fant-starši
Živjo!
Imam kar nekaj problemov in m očno močno upam, da mi bo kdo vsaj malce pomagal s kakšnim dobrim nasvetom.
Stara sem 22 let in studiram v Ljubljani. Imam fanta, ki je star 20 let in skupaj sva eno leto.Zelo dobro se razumeva in imam občutek, da je on moja sorodna dušca, ker se tako dobro ujemava v vseh rečeh.
Problem so moji starši, posebno moja mami.Pred sedanjim fantom sem imela dvo mesečno zvezo s fantom, ki je bil mami zelo všeč, čeprav ga je videla le za 5 minut. Zelo všeč ji je bilo dejstvo, da je prihajal iz ugledne družine, sin privatnika in odličen študent.Vendar do mene se je obnašal zelo neresno (čeprav je bil 2 leti starejši), silil me je v nekatere stvari (spolnost),…Skratka nisva se mogla ujeti in kasneje sem spoznala, da sem iskala fanta po maminih merilih.Moja mami je bila zelo razočarana, ko sva prekinila. Že čez slab mesec pa sem ugotovila, da sem zaljubljena v prijatelja (takrat sem ga poznala pol leta) in to sem zaupala mami. Takrat sem ji vse povedala, bila mi je kot najboljša prijateljica. To je bila usodna napaka, saj ji že po mojem pripovedovanju ni bil všeč, češ da je premlad, da je to prehitro, da skačem iz zveze v zvezo,… Kjlub vsem tem, sem hotela, da se na lastne oči prepriča, da je zelo v redu fant. To je bila še večja napaka. Saj ne rečem, na začetku se je trudila in se lepo pogovarjala z njim, vendar vedno je našla nekaj napak. In to same brezvezne stvari, kot naprimer ta, da ne zna programirati mikrovalovno pečico in je zato neumen.Prišlo je celo do tega, da se je tako zelo razjezila, da si kvarim ugled, da mu je prepovedala, da ne sme priti k nam domov. Jaz sem mislila, da se mi bo zmešalo. Mojo mami sem imela za zelo inteligento, vendar takrat se mi je zdelo, da se ji je zmešalo. Sploh ni znala povedati kaj jo moti. Mislim, da jo je strah, ker misli, da ne bo šel študirat in da bo to tudi mene odvrnilo od študija. Bolj, ko ji govorim, da je moj cilj narediti fax, nič ne pomaga. Že pred njim sem imela težave s študijem (ponavljala sem letnik), vendar sedaj sem se “pobrala” in pridno študiram. Zdaj, ko se ne more zgovarjati na izpite, pa pravi, da sem se čisto spremenila, da lažem, da sem zaprta vase,da nimam prijateljev. Res je, da lažem, ampak to samo zato, ker vidim, da z resnico nikamor ne pridem, če povem, da bom pri njem, moram ostati doma. Razlog zakaj sem se zaprla do nje pa e zaradi tega, ker me je izdala. Vse kar sem ji zaupala mi je očitala,prizadela me je z zelo grdimi žaljivkami in ne morem imeti več takšnega odnosa z njo kot prej. Imam srečo, da imam zelo dobre prijatelje, saj mi veliko pomagajo.Vsa družina, tudi brat se je obrnil proti meni, le oče ima glas razuma in mami dopoveduje, da je slabše ker me sili naj neham z nim.Težko mi je, ker imam take probleme doma. To se zdaj vleče že 11 mesecev in ne vem kako bom zdržala. Hvalabogu mi ob stran stoji fant, ker drugače ne vem kako bi zmogla. Domov zelo nerada hodim (študiram v Ljubljani) in najraje bi živela stran od doma, ker se preveč sekiram. Tako tudi nimam koncentracije za učenje, ker se nonstop prepiramo.
Zelo bi bila hvaležna za vaš nasvet, prosim svetujte me kaj naj naredim, ali si najdem delo in se preselim v Lj in ob delu študiram? Kako naj mamo prepričam, da se imava rada? Želim si boljši odnos z mamo, kako naj to dosežem?
Hvala vam.
Lep pozdrav Maja
Spoštovana Maja,
v bistvu gre pri vas za vprašanje časa oz. nestrpnost. Mati ima trenutno na voljo številne vzvode s katerimi pritiska na vas, vi pa samo enega, to je vaš študij. Svetujem vam, da posvetite vso potrebno pozornost študiju in z argumenti uspeha pri njem dokazujete materi zrelost svojih odločitev tudi na drugih področjih. Čas, ki bo potreben, da študij dokončate, bo ravno pravi za presojo ali sta s fantom primerna za trajno zvezo ali ne, seveda pa vam s tem ne nameravam svetovati, da jo zdaj prekinjajte. Odselitev in zaposlitev bi vas lahko pomembno zavrla pri študiju, to pa je ravno tisto, česar si ne smete dovoliti. Dopovejte situacijo tudi vašemu fantu.
Draga Maja,
cas je dobra preizkusnja in pokazal bo, ce je vajina ljubezen popolna in zmozna prestati tudi pritiske s strani matere. Vsekakor pa je mamino vmesavanje skrajno negativno in kaze na njeno osebnost, o kateri ni vredno izgubljati besed. Zal se mi dozdeva, da ne ve, kaj je ljubezen, ker je sama ni nikoli obcutila. Njena izobrazba ali celo “intelektualnost”, v smislu grobega IQ-ja, pri njenem ravnanju v zvezi s tabo ne igrata nobene vloge.
Kar se tice prakticne resitve problema: “molzi” starse dokler se da, se posebno preko oceta. Sluzba in studij gresta ponavadi zelo slabo z roko v roki, ker jemljeta prevec cloveka, da bi ta lahko uzival se polnovredno partnerstvo. Ostajaj v LJ kolikor dolgo se da in skoci domov samo za vikend.
Z mamo si ne zeli boljsega odnosa, ce ona ni pripravljena nanj – t.j. popolnoma sprejeti tvoje samostojne odlocitve. Vsekakor pa bodi previdna – mogoce je tvoja zaljubljenost zgolj navidezna, ker so se ti v ozadje prikradli skriti motivi (frustracije v zvezi z materjo, njen odnos do tebe ze v preteklih letih …) v kar mocno dvomim.
LP,
Marko
Živjo!
Najprej se zahvaljujem Vam gospa Mag. Vanja F. Rejec za Vaš nasvet. Študiju se nameravam 100% posvetiti, saj bi se rada čimprej osamosvojila. Vendar težava je v tem, da me problemi doma zelo demotivirajo, kar se pozna pri neopravljenih izpitih.V poletnem semestru načrtujem, da bom večkrat ostala v Lj in upam, da bo moje učenje uspešno.
Hvaležna sem tudi tebi Marko, za to, da si mi prisluhnil. Tvoj odgovor mi je zelo pomagal, saj je lepo vedeti, da je nekdo, poleg prijateljev in fanta, ki poznajo moje starše, enakega mnenja. Včasih je bolje, da nekomu, ki ni subjektivno udeležen povprašati za realno mnenje.
Včasih se mi zdi, da sem že preveč občutljiva na to kaj mama naredi, ali reče. Ravno ta vikend sva se spet skregali, tokrat zaradi učenja. Včasih res ne vidim smisla v tem, da bi se trudila za boljši odnos, ker vidim da sama ne vlaga v to.Ampak želim si, da bi se vsaj “normalno” pogovarjale in da se ne bi tako užalostila, ko grem ven s fantom.
Zdi se mi, da je ljubosumna name. Ampak kako le, ko pa ima res dobrega moža, ki ji ugodi v vseh muhah. Včasih se ji je vsaj kaj uprl, zdaj pa tako ali tako vidi, da ji ne bo kos. Tudi, ko se jaz prepiram z mamo, je grozno, saj vsak moj dober argument uniči in se zapiči v kakšno malenkost. Ne da se kregati z njo, ker je že na začetku znano kdo bo zmagal. Jaz sem preveč čustvena in se obremenjujem z vsako grdo besedo, ki mi jo reče, velikokrat v najinih prepirih jokam, potem se jočeva obe. Jaz zato, ker me ne razume, ona pa zato, ker jo sovražim. Pa saj jo ne sovražim, vsaj mislim, da ne. Se mi je pa zamerila, zelo in ne vem, če ji bom lahko kdaj oprostila, kajti mame naj bi imele svoje otroke rade, brezpogojno, ne glede na to, če delajo napake.
Čutim, da ko nekaj naredim po svoje, kot v tem primeru, ko imam fanta, ki ji ni všeč, me ne mara več. Za njo sem največje razočaranje.
Včasih sem ji bila v ponos…Pa saj me to ne boli preveč, sem se že navadla.Težko mi je to, ko vidim očeta, ko trpi. Postavljen je med dvema bregovoma. Prosil me je, če bi se potrudila, da bi rešile probleme z mamo. Obljubila sem mu, da se bom potrudila, ker ga imam preveč rada, da gledam kako trpi. Pa tudi sama si želim boljši odnosov z mamo. Če je sploh to mogoče? Upam, da nekega dne bo.
Kar pa se tiče moje ljubezni, upam, da je prava in da nisem z njim zaradi težav doma. Tega res ne morem reči. Mislim, da sva res za skupaj, to sem čutila tudi preden so se začele težave z mamo.Je pa res, da sva bila takrat šele na začetku. Veliko mi pomeni, ko mi stoji ob strani in mi pomaga, saj brez njega ne bi bila tako trdna. Čas pa bo pokazal, ali je najina ljubezen res trdna.
Zanima me vaše mnenje, ali je utopično pričakovati boljše odnose z mamo? Kaj bi morala storiti za to? Kako naj se manj obremenjujem, da se boim lažje posvetila učenju?
Zelo si želim dokončati študij.
Najlepša hvala, da ste si vzeli čas.
Lep pozdrav, MajaMaja je pisal/pisala:
>
> Živjo!
>
> Imam kar nekaj problemov in m očno močno upam, da mi bo kdo
> vsaj malce pomagal s kakšnim dobrim nasvetom.
> Stara sem 22 let in studiram v Ljubljani. Imam fanta, ki je
> star 20 let in skupaj sva eno leto.Zelo dobro se razumeva in
> imam občutek, da je on moja sorodna dušca, ker se tako dobro
> ujemava v vseh rečeh.
> Problem so moji starši, posebno moja mami.Pred sedanjim
> fantom sem imela dvo mesečno zvezo s fantom, ki je bil mami
> zelo všeč, čeprav ga je videla le za 5 minut. Zelo všeč ji je
> bilo dejstvo, da je prihajal iz ugledne družine, sin
> privatnika in odličen študent.Vendar do mene se je obnašal
> zelo neresno (čeprav je bil 2 leti starejši), silil me je v
> nekatere stvari (spolnost),…Skratka nisva se mogla ujeti in
> kasneje sem spoznala, da sem iskala fanta po maminih
> merilih.Moja mami je bila zelo razočarana, ko sva prekinila.
> Že čez slab mesec pa sem ugotovila, da sem zaljubljena v
> prijatelja (takrat sem ga poznala pol leta) in to sem zaupala
> mami. Takrat sem ji vse povedala, bila mi je kot najboljša
> prijateljica. To je bila usodna napaka, saj ji že po mojem
> pripovedovanju ni bil všeč, češ da je premlad, da je to
> prehitro, da skačem iz zveze v zvezo,… Kjlub vsem tem, sem
> hotela, da se na lastne oči prepriča, da je zelo v redu fant.
> To je bila še večja napaka. Saj ne rečem, na začetku se je
> trudila in se lepo pogovarjala z njim, vendar vedno je našla
> nekaj napak. In to same brezvezne stvari, kot naprimer ta, da
> ne zna programirati mikrovalovno pečico in je zato
> neumen.Prišlo je celo do tega, da se je tako zelo razjezila,
> da si kvarim ugled, da mu je prepovedala, da ne sme priti k
> nam domov. Jaz sem mislila, da se mi bo zmešalo. Mojo mami
> sem imela za zelo inteligento, vendar takrat se mi je zdelo,
> da se ji je zmešalo. Sploh ni znala povedati kaj jo moti.
> Mislim, da jo je strah, ker misli, da ne bo šel študirat in
> da bo to tudi mene odvrnilo od študija. Bolj, ko ji govorim,
> da je moj cilj narediti fax, nič ne pomaga. Že pred njim sem
> imela težave s študijem (ponavljala sem letnik), vendar sedaj
> sem se “pobrala” in pridno študiram. Zdaj, ko se ne more
> zgovarjati na izpite, pa pravi, da sem se čisto spremenila,
> da lažem, da sem zaprta vase,da nimam prijateljev. Res je, da
> lažem, ampak to samo zato, ker vidim, da z resnico nikamor ne
> pridem, če povem, da bom pri njem, moram ostati doma. Razlog
> zakaj sem se zaprla do nje pa e zaradi tega, ker me je
> izdala. Vse kar sem ji zaupala mi je očitala,prizadela me je
> z zelo grdimi žaljivkami in ne morem imeti več takšnega
> odnosa z njo kot prej. Imam srečo, da imam zelo dobre
> prijatelje, saj mi veliko pomagajo.Vsa družina, tudi brat se
> je obrnil proti meni, le oče ima glas razuma in mami
> dopoveduje, da je slabše ker me sili naj neham z nim.Težko mi
> je, ker imam take probleme doma. To se zdaj vleče že 11
> mesecev in ne vem kako bom zdržala. Hvalabogu mi ob stran
> stoji fant, ker drugače ne vem kako bi zmogla. Domov zelo
> nerada hodim (študiram v Ljubljani) in najraje bi živela
> stran od doma, ker se preveč sekiram. Tako tudi nimam
> koncentracije za učenje, ker se nonstop prepiramo.
> Zelo bi bila hvaležna za vaš nasvet, prosim svetujte me kaj
> naj naredim, ali si najdem delo in se preselim v Lj in ob
> delu študiram? Kako naj mamo prepričam, da se imava rada?
> Želim si boljši odnos z mamo, kako naj to dosežem?
> Hvala vam.
> Lep pozdrav Maja