Najdi forum

Zanimajo me vaše izkušnje s F-testom? Ga je katera uporabljala in če ste ga, kako? Meni nikakor ne rata, oziroma ne vem če delam prav.

Kaj pa Clearplan- ali se res nikjer v Sloveniji ne da dobiti?

Lep pozdrav!

Imela sem oba testa, vendar F-testa tudi jaz nisem znala uporabljati. Clearplan pa je zelo zanesljiv in tudi zelo drag.

Tudi jaz nimam dobrih izkušenj s f-testom. Nikjer ne vidim nobenih praproti ali kakšnih podobnih struktur, tako da mi leži v kopalnici na polici.
Clearplana pa mislim, da ne delajo več – res pa je bil blaznooo drag.
Pozdravček!

Poskusi z naravno metodo opazovanja cervikalne sluzi. V pomoč ti bo knjiga Naravno in zanesljivo.

LP

Vsem trem najlepša hvala za odgovor!!!
Tebe Tinka pa sprašujem kdo je avtor knjige Naravno in zanesljivo in kakšna je vsebina?

LP, Meta

Vsem trem najlepša hvala za odgovor!!!
Tebe Tinka pa sprašujem kdo je avtor knjige Naravno in zanesljivo in kakšna je vsebina?

LP, Meta

Avtorjev knjige je več, prevedena je iz nemščine, v slovenščini pa jo je izdala Mohorjeva družba iz Celja. Moj izvod je izšel leta 1992, ampak mislim, da so izdali še eno popravljeno verzijo. Ne ustraši se, čeprav jo je izdala katoliška založba, ne gre za kakšno versko propagando, ampak je to zgolj strokoven in neopredeljen opis naravne metode načrtovanja družine. Vsaj jaz nisem opazila, da bi bilo to kaj poudarjeno. Prej jo boš morda dobila v kakšni knjižnici kot v knjigarni. Ima malo več kot sto strani, opisuje pa že prej omenjeno naravno metodo načrtovanja družine. Gre predvsem za opazovanje cervikalne sluzi in za merjenje telesne temperature. Med menstrualnim ciklusom se zaradi hormonov telesna temperatura spreminja: v prvem delu ciklusa je nižja, potem pa se po ovulaciji dvigne za kaki dve ali tri desetinke stopinje. Takrat nastopi neplodno obdobje. Če pride do oploditve, temperatura ostane zvišana, če pa ne, pa kakšen dan pred začetkom menstruacije pade za nekaj desetink. Podobno se dogaja s sluzjo: v neplodnem obdobju je ni oziroma je belkasta in gosta, v plodnem delu ciklusa pa (skoraj) prozorna in tekoča – podobno kot jajčni beljak. Po zvišanju temperature pa se spet zgosti in ženska ima suh občutek do začetka menstruacije. Knjiga je napisana razumljivo, vendar opisuje samo t. i. “šolski primer” menstrualnega ciklusa – vedno 28 dni itd. Pri naravni metodu je zelo pomembna doslednost, sodelovanje obeh partnerjev, izkušnje in občutek, ki jih sčasoma pridobimo. Nama z možem ta metoda zelo ustreza (tudi iz verskih razlogov), tudi prvi otrok je bil načrtovan. Je pa zelo odvisno od para. Enim ustreza, drugim ne. Če želiš, mi lahko sporočiš elektronski naslov, pa ti povem še kaj več. Obstaja pa še ena ameriška knjiga z naslovom Taking Charge of Your Fertility, ki je precej debelejša in bolj podrobno opisuje tudi druge situacije (kombiniranje metod, dojenje…).

Oprosti, če sem bila predolga.

Pozdravček,

Tinka

Predlagan ti tudi knjigo Billings:Načrtovanje družine z ovulacijsko metodo.

Zivio,

tudi jaz sem imela ta test, in sicer sem ga delala s slino / lahko ga naredis tudi z maternicno sluzjo. Predlagam ti, da ga zacnes delati ze takoj po menstruaciji, in ga naredis vsak dan, ob istem casu dneva. Nanesi toliko sline na stekelce, da se bo naredila kapljica, ki pa mora biti cista / brez mehurckov, ki so sicer v slini. Potem pocakaj, da se popolnoma posusi.

Ce bos nanesla dovolj sline, bos v prvih dneh ciklusa opazila samo crtice, v sredini pa zelo razvejano strukturo, ki je res malo podobna praproti.

Upam, da ti bo uspelo, vendar ne jemlji tega kot 100 % vodilo za ugotavljanje ovulacije, bodisi da zelis ali prepreciti ali spodbuditi nosecnost, ker test reagira na hormone, ki so povecani vec dni, ne samo en dan. Jaz sem hotela s pomocjo tega testa zanositi, pa mi ni uspelo.

Upam, da nisem prepozna in da bos vseeno nasla tale odgovor in da ti bo kaj pomagal. Javi se kaj.

LP

Ana

Zivio, Tinka
Ali mi lahko malo pomagas s tole cervikalno sluzjo. Vem, da je to zelo naravna metoda in vse, ampak jaz pri sebi tega nikoli ne opazim – vedno imam le beli tok, sluz ob ovulaciji, ki bi bila zelo elasticna in prozorna, pa nisem opazila ze vec let.

Hvala za odgovor.

LP

Ana

To je verjetno res zelo odvisno od ženske. Če sluzi ne moreš opazovati na papirju (ko se obrišeš), lahko poskusiš tako, da sluz “pobereš” direktno z materničnega vratu. Jaz delam tako in skoraj nikoli nisem v dvomih. Mislim, da gre tukaj predvsem za spremembo sluzi, in verjetno ne toliko za to, da je res natanko taka kot beljak. Drugače pa lahko pokličeš na Družinski svetovalni center Betanija (tel.: 01-432-31-79), pa ti bodo z veseljem pomagali. Tam je (ne vem, ob katerih urah) ginekologinja dr. Majda Klinar, ki je menda zelo prijazna in pripravljena pomagati (vsaj tako so mi zatrdile prijateljice).
Upam, da sem ti lahko vsaj malo pomagala.

Lep sončen pozdrav,

Tinka

New Report

Close