Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Gestacijska vrecka brez ploda

Gestacijska vrecka brez ploda

Pozdravljeni, prilagam izvid in me zanima ce se strinjate z mnenjem ginekologa da bo potreben splav s tabletami.

POTEK SEDANJE BOLEZNI: 31-letna pacientka prihaja na kontrolo. Pacientka je bila od 02.07. do 03.07.2024 hospitalizirana zaradi krvavitve v zgodnji nosečnosti. Sicer gre za stanje po IVF ET, prenos dveh zarodkov 05.06.2024. Krvavitev se je takrat tekom hispitalizacije umirila, na ultrazvoku pa smo ugotavljali gestacijsko vrečko premera 6mm z obrisom ploda, ter ob njej še manjšo svetlino, ki bi lahko bila druga gestacijska vrečka. 02.07.2024 je beta HCG znašal 5380.

Pacientka je bila nato pregledana 05.07.2024 v ambulanti, takrat vrednost 3982, na ultrazvoku pa je bila v kavumu vidna gestacijska vrečka premera 9mm, ob njej pa še ena gestacijska vrečka, ki je bila razobličena in nejasne vsebine.

Danes pacientka prihaja na kontrolni pregled, odvzeli smo beta HCG, ki znaša 2795. Pacientka zanika težave v smislu krvavitve, povišane telesne temperature, patološkega izcedka. Občasno čuti le blage krče v spodnjem delu trebuha.

VUZ: Uterus v AVF, v kavumu gestacijska vrečka velikosti 34mm, kar ustreza 8 tednom 4/7, v njej hipoehogene motnjave ter rumenjakov mehurček, obrisov ploda si ne prikažem, desno in levo adneksalno ultrazvočno brez posebnosti, v CD brez proste tekočine.

MNENJE: Ob današnjem pregledu gre pri pacientki z amenorejo 8 tednov 0/7 glede na prenos zarodka. Ultrazvočno ugotavljamo gestacijsko vrečko, ki bi po velikosti ustrezala amenoreji, vendar v njej ne ugotavljam prisotnosti ploda. Pacientki pojasnim, da najverjetneje gre za nepravilno obliko nosečnosti oziroma za zadržani splav. Glede na to, da sta bila pri pacientki vstavljena ob embriotransferju dva zarodka in da je nosečnost zaželjena, se s pacientko dogovoriva za ponovno kontrolo naslednji teden, 17.07.2024, ob 8.00 uri. V primeru, da opazi smrdeč izcedek, vaginalno krvavitev, bolečine v spodnjem delu trebuha, ki se stopnjujejo ter povišano telesno temperaturo z mrzlico, kontrola pri nas prej.

 

hvala, lp

 

spoštovani,

ključna in odločilna informacija je ta, da beta hCG pada, kar pomeni, da nosečnost propada. Možni in enakovredni sta dve odločitvi in sicer aktivna (sproženje splava) ali pasivna (čakanje, da se nosečnost slej ko prej izloči sama). Prva je krajša in omogoča verjetno prejšnjo ponovno vključitev v nov postopek IVF.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close