Pozdravljeni g. Hojč, prosim za mnenje. Moj sin je dopolnil 14 let, redno trenira rokomet. Zdaj hoče še v fitnes, da bi dvigoval čim težje uteži…razumem, fant pač in mišice so pomembne. Sicer je lepo razvit. Skrbi me, ker sem na forumu zasledila, da če bi pri teh letih s tem začel, da bi prenehal rasti, da je bolje še kakšno leto počakati. Kaj vi menite? Prosim za link kakšnega strokovnega članaka o tem, ker bo verjetno samo temu verjel. Oziroma če menite, da temu ni tako, mi prosim svetujte s čim se lahko ukvarja v fitnesu in če dviguje uteži, koliko težke. Hvala
Pozdravljena zaskrbljena mama
Naj začnem s tem, da je tvoja skrb popolnoma upravičena in popolnoma neupravičena.
Da razložim…
POPOLNOMA UPRAVIČENA
Če bo šel tvoj fant sam na fitnes, bo obkrožen z odraslimi fanti, ki bodo zanj idoli in jih bo želel oponašati (logično). Ker oni nimajo veliko znanja o delu z mladimi, mu bodo svetovali enake vaje, kot jih izvajajo sami – to pa je dejansko lahko detrimentalno za njegov razvoj in zelo nevarno za poškodbe.
Otroci niso majhni odrasli in jih kot take ne moremo jemati. Njihova telesa so nedorasla in so v fazi razvoja, zato je potrebno biti previdnejši in imeti potrebno znanje.
Tudi v večini športnih klubov na žalost situacija ni veliko boljša. Ker klubi nimajo denarja za pravega strokovnjaka za otroški razvoj, opravlja to delo pač trener sam. Nekateri trenerji se pozanimajo in preberejo literaturo, nekateri pa ne. Posledica je seveda neprimeren trening za razvoj otrok.
POPOLNOMA NEUPRAVIČENA
Po drugi strani je pravilen trening za moč super tudi za otroka, ne samo za odraslega. Ima ogromno pozitivnih učinkov:
– pozitiven vpliv na moč in vzdržljivost
– jačanje kosti in sklepov
– izboljšanje športnih sposobnosti
– pomaga vzdrževati primerno telesno težo
– izboljša otrokovo samopodobo in poveča njegovo samozavest
Nekaj zakonitosti treninga (zelo pavšalno):
– trening za moč z lastno težo (sklece, počepi, izpadni koraki, poskoki, zgibi…)
– izogibanje težkim utežem (vsaj 20 ponovitev)
– pravilno ogrevanje pred in ohlajanje po treningu
– PRAVILNA TEHNIKA!
– dovolj počitka med treningi
– predhodni pregled in potrdilo od zdravnika (še posebej v primeru bolezni oz. obstoječe patologije)
Moj nasvet bi bil, da tvoj fant še ne rabi hoditi v fitnes – tam ga bodo premamil pogled na starejše fante in brez profesionalnega spremstva odgovornega trenerja bo začel delati neumnosti (glej zgoraj).
Vaje, ki sem jih opisal, lahko izvaja doma ali zunaj, najbolje s prijatelji, da je zraven še malo zdravega tekmovanja in pa seveda zabava.
Upam, da sem ti pomagal..
Tukaj še nekaj člankov iz kvalitetnih virov, kjer si lahko prebereš še kaj več (ang)
http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/tween-and-teen-health/in-depth/strength-training/art-20047758?pg=2
http://www.webmd.com/parenting/features/is-weight-training-safe-for-kids
Štefka, žal mi je, da ti ne morem pomamgat z nasveti. Sicer si jih že dobila in upam, da ti bo pri odločitvi tudi uspevalo. Je pa tako, da tudi v mojem obdobju hormoni igrajo pomembno vlogo. Tu bi lahko veliko pisala o metabolnem presnavljanju, ki pa ga na žalost vsak čuti in preživlja po svoje. Včasih še sama sebe nekako ne razumem, zakaj gredo kg gor ali dol. Morda bi strokovnjaki rekli, da te stvari še niso raziskane. Morda res. Zato pa se ukvarjam s tem, kar nekako drži. Miganje, čimbolj zdrava prehrana, zdrav način….o tem, čemer vrabci čivkajo.
Prav tako bi komentirala Zaskrbljeni mami, da imajo hormoni tudi pri sinu svojo vlogo in vplivajo na njegovo rast. Hormonov se ne da *izklopiti*, pri zdravem mladostniku to poteka pravilno in toliko časa, kolikor je to prav. Niso pa samo hormoni pomembni za njegovo razvoj, zato je Maretov odgovor zelo na mestu.