Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija GERB, simptomi v žrelu, zaviralci protonske črpalke in respiratorne viroze

GERB, simptomi v žrelu, zaviralci protonske črpalke in respiratorne viroze

Pozdravljeni, zasledil sem, da jemanje zaviralcev protonske crpalke poveca moznost respiratornih okuzb, pljucnic… hkrati vnetje poziralnika povecuje moznost okuzb… Trenutno imam kar tezave z GERBom, uvedel bi zdravila, a med epidemijo coronavirusa ne vem, kaj je bolj priporocljivo. Trpeti vnetje poziralnika, drazenje v zrelu ali ne. Dieta mi omiljuje tezave a jih ne odpravlja. Naj jemljem zdravila? V zdravstveni dom pa trenutno ne bi hodil guzve delat. Hvala za nasvet!

Spoštovani,

sama še nisem zasledila stranskih učinkov, ki jih omenjate v zvezi z inhibitorji protonske črpalke. Tudi slišala nisem zanje.
Vnetje požiralnika zaradi kisline, še posebej v kombinaciji z okužbo z bakterijo Helicobacter pylori, je znan dejavnik tveganja za raka v predelu prehoda požiralnika v želodec (GE prehod) – raka začetnega dela želodca.

Coronavirus pa napada sluznico dihal, ne prebavil.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Sem se narobe izrazil. V bistvu me zaradi kisline sili na kašelj. To so mi enkrat ugotavljali na ORL. Da mi zahaja kislina v dihala. Zato se bojim, da to dviguje dovzetnost za težji potek koronavirusa in sploh respiratornih infekcij?

Po drugi strani pa so raziskave, ki pravijo, da zaviralci protonske črpalke pripomorejo k pljučnicam:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3124633/

https://www.medscape.com/viewarticle/764761

Zato ne vem, kaj je v tem trenutku manjše zlo, jemati zdravila ali ne? Upam, da sem zdaj jasneje napisal, kaj je moja dilema. Hvala!

Spoštovani,

kislina zaradi refluksa draži sluznico zadnjega dela grla, vendar kljub sumu še ni dokazano, da bi bil refluks kisline dejavnik tveganja za raka grla.

Članka nikjer ne omenjata možnosti okužbe z virusi ali z virusi povzročene pljučnice zaradi uporabe zdravil inhibitorjev protonske črplake. Omenjata povezavo zaviralcev PPI z bakterijsko pljučnico, zlomi kosti in drisko – vnetje črevesja zaradi bakterije Clostridium difficile (zaradi manjše kislosti naj bi se patogene bakterije v biofilmu lažje razmnoževale).

Ostali članki omenjajo, da je dolgotrajno zdravljenje z inhibitorji predrago in da je ekonomski učinek boljši, če se vzame zdravilo le po potrebi in ne kar stalno. Ker je zdravstvo predrago, bo verjetno to zadnje obveljalo.

Namesto zdravil vam svetujem
– primerno in redno dieto
– zmanjšanje telesne teže
– redno telsno aktivnost
– izogibanje alkoholu
– nič kave
– opustitev kajenja
– ne ležite po obroku
– 4 ure pred spanjem ne jejte.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close