Najdi forum

fant, skupno življenje, pes!

Robi, zdaj si začel notri mešati nekaj čisto drugega. Pustimo mučenje in trpinčenje, ker je govor o nečem čisto drugem.

Prst na čelo in razmisli: po kakšnem ključu misliš, da je človek izbral vrste, ki bi jih udomačil?

In kaj praviš na živali, ki jim rečejo človekove spremljevalke? To so divje živali, ki živijo v bližini človeških bivališč. Kdo je pa njih indokriniral, da se ne izogibajo človeku?

Mačkam človek že tako ali tako težko karkoli vsili, da bi pa potem celo prostoživeče bile genetsko kontaminirane, kot trdiš ti, kako to?

Nič ne bom zaprl goflje in te prosim, da se bolj kulturno obnašaš in ne pametuješ, ker nimaš pojma ali imam psa ali ga nimam.
Svoje frustracija pa izražaš kje drugje. Pa upam, da ne nad živalmi.

Bi se že prilagodil okolju in prej ali slej s svojimi prilagoditvami tudi preživel.

Človek je vse živali udomačil izključno zaradi svojih sebičnih interesov, ne pa zaradi psa ali krav ali mačk….
Zato se gre za vsiljevanje, saj nihče ni teh živali vprašal ali želijo biti udomačene ali postati del prehranjevalne verige.

Eno je krdelo, drugo je pa lastnik. Tu priznavaš, da si je človek olastninil živali in jih s tem podredil sebi, da služijo človeku.

Če imaš resnično rad živali, si najmanj vegetarijanec ali vegan. Da pa uživaš meso in uporabljaš usnjene izdelke in s tem podpiraš mesno-klavniško industrijo, pa ni noben znak ljubezni do živali, ampak se gre le za koristoljubje in izkoriščanje živali, kot sem že zgoraj omenil.
Živali maš “rad” le, če imaš od njih neko korist. Pa naj bo v obliki zrezkov, usnjenih torbic, čevljev, kot čuvaja……Zato pravim, da se naj človek čimmanj vtikuje v živali in jim ne vsiljuje svoj način prehrane in življenja, ker jih bo s tem manj izkoriščal in se naj raje posveti svojim človeškim težavam in problemom.[/quote]

Saj razumem, kaj hočeš povedati, ampak si šel malo preveč “na široko”….od psa v hiši do ljubezni
do živali…do izkoriščanja?
Ampak tudi ti štekaj, da je specifično pri psu šlo za OBOJESTRANSKO korist. Pes je prišel k človeku,
ni človek lovil psa. Pes je nekoč davno ugotovil, da mu človek kot “vodja krdela” nudi veliko in da mu
je pridružitev k človeškemu krdelu fajn. Dobil je redno hrano (v divjini jo lahk samo sanja), bil je na toplem
ob ognju, človek je skrbel zanj…dobro se je počutil v človekovi družbi.
Simbioza. Oba sta predvsem živela in delala SKUPAJ, na lovu, na paši, v vasi.
Navada, da se pse veže na verigo pred hišo je dokaj nova, kakor se hecno sliši. V vsej zgodovini so
se psi večinoma motali ljudem med nogami, v hišah, gradovih…in ne zaprti na dvorišču ali priklenjeni.
Govoriti, da bi bil pes bolj “srečen” v divjini, ker je tako bolj naravno….hja, psi se ne bi strinjali, veš?

Podobno je bilo z mačkami. Niso ljudje na silo lovili mačk in jih udomačevali….mačke so prišle k ljudem.
In tako dalje.

To so dejstva. Ne morem trditi, da človek do živali izraža le ljubezen, ker to ni res. Človek večinoma le izkorišča živali za hrano. Prav tako je ogromno živali zavrženih, mučenih….In zato je treba gledati na zadevo iz širše perspektive, ne pa se omejiti le na eno plat.

Se strinjam. Vendar je današnja slika veliko drugačna od tiste iz pradavnine, ko je pes še vedno bil deležen svojega naravnega okolja in naravne hrane, ne pa umetne hrane in raznih briketov.

In to je tisto, v kar dvomim, da je to v interesu psa in drugih udomačenih živali.

“Pustiti” ob strani ta del, pomeni zakrivati si oči pred resnico.

To so dejstva. Ne morem trditi, da človek do živali izraža le ljubezen, ker to ni res. Človek večinoma le izkorišča živali za hrano. Prav tako je ogromno živali zavrženih, mučenih….In zato je treba gledati na zadevo iz širše perspektive, ne pa se omejiti le na eno plat.

Se strinjam. Vendar je današnja slika veliko drugačna od tiste iz pradavnine, ko je pes še vedno bil deležen svojega naravnega okolja in naravne hrane, ne pa umetne hrane in raznih briketov.

In to je tisto, v kar dvomim, da je to v interesu psa in drugih udomačenih živali.

“Pustiti” ob strani ta del, pomeni zakrivati si oči pred resnico.[/quote]

Ja, samo mešaš jabolka z šivalnimi stroji.
Če si ujamem ribo in jo pojem – je to izkoriščanje živali? Kje se začne? Kje se neha?
Če imam psa v hiši…. je to njegovo počlovečenje?
Jaz ne razmišljam tako.
Vedno so ljudje, ki vidijo samo sebe (in eventuelno še denar) in ki izkoriščajo sebi v prid VSE –
ljudi, otroke, starce, živali, naravo….uničujejo vse in pogoltnejo vse.
So pa na drugi strani ljudje, ki gredo s špohtelnom strgat povoženo smrdljivo, razmesarjeno mačko
z asfalta, jo zdraviti na svoje stroške….in so tiho in pomagajo.
Oboji so na svetu in oboji sobivajo z živalmi.
Posploševanje “resnice” je precej čudna reč, veš, z obeh strani.
Glede naravnega okolja in naravne hrane….sem močno proti, da me naženejo živet v mrzlo, prepišno
jamo (imam revmo) in glodat žužke, surovo meso in koreninice…Moji psi pa tudi (je na kavču bolj
udobno).

Medtem, ko se povsem strinjam, da bi dobra stara Zemlja (z vsemi prebivalci) živela veliko bolje, ko
ne bi sproducirala Človeka, vseeno verjamem, da je sožitje med ljudmi in živalmi čisto možno, tudi
ko slednje niso na krožniku.

Ne vem, če si opazil ampak najbrž tudi ti živiš v nekem nenaravnem okolju stavbe. Ne vem .. počasi me skrbi tudi zate – morda bi morali najti primerno jamo .. pa da te preselimo. Glede na to, da včasih nismo živeli v hišah in stanovanjih bi bilo to edino pravilno. Mislim da bi moral ukiniti tudi vso hrano, ki ni izrecno iz lokalnega okolja ali katere ne nabereš sam lastnoročno – ali tisto, ki so jo s pomočjo galon nafte (pozor onesnaževanje okolja!!!) pripeljali čez lužo v Kalček. Nazaj k nabiranju koreninic, sadja in ups lovu na male živali, težka bo čez zimo, če boš samo beličnike glodal. Pozabi na sheller pa softshell material – tega tudi nismo imeli nekoč pa prav dobro nam je šlo. Občasno nas je zdesetkala kakšna kugica, ki jo danes odženejo cepiva ampak kaj bi se obremenjevali s tem. Elektriko ukini zdaj takoj. Lahko jo gledaš samo še na nebu ob nevihtah in hkrati verjameš, da se neko božanstvo jezi nad tvojo neumnostjo.

Tale tvoja nastršenost proti udomačeni živali je posledica pranja možganov. Na srečo ni prizadelo vseh veganov ali vegetariancev.

Tudi naše izkoriščanje živali za hrano je del narave. V bistvu je bistven del naše narave – ker je pripomoglo k temu, da so se naši možgani razvili. In j* da se niso razvili zato, da ti danes klamfaš neumnosti, ker se ti ne da prebrat par znanstvenih člankov o tem:
http://berkeley.edu/news/media/releases/99legacy/6-14-1999a.html

Joj Robi…

Enačiti mustanga in konja je neprimerno in ignorantsko.
Enačiti kuro in divjega petelina isto.
Enačiti psa in volka, še slabše.
Enačiti domačo mačko z risom, še hujše.
pa še lahko naštevam.

A lahko razumeš da DOMAČA žival sodi v okolje človeka, DIVJA pa v naravo?
Če ne, potem se ti, gospod DIVJI človek, odseli v nek brlog sredi ničesar, kot ti je svetovala Melita_, pa živi tam, nas pa pusti, da še naprej “izkoriščamo in vsiljujemo svoj način ubogim” živalim.

Marko, seveda dobesedno. Takih nemarnih izjav ne dovolim, ker so neutemeljene in resnično neumne. Pridejo pa od nerazgledanih ljudi ki o določeni tematiki pojma nimajo, skušajo pa biti pametni in se vključiti v tako debato, ki je ne razumejo.

Lp, zverinica

* * * * * ********************************************************************************************** Če obravnavaš posameznika takega kakršen je, bo tak ostal. Če ga obravnavaš takega kot bi mogel biti in bi lahko bil, potem bo postal tak. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Nekateri ostanejo praznih rok celo, ko se primejo za glavo. *********************************************************************************************

Nikoli ne bi imela ne psa ne mačke v stanovanju – ne verjamem, da so živali tako hudo srečne v zaprtih prostorih, predvsem pa prenašajo kar nekaj nevarnih bolezni. Poleg tega nočem čistiti za ljubljenčki, nočem jim česati dlake, ne ljubi se mi jih kopat, da ne smrdijo, ne ljubi se mi pobirat drekov za njimi.

Se mi zdi, da je tole pasjeljubstvo čisto pretiravanje. Zakaj bi pa morala ena kosmata mrcina cel dan za mano skakljati? Preneumno. Pa še to pes je zverina in tu in tam tudi najbolj socializirani in najboljše vzgojeni pokažejo svojo pravo naravo. Še najbolj je pa neumno, da imajo ljudje za ljubljenčke pse, ki so bili vzgojeni za delo – lovski in delovni psi, zdaj se pa prekladajo cel dan po stanovanju in čakajo, če bo hrana. Vsaj zaposlite jih! Tako pa umirajo od dolgcajta zaprti v stanovanja medtem ko so ljudje v službah. Preneumno, da o stroških ne govorim.

Imaš vso pravico misliti tako, ampak jaz imam pa pravico misliti drugače.
Meni se recimo zdi neumno ograditi od narave in živih bitij, ker so “umazani” ali “prenašajo bolezni”…
in se zapreti v stekleni grad, čim dlje od vsega živega…
pa zaradi tega ne trobim vsem., da si morajo pod mus omisliti žival….vsak po svoje, ni tako?

Vsak lahko zase najde “dober” razlog za to, da opravičuje svoja dejanja in s tem utiša svojo vest.
In isto velja za tisto “teorijo”, ki trdi, da se možgani ne bi razvili, če človek ne bi jedel mesa. To je zame čista neumnost.
Povedal sem svoje mnenje, prepričeval pa ne bom nobenega, ker raje svoj čas izkoristim za kaj bolj koristnega.

Kdo pa te je nahecal, da mora cel dan za tabo skakljati ena kosmata mrcina? Takega zakona ni in ga nikoli ne bo.
Kdaj so domače živali srečne, smo že napisali. Še več nevarnih bolezni kot živali zelo uspešno prenašamo kar ljudje sami. Kdaj si nazadnje slišala za smrtni primer zaradi zoonoze? Medtem ko samo zaradi čisto navadne gripe tudi pri nas umre po par ljudi na leto. In ne, niso se je nalezli od svojega psa.

Ne rabiš na mene valit krivde vesti, če je sam nimaš. Pomagala sem dovolj živalim in še naprej bom 🙂
Sicer pa lahko poveš s čim upravičuješ svojo nenaravno življenje v udobju elektrike, umetnih materialov (ki so v večji meri posledica izkoriščanja ljudi na drugem koncu sveta) in socialne varnosti … če bi morali vsi nazaj v jame bi pa ja lahko bil vzgled drugim

Glede tvojih teorij pa
[img]http://brucegerencser.net/wp-content/uploads/2014/03/neil-degrasse-tyson.jpg[/img]

.
. . .
.
[list][list]
Marian Eile (1910–1984):

Kup sobie psa. To jedyny sposób, abyś mógł nabyć miłość za pieniądze.
— Kupi [sebi] psa, ker je to edini način, da si za denar kupiš ljubezen.

[/list][/list]
[hr]
[list]
cici19 oziroma Cici19

Re: fant, skupno življenje, pes!

[code]05.05.2014 | 16:25 do 07.05.2014 | 11:58 — je več kot deset minut!
[/code][/list]
[hr]
[list]
cici19 — »[…] skupaj s fantom že 2 [z besedo: dve] leti.« Ampak, ko sta začela le hoditi,
ste vi bili še mladoletna oseba, fant pa ne. Iz sedanjega (vašega) stanovanja se nameravate preseliti
v garažo in klet, ne pa v hišo, ki je last fantovih starih staršev, morda (delno) fantove mame,
ne pa še vaše (?) – preljube tašče. Kar pomeni, fantova mama še ni samostojna in neodvisna oseba, fant še ni samostojna in neodvisna osebnost, kakor tudi vi ne. Kje je fantov oče?

cici19 — če greste v zavezništvo, pazite, da zavezniki niso premočni, za vas.

cici19 — zgodba o malem psu, večjem psu, (njegovi) mački, ne pa miškah in – drobovini,
je docela nepomembna v primerjavi s tem, kar se vam(a) lahko še nepredvidenega zgodi.
Upam, da se motim in da vi imate prav.

[/list]
[hr]
[list][list]
Alfred Capus (1857–1922):

Quand une femme a une profession, elle n’a pas besoin de mari ; un amant suffit.
— Ženi, ki ima svoj poklic, ni potreben mož, zadostuje ji ljubimec.
[/list][/list]
[right]
.
. . .
.
[/right]

Kaj ima veze a sem bla jaz mladoletna al ne ko sva začela hoditi? Ljubezen je bila obojestranska in leta tu niso bila in še vedno niso pomembna.

Iz stanovanja mojih staršev se nameravam preseliti, ja. Preseliti se nameravam v garažo in klet, ki ju bova predelala tako, da bo nastalo eno lepo stanovanje. V hišo se ne selim ker:
1. hiša je dvonadstropna plus klet in garaža.
2. v spodnjem nadstropju še vedno živita babica in dedek.
3. Zgornje nadstropje hiše je (še ne) taščine – tako ji pravim ker imava z fantom resne namene.
4. Garaža in klet sta od starih staršev in od fantove mame, zato sva potrebovala dovoljenja obojih.
5. Garaža sama ima 55 metrov na kvadrat, klet pa 40 metrov na kvadrat, kar je dovolj za naju in bodoče otroke, živali itd.
6. Dedka in babice ne morem prej poslat na “oni” svet samo zato, da se lahko vselim v zgornji ali spodnji štuk- zato alternativa predelane kleti in garaže!
7. Mati mojega fanta je popolnoma samostojna, četudi živi v isti hiši kot njeni starši. Sama plačuje položnice, še celo starim staršem pomaga plačati kakšno položnico. Tak način bivanja je cenejši, poleg tega so zelo zelo povezana družina, se lepo razumejo in ne vidim razloga, zakaj bi morala babica in dedek živeti sama v taki hiši, ker prvo : ne moreta pokriti vseh stroškov, drugo: sta že kar stara in ne moreta vse narediti sama.
8. Si želim živeti na tej lokaciji, ker je mirno, hiša je lepa, vzdušje toplo in prijazno, vsi smo povezani, se imamo radi, se ne prepiramo itd.ž

Fantov oče je odšel že zdavnaj od družine. In v tej zgodbi sploh ni pomemben.

Jaz sem samostojna in neodvisna osebnost, četudi živim s starši. Dam ves dnar, ki ga zaslužim za stroške itd, pa mi še ostane nekaj malega zase, znam vse sama narediti in ne vidim tukaj povezave.
Nismo vsi mamini sinčki in očkove punčke, ki imamo vsega polno rit, pa čeprav živimo s svojimi starši.

Pa bistvo zgodbe so majhni, veliki psi, mačke, miši in drobovina. Ne pa koliko sem bila stara ko sva hodila, kdo je samostojen in kdo ne, in to o nekih zaveznikih sploh ne vem kaj to pomeni, ker si ne delam nobenih zaveznikov??? Ne razumem kaj vi tu ne razumete.

To temo bi moderator lahko mirno zbrisal ker se je iz enega problemčka, kje bo pes bival, spremenila v neskončna razglabljanja o tem, kaj je za žival boljše itd., potem pa še tale post ki nimam pojma s čim je povezan???!!!!?

Mater znate vsako temo zagnojit…Pejte mal ven na luft.

* * * * * ********************************************************************************************** Če obravnavaš posameznika takega kakršen je, bo tak ostal. Če ga obravnavaš takega kot bi mogel biti in bi lahko bil, potem bo postal tak. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Nekateri ostanejo praznih rok celo, ko se primejo za glavo. *********************************************************************************************

ja preimenovala sem se – nisem več cici19 ampak zverinica.

Pa hvala za rože, zverinica.
In uporabljaj prosim, v bodoče en nick, da se bom vedela izogniti tvojim temam. Mogoče nisi razvajena punčka, ampak nekega občutka za ljudi pa vseeno nimaš. Človek ti odgovori, ti ga pa ozmerjaš? Tako misliš uspešno vijugati skozi življenje? In se dobro razumeti s še dvema družinama pod isto streho?
Težka bo.

A sem mogoče tebi napisala? Napisala sem odgovor na prejšnji post, pa na razne ala: pes mora bit v naravi, gozd, travniki, juhu….
Tebi nisem napisala nič, zato se ne razburjaj.

Nick sem spremenila ker sem se registrirala, se opravičujem ,očitno je to nelegalno tukaj.
Zdaj pa pišem tebi…Pojd na luft, pa ne sodi po enem postu drugih ljudi, ki jih ne poznaš.
Lp.

 .
 . .  Re: Fant, skupno življenje, pes!
 .

[hr]

   « On ne voit bien qu’avec le cœur. L’essentiel est invisible pour les yeux. »
    Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.
     [sub]Antoine de Saint-Exupéry (1900–1944) : Le Petit Prince, 1943. [ Mali princ, prevod: Ivan Minatti. ][/sub]

[hr]

      Rat-baiting    [img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/3/3d/Rat-baiting1.jpg/220px-Rat-baiting1.jpg[/img]   Yorkshire Terrier

[hr]

   « Droit devant soi on ne peut pas aller bien loin. »
    Ne pride daleč, kdor gre naravnost!
     [sub]Antoine de Saint-Exupéry : Le Petit Prince, 1943. [ Mali princ, prevod: Ivan Minatti. ][/sub]

[hr]
[right]. 
. . 
. [/right]

Jaz sem nabavila psa…prinasalca ko je najmlajsi otrok imel 4 leta. Pes je postal del druzine in je ves cas z nami v stanovanju. Gibanje je imel omejeno na kuhinjo, dnevno sobo in hodnik ter balkon. Seveda ko sprejemes psa v stanovanje sprejmes tudi dlake in doloceno stopnjo umazanije in vonj seveda …pa stalno ciscenje. Sedaj na stara pasja leta pa ima dovoljenje da je povsod. So pa otroci skoraj odrasli. Ja, celo moja mama mu dovoli da je pri njej po hisi ker se vidi njegova potreba po stiku z nami ves cas. Smo ga pa tekom let naucili primernih vedenj, tako da ko mu recemo da gre na prostor to tudi naredi. Vsekakor jaz menim da je pes druzabnik in je rad tam kjer so ljudje .

New Report

Close