Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Euthyrox

Euthyrox

Spoštovani,
ali je možno, da zdravilo Euthyrox 50 povzroča ponoči napad panične motnje?
Hvala

Spoštovani!

Funkcija ščitničnih hormonov je neposredno povezana z delovanjem številnih, zelo pomembnih živčnih prenašalcev. Na primer, ščitnični hormoni igrajo ključno vlogo tako pri sami tvorbi kot tudi regulaciji delovanja serotonina, noradrenalina ter gama-aminobutirične kisline.

V primeru, da je moteno delovanje ščitnice, se to posledično odraža v motnjah delovanja zgoraj omenjenih živčnih prenašalcev. To se često lahko manifestira v obliki anksioznih motenj in nenazadnje tudi v obliki paničnih napadov. Omenjeno stanje se lahko še dodatno poslabša zaradi povsem fiziološko prisotnih fizičnih simptomov motenj v delovanju ščitnice (motnje v bitju srca, zaprtje, povečanje telesne teže, slabše prenašanje temperaturnih sprememb,…).

Hipotireoidizem načeloma ni pogosto povezan z anksioznimi motnjami ali paničnimi napadi. Oboje je bistveno pogosteje prisotno pri hipertireoidizmu – stanju, ko je ščitničnih hormonov preveč. Za hipotireoidizem so bolj značilna stanja depresije.

Torej, panične motnje v vašem primeru, bi lahko bile povezane z neurejenim delovanjem ščitnice, nikakor pa seveda ni nujno, da so ti napadi povezani zgolj z motnjami v delovanju ščitnice. Možni so še nešteti drugi vzroki. V kolikor gre vresnici za posledico motenj v delovanju ščitnice, bi bil v vašem primeru morda lahko »kriv« nekoliko previsok odmerek Euthyroxa. Vendar kot že rečeno ni nujno, da je temu tako.

Vsekakor vam svetujem, da se o tem temeljiteje pogovorite z vašim zdravnikom. Verjetno bo potreben še kakšen test delovanja ščitnice, da se preveri ustreznost odmerka Euthyroxa.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close