eu in delo
Preberi si moj odgovor eleni pod “vstop v EU”.
In odgovor na tvoje vprasanje je ne, viso oz. dov. za bivanje in delo bos se vedno potrebovala, jo bo pa bistveno lazje dobiti, kot do sedaj.
Pa tudi to bo odvisno od drzave do drzave: nekatere EU drzave, npr. skandinavske drzave, Anglija, Francija, itd. bodo takoj sprostile prosti pretok delavcev, druge, npr. Italija, Avstrija, Nemcija, pa sele leta 2007.
ursa, vidim da se malo bolj spoznas na to pa me nekaj zanima. Kako lahko bo dobiti legalno delo in vsa dovoljenja za obdobje 3 mesecev za gradbena dela in dela brez izobrazbe? Kaki zapleti se lahko pojavijo, da ne bi dobil doboljenja? Ce ves vsaj nekaj o tem mi prosim odgovori.
tnx
sicer pa me konkretno zanima za Veliko Britanijo, ce si kaj seznanjena kako bo. Kot sem ze omenil se zanimam predvsem za gradbena dela. Drugo delo verjetno ne bi dobil, ker bom imel komaj dokoncano srednjo ekonomsko solo, pa se to ne vem ce bom imel pred odhodom.
Primoz, odgovorila sem ti pri “vstop v EU”. Glede dela, kot sem rekla, ga moras zaenkrat imet zagotovljenega preden se preselis na Svedsko. Dovoljenja in ostalo dobis na svedski ambasasi, na Ajdovscini v Ljubljani.
Glede Velike Britanije ti ne bi znala povedat, ampak predvidevam, da je situacija podobna kot za Svedsko. Mogoce se bo oglasil kdo drug. Oz. pozanimaj se na angleski ambasadi, tam ti bodo po moje znali najbolje svetovat.
Lp, Ursa.
Delo ja. Še tu doma kakšna je situacija ti nihče ne zagotavlja dela, ne vem zakaj vsi sanjate o EU. Prav presenetljivo je da izmed vseh držav kandidatk Slovenci največ pričakujemo od EU. Bog, kako smo naivni. Hitro se bomo opekli.
No, tako po kriz in pocez pa ni treba biti pesimisticen. Ja, res je, da v tujini ni vse idealno, pa tudi vse ni crno. Nekateri bodo uspeli, nekateri bodo na slabsem. Obicajno je tako, da kdor ne upa, ne bo nikoli uspel. Najti je treba neko srednjo, realisticno pot, imeti veliko volje, biti preprican v uspeh, imeti osebnost, ki se lahko prilagodi in biti pripravljen pozreti OGROMNO ponosa, veliko garati, pa se nekako uspe. Problem je v tem, da ima te lastnosti veliko manj ljudi kot pa jih misli, da jih ima……….
Srecno vsem kjerkoli ze ste!
No ja, s tem se strinjam absolutno, ampak problem je pa tudi v tem, da ljudje običajno ogromnooo pričakujejo od tujine. Seveda se pa da uspeti.
Velika Britanija bo takoj po vstopu sprostila trg delovne sile za pristopnice. Poleg nje samo še Irska. Druge države so dale na to odlog nekaj let.
z.
Ja, pa ne samo VB in Irska, tudi Svedska, Danska, Finska, Nizozemska bodo sprostile trg delovne sile.
jaz sem zaposlen v SLO in fusam v Avstriji:-)
Imam nekoliko drugacno vprasanje. Koliko bi kdo hotel, da bi mi uredil vse potrebno za bivanje in delo naprimer na Svedskem ali v Veliki Britaniji, koliko procentov od place. Da obrazlozim.
Skupaj z znancem imam namen iti po prvem maju za kake pol leta delati v tujino (lahko vec ali manj) in bi raje videla, da nama kdo drug uredi vse potrebne papirje in delo, midva pa dava v zameno naprimer vsak po 10% (kot primer) place vsakega meseca. Boljse delo nama kdo zrihta vec dobi. Sicer pa se zanimava za fizicna dela, lahko tudi nocno delo. Greva pa z namenom, da bova nekaj zasluzila in ne da se bova zabavala, nato pa greva s prisluzenim denarjem nekaj mesecev na Kubo pred zacetkom faksa. Naj pa omenim, da nisva neka sanjaca ampak sva preje realista, nisva neka mescana ampak sva s podezelja in sva vajena poprijeti za tezko celodnevno delo. Precej naju mika Velika Britanija in Svedska, toda ce se bi dalo kje drugje dobiti delovno dovoljenje in dobro placano delo bi sla tudi drugam.
Verjeto se sprasujete zakaj si sama ne zrihtava dela in papirje, … Ker nisva cisto dobra v anglescini (sicer znava toliko, da se bi znajdla, toda da bi urejala te zadeve pa le nisva dovolj dobra v anglescini). Glavni razlog pa je ta, da verjetno nekdo, ki zivi v tisti drzavi, ve dosti boljse kako zadeve potekajo in kje se da dobiti neko malo boljse delo in bi verjetno bilo cisto vseeno ali si sama zrihtava neko slabse placano delo ali pa nama nekdo drug zrihta bolse placano delo in mu dava naprimer 10 (lahko vec ali manj) procentov vsak za vsak mesec, razen tega, da v tem primeru nimava toliko skrbi tisti drugi je pa vesel za delez place.
Se vnaprej zahvalujem za odgovor!
Samo da razjasnimo zadeve – dovoljenja za bivanje slovenski drzavljani v katerikoli drzavi EU od 1.5.2004 ne bomo potrebovali. V aneksu k pristopni pogodbi so bile dogovorjene samo omejitve za trg delovne sile – pomeni, da bodo ostala kot omejitev le delovna dovoljenja, ki pa jih lahko vsaka posamezna clanica uredi po svoje.
lp lena
Pa se to
19. januar
PREHODNO OBDOBJE ZA OMEJITEV TRGA DELOVNE SILE
Do sedaj so se Avstrija, Belgija, Finska, Francija, Nemčija in Španija že odločile za omejitev dostopa za delo državljanom pristopnic, Danska delo novincem omogoča le preko določbe minimalne zahtevane plače zanje, medtem ko so Irska, Velika Britanija, Švedska, Grčija in Nizozemska napovedale, da bo njihov trg za novinke odprt.
Dogovor iz pristopnih pogajanj sedanjim državam članicam Evropske unije namreč omogoča, da državam pristopnicam s prehodnim obdobjem, ki lahko traja največ sedem let, omejijo dostop do trga delovne sile. Omejitvam bodo podvrženi državljani vseh držav pristopnic, razen Cipra in Malte.
http://evropa.gov.si/aktualno/
lp lena
Velika Britanija pa razmislja o tem, da bi si premislila, ker bodo imigranti iz centralne Evrope lahko zaprosili za socialno podporo v Veliki Britaniji. Tako bo za sedaj ostala Irska kot edina drzava, ki bo dovolila neomejeno priseljevanje delovne sile iz centralne Evrope. Clanek o tem, da Velika Britanija razmislja o omejitvi, je bil obljavljen v zadnji izdaji revije The Economist, online je na http://www.economist.com/displaystory.cfm?story_id=2405099 (mislim, da morate biti narocnik), povzetek pa je tukaj:
The British government is under particular pressure because it is throwing the labour market open immediately to workers from the new member-states. The south-east of England is already awash with Polish builders and nannies. More may come in May when the remaining restrictions lapse—and a good thing too. But would those who fail to find work be eligible for welfare benefits?
…..
The Swedes—and almost all other EU countries except Britain and Ireland—will require workers from eastern Europe to get work permits for the first few years.
…..
Britain is—so far—resisting taking similar measures. British officials point out that insisting on permits for those who want to work will do nothing to roll back one of the fundamental freedoms of the EU—the freedom to move from one country to another.
Forum je zaprt za komentiranje.