ko sem ga samoplačniško peljala k fizioterapevtki je povedala, da je res malo še vedno trd in da bi moral pri treh mesecih že dvigniti medenico in nogice ter ostati v tem položaju (sin jih le dvigne za par sekund, nato spusti). Zdaj izvajamo vaje vendar me še vedno skrbi, da bi bilo v prihodnje kaj narobe saj imamo spet pregled pri P šele v maju.

Prosila bi vas za mnenje ali fant kljub ne-dvigovanju nogic in ne maranju pasenja kravic lepo napreduje, je to še vedno v sklopu lepega razvoja pri teh mesecih?
Prav tako se ne obrača, oziroma se je parkrat obrnil na bok pred mesecem dni in zdaj samo uživa pod igralnim lokom, se dotika igrack, jih lepo drži, tudi flaško rad sam drži ko je, zanimanja za obračanje pa ni.
Skrbi me, da bi nezadovoljstvo pri pasenju kravic vplivalo negativno na nadaljni razvoj, ali pa sem preveč panicna in je dejansko to normalni razvoj dojencka? Naj omenim še, da ima rokice kar naprej v ustih, tudi igračke prime in nosi v usta, zelo rad raziskuje igračke, se smeji, lepo napreduje na teži, itd.

Bi pediatrinja lahko spregledala
odstopanje, ki bi ogrozilo lep gibalni razvoj in ali se te zadeve lahko popravijo tudi, ce bi bil otrocek kakšen mesec starejši? Je morda kaj od napisanega pri vas vzbudilo kakšen sum na kakšno gibalno napravilnost?

Lepo vas pozdravljam.

Samo opis ne zadostuje za oceno pravilnosti otrokovega razvoja. Potrebno ga je “imeto v rokah”, čutiti nappetost, upiranje, gladkost gibov.
Položaj na trebuhu je zelo pomemben za nadalnji razvoj. otroku popravite podlahti, da na njih sloni. Če gredo ročice narazen in ga z glavo tišči v podlago, ga ponovno porpavite, da se nasloni na podlahti.
Nasveti fizioterapevta so zelo dobrodošli, otrokov razvoj pa iz tedna v teden napreduje, zato je smiselno nadaljevti z obiski vsaj na 2-3 tedne.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close