Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina epilepsija

epilepsija

Pozdravljeni

Moja prijateljica,22, je pred dvema dnevoma dobila prvi epileprični napad. No vsaj tak res močan. Zadnja tri leta se ji je sicer pojavljala občasna čudna slabost, občasno se je tudi zazrla v prazno in se popolnoma odmaknila. Glede slabosti ni vedela povedati kaksna slabost je, bila je samo drugacna od tiste, ki jo dobis po hrani ali kaj podobnega. Dva dni nazaj, pa je dobila napad s tresenjem. Dogodka se tudi popolnoma nic ne spomni. Ne spomni se tudi dogodkov po tem, nekaterih.
Prosil bi vas, če mi lahko poveste kakšne osnovne informacije o epilepsiji, predvsem pa me zanima, kako moramo ostali ravnati ob epileptičnem napadu.

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
Matej

Spoštovani!

Pri epilepsiji pride do nekontroliranega proženja potencialov v živčnih celicah, zato se pojavijo različno oblike epileptičnih napadov. Kar opisujete vi je še najbliže t.i. absencam – začasni odsotnosti. Natančnejšo diagnozo bo postavil nevrolog po preiskavah (EEG).

Pri absencah posebnega ukrepanja ni (kot tudi pri napadu s krči ne). Če bi prijateljica v času odsotnosti lahko omahnila ali padla, potem je prav, da jo na nek način zavarujete pred tem (pridržite ali podobno). Noben drug ukrep ni potreben. Tudi v primeru krčev, ne ukrepajte ničesar. Ne vtikajte ničesar v usta, ne vlecite pokrčenih prstov narazen ipd. Edini smiselni ukrep je, da podložite glavo z blazino ali obleko, da ta ne bi udarjal ob trda tla.

Epileptični napdi minejo sami od sebe in ni potrebno niti klicati zdravnika niti dajati zdravila (ali kar koli drugega). Zdravnika ali nujno medicinsko pomoč kličite le, če napad krčev traja 5 minut ali več.

Tudi po napadu bolnik ne potrebuje ničesar, niti zdravil. Seveda so bolniki po napadu utrujeni, lahko da jim je ušla voda ali blato ali so se celo ugriznili v jezik.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close