Gestacijska vrečka
Pozdravljeni!
Imam problem; sem v osmem tednu nosečnosti, ginekologinja je pri ultra zvoku ugotovila, da je Gestacijska vrečka velika 24 mm (pri prvem UZ/4-5 teden je bila 5 mm). Ko je želela ugotoviti velikost ploda je ugotovila, da plod ni opazen oz. ga ne more izmeriti, ker ni viden. Omenila je, da je to pogost pojav, med drugim je omenila tudi t.i. “prazno jajce”. Naslednji UZ imam čez teden dni.
Lepo prosim, če mi razložite kaj pomeni Gestacijska vrečka? Zakaj se ona razvija pa čeprav ploda ni v njej? Je tak razvoj sploh možen? Kakšne so lahko posledice take nosečnosti?
p.s. izvidi preiskave urina in krvi so brez posebnosti, moram pa reči, da sem prehlajena in imam močan kašelj.
Za odgovore se Vam že vnaprej najlepše zahvaljujem in Vas prijateljsko pozdravljam!
Janja.
Draga Janja,
gestacijska vrečka predstvalja v bistvu oplojeno jajce, v katerem se nahaja cela nosečnost, plod, popkovnica, ko se ta razvije in posteljica, ko se ta razvije. Včasih se tisti del jajca, iz katerega bi moral nastati plod, ne razvije temveč zakrni. Taka nosečnost še nekaj časa vegetira, nato večinoma pride do spontanega splava. včasih se spremeni v “molo”, to je pojav, ko resice posteljice nekontrolirano nabrekajo in trofoblastne celice naprej vraščajo v maternično steno. To tudi povečini zaradi izjemno hitre rasti pobudi sum, da je nekaj narobe. Prav tako sama hitrost rasti take nosečnosti kar sama od sebe povzroči krčenje maternice, kravaitev in splav. No, naj bo to za zdaj dovolj. Vsekakor je potrebno tako nosečnost odstraniti, ker nima nobene možnosti, je pa pod določenimi pogoji lahko celo nevarna. Počakajte seveda še en teden, da se ginekologinja prepriča ali res v vrečki ni ploda.