Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Gibalni razvoj 5-mesecne puncke

Gibalni razvoj 5-mesecne puncke

Pozdravljeni,

moja puncka je stara 5 mesecev in se ves cas zeli iz lezecega polozaja v narocju dvigniti v sedeci polozaj. Tudi ko jo “posedim” sebi v narocje se ne nasloni name, ampak hoce kar sama sedeti (ima povsem pokoncno drzo), ali je to vredu ali je prekmalu za 5 mesecev? Zmotilo me je predvsem to, da ob zelji, da bi bila cimbolj pokonci oz.da bi sama sedela v narocju (glede nato, da se ne nasloni nazaj name) sili obe rokici nekoliko nazaj. Ali je to zato, ker isce tako ravnotezje, saj se ni toliko mocna niti pripravljena na samostojno sedenje, ampak si pa zeli. Ali bi bila to morda posledica tega, da jo dvigujemo tako, da jo primemo pod pazduho? Sicer sem brala, da to ni dobro, ampak res ne vem kako naj dvignem 5 meseca starega otrocka drugace in si ga dam v narocje v pokoncni polozaj glede nato, da jo vse zanima?

Je sicer zelo zivahna, najraje je na hrbtu, saj se tako najlazje zaigra. Pobira igracke okoli sebe in se zamoti. Na trebuscku lepo pase kravice, tudi ze prime igracko pred sabo in si jo nese v usta. Se pa se ne obrne iz trebuscka na hrbet. Naj bi bil ta obrat lazji kot iz hrbta na trebuscek, ona pa se obraca ravno tako (iz hrbta na trebuscek preko leve strani, desna se ni aktualna). Sicer obrata ne poskusa prav pogosto, morda se obrne 1-3x dnevno. Ali je to normalno? Se bo pricela obracati tudi veckrat glede nato, da je najraje na hrbtu in se na ta nacin rada igra? Se pa vrti tudi okoli svoje osi, se potiska z nogicami.

Malo zakomplicirano je to opisovanje, upam da me razumete kaj sem vas zelela povprasati. Lp

Normalno je, da želi 5 mesečnik sedeti, pomembno je, da deklico z vašo dlanjo podpirate čez trebuh in jo s tem malce zravnate. V tej starosti še ne znajo dobro zravnati hrbta in če sedijo preveč nagnjeni navzpred, napačno obremenjujejo hrbtenico, kar je dolgoročno škodljivo. Torej sedenje v naročju da, podprta z roko čez trebuh tako, da nudite podporo.
Dvigujete jo lahko iz ležečega položaja preko boka, iz trebušne lege, tudi z držanje pod pazduho, občasno.
Odraslim se zdi obrat s trebuha na hrbet lažji kot obratno, v resnici pa otroci prej obvladajo obrat iz hrbta preko boka na trebuh. Pogosto sicer vidimo otroke že pri 3 mesecih, ki se obrnejo s trebuha na hrbet, vendar najpogosteje pri otrocih, ki so zategnjeni v ramenih in jih dobesedno samo obrne, ne gre za hoteni gib.
Kar ste opisali, je pravilno gibanje in pravilen razvoj, zanekrat ni nobenih skrbi, samo uživajte.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close