Najdi forum

Fluonatril tabletke

Pozdravljeni

Zanima me, ali se še predpisuje jemanje fluonatril tabletk?
Ko sem pred časom prediatrinjo prosila za nov racept,
ker jih je 5,5 letni hčerki zmanjkalo, ga je sicer brez težav pripravila, obenem pa dodala, da sem ena redkih, ki jih še uporablja.
Kasneje sem v reviji Mama zasledila precej oster članek na temo fluor.tablet, ki jih povsem odsvetuje.
Pri ortodontinji je bil odgovor povsem drugačen, da jih absolutno priporoča. Kaj menite vi?

Hvala za odgovor

Spoštovana Gajda,

osebno sem mnenja, da naj fluorove tablete predpisuje zobozdravnik, ki ima dovolj znanja o fluoridih in ne pediater.
TUdi moje mnenje je v prid fluoridom, če so postavljene prave indikacije. Sedaj morate pretehtati sami – imate 3 pozitivna mnenja zdravnikov in članek v poljudni reviji…… Sama bi vam svetovala jemanje tablet le, če stoodstotno zaupate zdravniku, sicer je popolnoma nesmiselno.

Pozdravljeni!

Pri nas prve tabletke predpiše pediater (na prvi obisk otroškega zobozdravnika so pri nas klicali šele pri letu in pol). Odločitev za jemanje pa kar nekako preloži na starše – vpraša pač, če bomo tabletke dajali in potem napiše recept.

Katere so pravzaprav ‘prave indikacije’ na osnovi katerih se splača odločiti za jemanje, če je že odločitev preložena name.
Prvič sem se odločila, da dajem, da si pač ne bi očitala, da nisem poskrbela za otrokove zobe.

Spoštovana **pika**,

glede obiska pri otroškem zobozdravniku je, žal, stanje tako, da v nekaterih predelih pregledi potekajo primerno, spet drugje pa tako kot opisujete ali celo slabše.
Ravno zaradi načina predpisovanja fluoridov, ki ste ga opisali, se mnenja, da mora zdravila predpisati tisti, ki ve, v čem je smisel tega in ali nekdo ta zdravila sploh potrebuje ali ne. Vsekakor vam svetujem pregled pri otroškem zobozdravniku, ki bo ocenil, ali je jemanje tabletk sploh potrebno (kljub temu pa ste na koncu še vedno vi tisti, ki boste tabletke dajali/ne dajali).

No, še eno vprašanje v zvezi s temi tabletkami. Pri nas je pa težava v tem, da nekako ne najdemo primernega časa, da bi mu jih dali, saj ko pride iz vrtca vedno poje nekaj mlečnega.
Kasneje gremo ven in spet ni primeren čas, ko se vrnemo v hišo pa spet je mlečno večerjo.
MEd tednom kar ne najdemo pravega termina. Ali je torej res, da uro pred tabletko in dve po njej naj ne bi jedel otrok mlečnih izdelkov. TOle nas kar malo utruja. ALi neredno jemanje sploh kakorkoli koristi zobkom?

Lp, Iva

spoštovani,

tudi mene zanima kako je zdaj s temi tabletkami (meni so jih dajali kot otroku). naš zobozdravnik nam je rekel, da so mnenja pač deljena in naj se sami odločimo ali jih bomo otroku dajali. V Ljubljani oz. SLO se tabletk sploh ne dobi (baje vsaj do decembra), zato sem jih zdaj dobila iz Avstrije, in sicer zymafluor 1/4 mg-so te primerne? (hčerka je stara 16 mesecev)

hvala in LP!

Spoštovani iva1 in tinchy233,

v obeh primerih bi se najprej vprašala, zakaj so otroku predpisali fluoridne tabletke?
V primeru, da gre zgolj za preventivno uporabo, po možnosti predpisano s strani pediatra (??), brez posebnih indikacij, se osebno bolj nagibam k uporabi otroške zobne paste (500 ppm fluorida), ki jo otrok nekje do 2,5 ali celo do 3 leta ne zna izpljuniti in tudi na tak način zaužije nekaj potrebnih fluoridov.
Še odgovor o rednem jemanju – neredno jemanje ni smiselno, tako da je tudi v tem pogledu bolj upravičena redna raba zobne paste.

New Report

Close