erbova pareza
junija sem rodila punčko s porodno poškodbo-erbova pareza.Hodim na fizioterapijo,zadovoljna sem ker dobro napreduje.Ob rojstvu ni premikala leve roke,sedaj jo že normalno uporablja,problem ima z simetrijo.zanima me če je imela katera podoben primer in ali je otrok kaj težje sholdil in ali ima kakšne posledice.
Čičak,
najbolje bo vam na vprašanja odgovorila fizioterapvtak, ki vašega otroka tudi najbolje pozna.
Upam, da se vam bo oglasil tudi kakšen starš s podobnimi izkušnjami. Običajno se nesimetričnost z fizioterapijo prav lepo popravi.
Vprašanje pa lahko postavite tudi na:
Lep pozdrav in lep dan, Petra
Pozdravljena,
jaz sem novembra lani rodila deklico 5200 , 58 in obseg glavice 38. Rodila sem jo po naravni poti in to komaj. Prišlo je do medeničnega zastoja in tam se je šlo za sekunde- vprašanje življenja. Na koncu sem jaz bila vsa razrtrgana iz notraj- ustje mat.Punčko so mogli oživljat. Imela je tudi poškodbo leve roke- erbovo parezo. Danes je stara 7,5 mesecev ampak roke ne dvigne več kot do brade in jo tudi težko prinese do ust. Oporo že ima , oslanja se na roko. vendar jo čez glavo in pa po strani ne more stegniti. Pri zadnjem obisku v razvojni je zdravnica rekla da se ramenska mišica- supraspinatus ali nekaj podobnega ne razvija in da bo po vsej možnosti tako tudi ostalo.Šli sva tudi na EMG,na magnetno pa nisva. Ne hodiva na kakšne posebne terapije. Naš fizioterapevt nas samo opazuje in nam svetuje katere vaje moramo delati – za razgibavanje in ohranjanje gibčnosti sklepov, in pa da mora bit čim več na trebuhu. To mi pa tudi nič ne pomeni preveč ker se že sama posede.
Prosila bi te če bi mi napisala ali ste ve hodile na kakšne posebne terapije, ali ste ble na magnetni rezonanci, kdaj je začela prvič roko premikati……?
Naša je prvič roko premaknila pri 3,5 mesecih. Pred tem je bila roka kot prišita samo s prstki je delala.
Upam, da mi boš odgovorila ( da boš videla ) in da nisem preveč napisala.
Lep pozdrav in čim lepše okrevanje
MILA
Tudi nam se je rodila malčica z poškodbo erbove pareze desne rokice, ki pa je cela mlahava. Tudi prstkov ne more premikati. Sedaj je stara štirinajst dni, pa me zanima, koliko možnosti imamo za izboljšave? Smo že bili pri ortopedi in nam je rekel, da je očitno kar fejst prizadeta rokica.
Prosila bi za kakšen nasvet, npr. kateri ortoped je dober, nekaj sva slišala tudi za Staro goro (kje sploh je to?).
Že vnaprej se zahvaljujem za kakršnokoli informacijo.
pozdravljena brigita,
kot prvo naj ti povem da mi je zelo žal da se vama je to zgodilo. naša bo drug mesec stara eno leto ampak vsak dan grem skozi celotno dogajanje tistega dne, dne ko se je rodila. skoraj vsak dan se zjočem in iščem vzrok zakaj se je to moralo zgoditi , zakaj ni nihče prej reagiral na moj ogromen trebuh, zakaj so vsi govorili to je tvoj tretji otrok in zaradi tega je trebuh velik, vse je to normalno….da ti ne težim preveč ti hočem povedat da vem točno čez kaj greš.vsi zdravniki kje smo bile do zdaj so rekli da je treba pustiti času čas in čakati. ti osebno nimaš kaj dosti za naredit kot samo da ji rokico fajn razgibavaš in jo dajaš na trebuh pa tudi veliko jo moraš božati in masirati da jo začuti. moraš ohraniti gibčnost sklepov. to je najbolj pomembno. a so vas že kam napotili razen na fizioterapije. mi smo hodili oz. še vedno hodimo v novo mesto na fizioterapije, ki so vse samo terapije ne. to je bolj kot opazovanje kaj zmore in kaj ne oz. koliko je napredovala.šle smo tudi dvakrat na emg v ljubljano zdaj čakamo vrsto za magnet da točno vidimo kateri živčki so poškodovani, in pa konec meseca novembra gremo za en teden v sočo na razgibavanje.zdaj trenutno je dosti bolje ampak ni dobro. roko dvigne le do brade višje ne gre. poznam pa tri primere ki so se punce pozdravile da se jim nič ne opazi.
naša je lahko migala z prstki, samo je celo rokico imela kontra obrnjeno- navzven. cela pest je bila zasukana. to se je v celoti popravilo.
kaj so vama že postavili končno diagnozo. je samo erbova pareza ali je tudi tista klumpkinova ali kako se ji že reče?
želim vama čim več sreče pri zdravljenju.
kaj je šlo narobe da se je to zgodilo? naša je bila prevelika in je imela medenični zastoj.
veliko sreče in ne obupuj
Živjo Brigita!
Tako kot ti je Mila napisala,ti bom podobno tudi jaz.Enaka težava,ogromen trebuh,velik otrok,medenični zastoj.Roka je bila kot ti praviš čisto mlahava,nakar jo je zasukala na ven,tudi dlan.Hodile smo na fizioterapijo v Kranju,roka se je ščasoma čisto popravila.Zdaj je stara 16 mesecev in se ji čisto nič več ne pozna.Je pa trajalo in po pravici povedano nikoli nisem verjela,da se bo toliko popravilo.Roko je težko uporabljala,ko se je začela igrati š čem je ni uporabljala in sem ji kasneje igrače zmeraj dajala na levo stran da se je s to roko stegovala po njih.Telo se ji je tudi malo zasukalo in zgledalo je,kot bi imela eno nogo krajšo od druge.Zelo pomembno je da roko začuti,ker zdaj zanjo ne obstaja.Spat sem jo zmeraj dajala na to roko,da je težo prenašala na njo in še danes jo dajem.Na začetku ji ni odgovarjalo,ščasoma se je navadila.Tudi ko se je začela opirat na roki,te ni znala stegnit,pa se je tudi to uredilo.Rekli so da ne bo nikoli dala roke višje od ramena,pa jo zdaj brez težave.Imela je majhne težave s hojo na začetku,ni stegnila nogic do konca,napol pokrčene so bile in začela je hodit na ven.Tudi to se je popravilo,končale sve s fizioterapijo..Priporočam ti,da vadiš z njo vsak dan,trud se ti bo poplačal in bodi potpežljiva,ker ne bo takoj,počasi pa bo.Imaš pa tudi pravico na dodatek za otroka ki potrebuje posebno nego.Če boš rabila kakšen nasvet ali vzpodbudno besedo se kar oglasi.
[email protected]
MIla, Brigita, Nika
sem prepričana, da vaše izkušnje pomagajo tudi staršem, ki prebirajo forum, a si ne upajo vprašati. HVala za vaš prispevek.
Pozdravljeni-sem mamica 11 mesečne deklice z obp.p. d. rokice-Erbova pareza, popolnona utrgana živcka C5 in C6. Najina deklica je v maju prestala op.transferja zivckov. Ze od prvega meseca hodimo na fizioterapijo in od marca tudi na delovno terapijo. Zaradi pomanjkanja kisika ob porodu je najina deklica izredno hipotona in ima mocno hiperekstenzijo…posledicno zaradi tega komaj sedaj samostojno sedi.plazi se ne. Zaradi poskodbe je prizadet tudi sluh. Pisem sem ker iscem starse otrok z Erbovo parezo … ce kdo slucajno bere to sporocilo se mi naj oglasi na [email protected]… lp
Pozdravljeni-sem mamica 11 meseÄne deklice z obp.p. d. rokice-Erbova pareza, popolnona utrgana živcka C5 in C6. Najina deklica je v maju prestala op.transferja zivckov. Ze od prvega meseca hodimo na fizioterapijo in od marca tudi na delovno terapijo. Zaradi pomanjkanja kisika ob porodu je najina deklica izredno hipotona in ima mocno hiperekstenzijo…posledicno zaradi tega komaj sedaj samostojno sedi.plazi se ne. Zaradi poskodbe je prizadet tudi sluh. Pisem sem ker iscem starse otrok z Erbovo parezo … ce kdo slucajno bere to sporocilo se mi naj oglasi na [email protected]… lp