Fantek brez prsta
Pozdravljeni,
Letos poleti si je moj otrok odrezal prst, palčka, na nogi.
Kirurgi v UKC-ju so se zelo potrudili in mu ga prišili nazaj, vendar neuspešno. Po enem tednu so ga odstranili, ker je bil ”prazen”. Na prizadeto mesto, nart, so mu presadili kožo z meče, ker je bil le tal tudi poškodovan. Presajena koža se ni ”prijela”, zato je nart in amputiran del ena ogromna brazgotina.
Zaradi močne brazgotine so se mu ostali prsti začeli krčiti. Ker je nart in amputiran del še zelo občutljiv mu na brazgotino nameščamo silikonske obliže in kompresijo. Za ponoči mu dodamo še mavčni odlitek. čez dan nosi po meri narejeno obuvalu s Soče. Čez dan tudi 2 do 3x nart namaka v kamilicah, da se mu koža zmehča, da se lažje trdi krusti odstranija.
Sedaj pa vprašanje.
Ali mojega otroka resnično do 18. leta ne bodo ocenjevali invalidsko? Ali mojemu otroku resnično nič ne pripada? Ali moj otrok resnično ni invalid?
Na CSD-ju so me zavrnili, za posebno nego, ker pravijo, da je ”premalo” gibalno oviran. Gibalno oviran je le toliko, da malce šepa, več res ne. Vendar je pa potrebno ogromno nege, posebne nege, ki je kot zdrav otrok ni potreboval. Stroški silikona, ki ga ZZZS ne krije, so dokaj visoki. Soudeležba stroška za obuvalo ravno tako, da o posebnih kremah sploh ne govorimo.
Lep pozdrav,
Luchka
Sama imam otroka s PP, ki pa ni gibalno oviran, čeprav tudi nekoliko šepa. Da smo dobili status otroka s posebnimi potrebami, smo morali skozi komisijo na Pediatrični kliniki. Pravzaprav CSD NE ODLOČA (!!!) o ničemer, oni so dolžni vađo vlogo posredovat dalje, o statusu odloča komisija na PK. Resnici na ljubo pa dvomim, da boste kaj dosegli. Pri nas ima otrok življenje ogrožujočo bolezen, vendar je ta, dokle rne izbruhne, neopazna, otrok pa potrebuje številne prilagoditve, posebno nego, poseben režim prehrane, gibanja, da bolezen ne izbruhne itd, vendar nam ne pripada niti višji dodatek niti nič drugega, ker ne paše v nobeno kategorijo. Stopnje invalidnsoti pa do 18. leta res ne ugotavljajo, otrok samo JE ali pa NI lažje, srednje ali pa težko gibalno oviran. Višji dodatek pa pripada samo težko oviranim otrokom, žal. Vseeno lahko poskusite dobiti vsaj nižji dodatek in pa seveda status otroka s PP.
Se strinjam s tem, kar je napisala “moje mnenje”. Dodala bi še to, da višji dodatek pripada tudi otroku z ugotovoljeno zmerno ali težjo motnjo v duševem razvoju, oin to le takrat ko so prisotne tudi druge težave (gibanje, govor, enureza..)