Epiduralna anestezija pri porodu
Spoštovani!
Zanima me možnost uporabe epiduralne anestezije pri porodu v slovenskih porodnišnicah (še posebej v Ljubljani). Ali je to pri nas možno? Zanima me tudi ali je tovrstna anestezija lahko nevarna za mamo ali otroka.
Ali priporočate to ali katerokoli drugo vrsto blaženja bolečin pri porodu?
Zanima me tudi v kolikšni meri ta vrsta anestezije blaži bolečino (ali le ta popolnoma izgine ali je še prisotna)?
Najlepša hvala za odgovor,
Irena
Draga Irena,
epiduralna analgezija vsekakor pride v poštev v aktivni fazi poroda, torej takrat, ko je porod že v teku. Seveda pa včasih bolijo tudi popadki pred tem oziroma zaradi “slabše priprave” na porod in “strahu” boli in moti vse okrog poroda. Tudi takrat je epiduralna analagezija upravičena, vendar je potrebno večkrat dodajati sredstvo proti bolečinam preko cevke v za to primeren prostor ob hrbrenjači.
Epiduralna analgezija popolnoma odvzame občutek za bolečino in večinoma pri tem ne ohromi nog, lahko pa zmanjša občutek za pritiskanje in je potem potrebno včasih narediti “izhodno operacijo”, ki nadomesti pritisk trebušnih mišic (vakuum ali kleščni porod).
V ljubljanski porodnišnici, moram žal priznati, se epiduralna analgezija ni “prijela” kot smo pričakovali in kot kažejo trendi v svetu, je pa načeloma na voljo, če je v službi anesteziolog, ki jo je pripravljen “nastaviti”. Takih je okrog 50%.
Za epiduralno anestezijo obstajajo kontraindikacije, kot so vnetje možganskih mren, nagnjenost k krvavitvam, živčne bolezni in v relativnem smislu tudi povečana verjetnost za dokončanje poroda s carskim rezom. Načeloma ta analgezija ni nevarna, je pa invazivna metoda, ki vsaj teoretično nosi nekatere nevarnosti, vsaj toliko kot je nosi vsak odvzem krvi ali dajanje injekcije.
Spoštovani!
Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor.
Zanima pa me še ali se je možno z izbranim porodničarjem in anesteziologom vnaprej dogovoriti za epiduralno anestezijo ali pa je možnost uporabe le-te odvisna samo od sreče (če je ob prihodu v porodnišnico prisoten ustrezen anesteziolog)?
Ali obstaja tudi kakšna druga vrsta anestezije, ki ne bi vplivala na otroka (da ne pride v krvni obtok oziroma ne prehaja skozi posteljico), je pa podobno učinkovita (popolnoma ali skoraj popolnoma odvzame občutek za bolečino)?
Lep pozdrav,
Irena
Draga Irena,
Kot omenjate obstaja taka možnost dogovora, vendar na osebni ravni, ker “nagrajevanja” takega dela “izven delovnega časa” še nismo uspeli “tarifirati”. Poskusite lahko s pismeno prošnjo na vodstvo porodnišnice, ki bo potem morda postorilo kaj več v tej smeri, da boste Vi osebno deležni željene epiduralne anestezije pri porodu.
Obporodna analgezija, torej protibolečinska terapija pa je zelo pestra in je vedno taka, da zaradi nje zdravje in/ali življenje ploda ni na noben način ogroženo, tudi če pride v njegov sistem. najpomembnejše od vsega pa je lastna priprava porodnice na porod, ki je od vseh življenjskih dogodkov najbolj naraven. Sam se že dolgo sprašujem, od kod izvira porodna bolečina pri ženski, ki je v taki meri ne srečamo pri nobenem drugem sesalcu in vedno znova dobivam potrditve, da je bistvo bolečine v njeni lastni samopodobi in v globoko zakoreninjenih predsodkih, da mora porod boleti, ker………….je tako zapisano v Svetem pismu, ker je to šiba Božja, ker ženske kar tekmujejo med seboj katera je imela bolj “grozljiv porod” itd. itd. in vse to nevede vcepijo v možgane svojim hčerkam, nečakinjam, vnukinjam…., ko se igrajo v njihovi bližini.
Ali imate morda informacijo o dosegljivosti te anestezije v Mariboru? Pa morda čisto konkreten predlog, kako se teh dogovorov lotiti? Pravite, da še niste uspeli izvesti “tarifiranja”. Kaj pa samoplačniško? Načeloma je tako, da če sta obe “stranki” “za”, se pot za dogovor v obojestransko zadovoljstvo že najde. Na tak ali drugačen način…
Problem je, kako sploh priti do imen anestezistov, ki so usposobljeni za tak poseg (ali so vsi?) in kako pogovor začeti – ali obstaja kakšna uradna pot, ali je potrebno po telefonu “slišala sem, da …”
Vnaprej hvala za odgovor.
Nevenka
Draga Nevenka,
Ko sem rekel, da nismo našli uradne poti do ťtarifeŤ sem s tem tudi povedal, da ne vem, kako boste rešili nastali problem. Eno je, ce imamo za ťdoplaciloŤ uradno pot in ljudi, ki so na spisku ťstrokovnjakovŤ, placilo pa je uradno, tako za zdravnika kot za organizacijo ter je poskrbljeno tudi za ťdrzavoŤ, torej ťdavkeŤ, nekaj drugega pa, ce gre vse kot na ťtrzniciŤ.
Za epiduralno analgezijo je ustrezno zagretih priblizno polovica anestezistov v Ljubljani , za Maribor zal nimam podatkov. Ce je v sluzbi anestezist, ki to zna in redno prakticira, potem je na voljo brez doplacila, koliko bi bilo primerno ťdoplacatiŤ, ce bi moral posebej priti od doma, pa ne vem. Na celoviti ponudbi se dela ze lep cas, kdaj bo do nje prišlo pa ne vem. Ce bi pacijenti bolj pritisnili preko medijev, bi se verjetno hitreje kaj premaknilo. To pa je tako kot vse v naši druzbi: tisti, ki ga kaj zuli takoj izgubi voljo do boja, ko stvar ni vec aktualna in tako vsi prizadeti vedno vse pricenjajo pri ťAŤ in tezko pridejo do konca. Nosecnost je ocitno prekratka doba za ťresne zdraheŤ v zdravstvu.
Predlagam Salomonsko rešitev: pišite mi e-mail na [email protected] in vam bom posredoval nekaj imen, ki znajo in delajo epiduralno analgezijo v Ljubljani, vaša stvar pa bo navezati stik in morebitni dogovor.