Gabezove korenine
Slišala sem, da je čaj iz gabezovih korenin zelo dober pri opeklinah, ker mehča kožo in jo lepo celi. Padlo mi je tudi na pamet, da bi poizkusila tale gabezov čaj uporabit pri svojem sinku, ki ima probleme z ozko kožico na lulčku. In sicer zato, ker kožo zmehča, pa še celi povrh. Tako bi lulčija namakala in potem “trenirala”.
Potem pa mi je prišlo na uho, da je tale gabez tudi zelo strupen, pa da se za male otroke sploh odsvetuje.
Tako, imam dve nasprotujoči si informaciji, od dveh zeliščaric. Kaj zdaj?
Se kdo spozna na gabez, pa mi lahko svetuje, kaj naredit ?
Čaja še nisem kuhala, sem pa uporabljala gabezovo mazilo, ki se ga lahko kupi v zeliščnih lekarnah. Res je mazilo lepo mehčalo brazgotino, o njegovi strupenosti pa slišim prvič. Verjetno to bolj velja za notranjo uporabo. Morda ne bi bilo odveč, če bi povprašala v kakšni lekarni? Vem, da so postala v zadnjih letih merila za zeliščne pripravke bolj stroga. Tako zeliščarji ne smejo več prodajati čaja iz boreča in še drugih, zato mislim, da bodo lekarnarji najbolj na tekočem, kako je s strupenostjo.
LP Astra
Gabez strupen? Ne se šalit.
Zelo dobri so pohani listi v testo za palačinke jih samo namočiš pa v olje. Odlična poslastica.
Gabezove korenine se nabirajo za pripravo mazila, ki si ga z minimalnim trudom lahko vsak sam pripravi doma. Zakaj bi hodli potemtakem v lekarno po neko mazilo, ki mu gor piše da je gabezovo, ko pa roko na srce se nobenemu ne sanja kako sranje vse je lahko not.
Narediš sam pa veš kaj maš. Samo cajt je treba met.