Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Gastroezofageali refluks

Gastroezofageali refluks

Moj 2,5 letni sine ima refluks. Kot dojenček je zelo veliko polival, tudi 2 ure po obroku, bil je kar začaran krog, več se je dojil več je polival,tudi v loku, tako da sem, ko sem mu začela dodajat gosto hrano, 2krat dobila mastitis, težavo sem rešila s tem da sem dojila prijateljičinega dvomesečnega otroka, ker ji je primanjkovalo mleka, jaz sm ga pa metala stran(skrinja ga je bila že polna). To smo prakticirai dokler nisem šla v službo,takrat sem počasi prenehala dojiti prijateljičinega otroka, svojega pa sem do 2 leta.
Sedaj so se težave z polianjem umirile razen kadar smo v avtu. Nihče mi ne verjame dokler ne vidi, ampak že po 10 minutah vožnje mu je slabo in kmalu potem izbruha vse, če se ne ustavimo. Doma sem iz Mengša in do Vrazovega trga imamo cca 20 kilometrov, pa se moramo 2 krat ustavit, da brez bruhanja prdemo do tja.Če je tešč nogoče lahko pridemo brez ustavljanja mu je pa vsseno slabo in ga sili na bruhanje! Težavo omilimo tako, da se mali čim manj vozi. Problem pa nastane kako bomo šli na morje, če sploh bomo? Namreč rada bi šla k starim staršem v Split (Dalmacija) in do tja je minimalno 6 ur vožnje, kako naj to izpeljem,tudi če v avtu spi, se prebudi in bruha, oz. takrat ko ga vzamemi iz avta. Ali sploh imam možnst, da gremo, ali mogoče obstajajo tabletke, sirup proti slabosti za tako majhne oz. kaj mi svetujete Vi?
Velik je 96cm in težak 13,5kg, je dokaj normalno, vendar je zelo suh, razen trebuščka. Ali mi prosim lahko poveste kje je po percentilih?

---------------------------------------------------------------------------------------------- Veliko več smo, kot le telesa in osebnosti. Ne glede na spreminjajoči se zunanji videz je notranji duh vedno lep in ljubeč

Draga zvončica,
kar opisujete je kar klasična slabost pri vožnji in ni v zvezi z gastroezofagealnim refluksom v dojenčkovem obdobju. Pri daljši poti vsekakor brez tabletk proti slabosti pri vožnji ne bo šlo. Dobite jih brez recepta, ne vem pa natančno, ali jih lahko jemljejo tudi majhni otroci (mislim, da ja, ampak 200% pa nisem). Povzročajo zaspanost, tako da običajno otrok pot kar prespi. Ime zdravila je Dramine.

Tel. višina je na 90. percentili, po teži pa na 50. percentili. Torej suhec, pa nič posebnega.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Moj sin ima tudi GER. Sedaj je že napol odrasel.

1. Pri dojenčku je znak GER polivanje, kasneje je to pogostejše bruhanje, neješčnost, bolečine v trebuščku, velikokrat tudi suh kašelj. GER pomeni da vsebina iz želodčka zahaja nazaj v požiralnik ( pri dojenčku mleko, kasneje ponavadi želodčna kislina). Pri večini otrok GER izzveni, ko otrok zraste – ne pa pri vseh. Ti se morajo prilagoditi svoji posebnosti. Bistveno kvaliteto življenja dvigne primerna prehrana. Kaj to pomeni ? Nobenih ocvrtih jedi, nobenih gaziranih pijač, čim manj sladkarij in konzervansov. Ko je bil še majhen smo kmalu ugotovili, da pogosteje bruha po določenih hranilih – izločili smo jih iz prehrane. Polivanje se omili, ko otrok začne jesti gosto hrano. Predvsem bodite pozorni tudi na to, da so obroki redni in primerno veliki.

2. Tudi naš veselo bruha ob vsaki daljši vožnji. Tabletke ne pomagajo kaj dosti. Problem uspešno rešujemo z dobro logistiko. Na pot se odpravimo vedno, ko otrok v miru použije obrok hrane + pol ure za prebavo. Delamo daljše postanke med vožnjo ( ustavimo se v kakem zanimivem kraju za uro ali dve). V Dalmacijo smo nekajkrat potovali s trajektom.

New Report

Close