Najdi forum

Ekvinovarus ploda

Spoštovani!

Stara sem 26, pred 2. leti sem imela SS, pred kratkim sem rodila fantka v 38. tednu, porod je bil sprožen zaradi odtekanja vode ter poka mekonijske ovojnice. Otrok težek 3600 g, velik 50 cm, obseg glave 35 cm. Jaz sem velika 160 cm. Na koncu je bil izveden urgentni carski rez. Otroček ima zvito levo stopalo na nogi, desno je normalno. V bolnišnici mi je pediatrinja rekla, da gre za pozicijski ekvinovarus (ni bilo prostora v maternici), tako so nam rekli tudi na neonatalnem oddelku. Otroški ortoped pa je na podlagi hitrega pregleda rekel, da gre za genetsko motnjo. Zanima me kako to, da če je genetska motnja to ni bilo zaznano na UZ v času nosečnosti. Na nuhalni svetlini ste ga celo pregledali vi in prešteli tudi prste na stopalu. Prilagam še slike UZ kjer so vidne nogice v 4. mesecu nosečnosti. Zanima me vaše mnenje. Spodaj prilagam tri povezave za slike.

IMG-7505-Original

IMG-7325

IMG-7324

Spoštovani,

edina slika, na kateri se vidi eno stopalo na način, ki dovoljuje oceno normalnosti je druga po vrsti. Pozicijski equinovarus nastane le, če ima plod nogici dalj časa (recimo več tednov) pred rojstvom v prisilnem položaju, to pa je mogoče le pri ekstremnem pomanjkanju plodovnice. Običajno stopala posebej preverimo okrog 20. do 23. tedna (na morfologiji) in izrazit equinovarus v tem času praviloma opazimo, žal pa tudi ta neprevilnost ni opazna v vseh primerih in situacijah. Ampak, ob vsaki nepravilnosti se moramo nujno vprašati, kaj bi naredili, če bi zanjo vedeli prej. V maternici na equinovarus ne moremo vplivati, zaradi njega pa nosečnosti niti ne zaključuemo prej še manj odpravljamo (splavljamo). Torej je edina razlika med odkritjem v maternici in po rojstvu ta, da ste vsaj imeli mirno spanje v nosečnosti. Če bi šlo za neko maligno napako, katere ni mogoče zdraviti ali bi zaradi nje otrok v kratkem umrl ter hudo trpel in bi bila takšne vrste, da bi jo bilo mogoče odkriti v maternici, bi imeli razloge za prespraševanje, zakaj se tega ni opazilo prej. Pri equniovarusu pa se z diagnozo ne spremeni nič, če je to seveda edina napaka. V kolikor bi bilo napak več bi seveda iskali globlje genetske razloge in morda odkrili tudi kaj, kar za dolgoročno prognozo otroka ni dobro, ampak tega pri vašem otroku ni. To, da gre za “genetski problem” ne pomeni, da gre za pomemben problem, ampak zgolj to, da se znajo te reči ponavljati znotraj družine. Medicina ima na srečo kar dobre metode zdravljenja tovrstnih težav in ko taki otroci shodijo, je praviloma stanje že sanirano.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
Objava čaka odobritev

New Report

Close