foraža kolčnega sklepa
Pozdravljeni!
Nekako pred dvema letoma so se začele moje težave in sicer po carskem rezu. Slaba gibljivost desne noge, ki se je vedno bolj slabšala. Ko sem obiskala ortopeda je zabisal:
Desni kolk je zavrt v rotaciji, notranja rotacija skoraj blokirana, zunanja zavrta za tretjino. Zmerna občutljivost, fleksija še do cc 100 stop.
IZVID:
MR kolčnih sklepov- najverjetneje gre za reparatorno fazo aseptično nekrozo, tendenca razokrožitve glavice, tendenca valgizacije
TRIFAZNA SCINTIGRAFIJA-povečano kopičenje na poznih statističnih posnetkih, lahko gre za aseptično nekrozo v fazi reparacije
DIAGNOZA:
Nekrosis aseptika cap. fem. dex. susp.
Displazija coxae. bil.
MNENJE:
Pacientko danes napotim na FTH. Kompletna dokumentacija pa bo predstavljena še na ortop. konziliju saj smatram da bi bila indicirana foraža kolčnega sklepa.
Sedaj sem opavila FTH. Gibljivost je še vedno slaba. Zanima me vseeno kaj to pomeni foraža kolčnega sklepa. Za kakšno operacijo gre. Ali je po operaciji kaj boljša gibljivost. Ali bom lahko po operaciji več hodila, kajti sedaj me dokaj hidro začne boleti noga če že malo hodim. Stara sem 31 let
višina 153cm in 53 kg. Ali sploh lahko razmišljam še o enem otroku ? Bi se mi stanje lahko še poslabšalo ? Po naravni poti sploh roditi nebi mogla, kajti problem mi je že pregled pri ginekologu?
Za ogovor se vam že v napprej zahvaljuje!
LP
Foraža je operativni poseg pri katerem se vzdolž vratu stegnenice – torej v zgornjem delu stegnenice v predelu, ki prehaja v glavico izvrta kanal, ki naj bi izboljšal prekrvavitev glavice stegnenice in spodbudil obnovo kosti. To naj bi preprečilo nadalnje posedanje in spreminjanje oblike glavice stegnenice, do katerega je prišlo zaradi aseptične nekroze (propad dela glavice stegnenice zaradi okvare prekrvavitve). Cilj takšnega posega je preprečitev slabšanja funkcije sklepa, ni pa možno s tem posegom obnoviti oblike in vzpostaviti normalno funkcijo kolčnega sklepa.