Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Fina motorika

Fina motorika

Pozdravljeni,

našega 16-mesečnika nimam s kom primerjati – ali pa se najde le kak njegov spretnejši vrstnik – zato se obračam na vas. Zanima me, kako je v tem obdobju s fino motoriko.

Naj povem, da smo od 3. meseca zaradi ekstenzijskega vzorca obiskovali RA in NFT, da pa je pri 8. mesecih začel iti po štirih in se postavljati pokonci, tako da smo bili pri enem letu odpuščeni iz razvojne. Shodil je pri 15 mesecih in je še bolj neroden.

Me pa zanima predvsem glede spretnosti z rokami. Veliko se igrava s kockami in opažam, da mu nikakor ne gre postaviti eno na drugo, ker kocko drži dokaj krčevito in jo nerodno spusti in ponavadi vse skupaj podre, se razjezi, jih razmeče in zanimanja je konec. Tudi dveh lego kock ponavadi ne uspe stakniti skupaj. Imel je obdobje, ko je nonstop kazal s prstom, zdaj je to nekam izginilo. Pobožati ne zna, čeprav ga učimo, ampak kar mlati 🙁 Pomahati zna, ampak nekako čudno, tako da predvsem vrti zapestje. Razen am-am tudi še nič smiselnega ne pove, čeprav je zelo klepetav in že vsaj od 10. meseca sestavlja najbolj neverjetne in zabavne kombinacije zlogov:)

Sicer pa dokaj uspešno je z žlico, lista po knjigah, rad ima lončke, spravlja stvari noter, rad bi privil pokrov, pa seveda ne gre čisto …
Pincetni prijem brez dvoma obvlada, ker moramo ves čas preverjati, kakšno smet ima spet v ustih 🙂

Samo zanima me, je to po vaše še ok za to starost, in s čim bi se še igrala, da bi malo razvili ročne spretnosti?

Vnaprej hvala za odgovor (se pa ne mudi, najbrž imate polno ordinacijo mulčkov z zoprno virozo, ki kroži te dni – tudi pri nas jo imamo 🙁

Svetujem kontrolni pregled v razvojni ambulanti, da se preveri fina motorika.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close