Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija ekstenzijski vzorec

ekstenzijski vzorec

Pozdravljeni!

Prosila bi vas za mnenje in sicer kot sem že v naslovu napisala, glede ekstenzijskega vzorca.

Moj sin je star 3 mesece. Včeraj smo bili na pregledu in cepljenju pri 3 mesecih in pediatrinja ni opazila, da bi bilo karkoli narobe. No, jaz pa sem danes malo prebirala vaš forum in vsa zgrožena ugotovila, da že od rojstva ne ravnamo pravilno z našim malčkom. Veliko smo ga namreč nosili v pokončnem položaju (podiranje kupčkov), potem mu je pa ta položaj postal všeč, ker je lahko opazoval okolico.
Naj spotoma samo še omenim, da bi bila zelo vesela, če bi nas kdo opozoril, kako je pravilen handling pomemben za gibalni razvoj otroka. Naprimer patronažna ali v materinski šoli (sem namreč iz Lj in je bila materinska šola drugače res obsežna).
Ko sem brala vaše odgovore, sem določene znake tega vzorca opazila tudi pri našem malčku, sedaj me pa zanima, kje je tista meja, ko ti znaki kažejo na pretiran ekstenzijski vzorec. Torej, že od rojstva se spomnim, da se je v posteljici vedno zvil nekoliko nazaj in velikokrat se je tudi pretegnil, tako da je dvignil ročici k glavi in se zvil nazaj. Še danes spi tako, da na boku nekoliko zvije glavico nazaj.
Glavice še ne drži sam, če ga potegnemo za ročici v sedeči položaj (to je poskusila pediatrinja). Najbolj pa me je zaskrbelo naslednje: ko pase kravice, je naslonjen na komolce in tudi ko je že utrujen, ne položi glavice nazaj na podlago. Ko pa ga prevalim na bok, ima glavico še vedno iztegnjeno nazaj. V ležalniku, ko je malo pokrčen, večkrat menca rokice pred sabo, ali jih nosi v usta. Ko pa leži na ravni podlagi, ima rokice večinoma stegnjene ob sebi na podlagi, kot bi z njimi lovil ravnotežje. No, danes ga nosimo samo še v skrčenem položaju in nič več pokončno in mu prav nič ne ustreza. Na trenutke se prav upira – kar iztegne se kot deska in spušča glasove podobne renčanju.

Pa še nekaj. V materinski šoli so nam rekli, da naj bi dojenček ležal strogo na ravni podlagi in da naj lupinica ne bi bila koristna. Zdaj sem pa prebrala, da je bolje, če je otrok bolj v skrčenem položaju. Jaz sem se pa bala, da ni dobro, če uporabljamo ležalnik, ker v njem preveč pokrčen. Kaj je torej bolje?

No, v glavnem, sem povsem zmedena in skoraj panična, ker vem, da sem povsem napačno ravnala z mojim sončkom 3 mesece. Po drugi strani pa se mi zdi, da bi najbrž pediatrinja opazila, če bi bilo kaj narobe. Ali bi jo morala na to posebej opozorit?

Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.

In še to: ODLIČEN FORUM!!

Draga asi,
sedaj je fantek star že 3 mesece in se vam bo seveda upiral, da bi bil v pokrčenem položaju. Dviga ritko, upira se na nogice in se vleče nazaj.
Če lahko lepo sedi, ročici pa ima pred seboj, ju gleda in prijemlje igračke, potem mu verjetno tudi ramen ne vleče nazaj. Po mojem je kar v redu.

Se pa strinjam z vami, da bi morali informacije o handlingu imeti že v materinski šoli, pa tudi v porodnišnici. Kolikor vem, smo se v ZD LJ o tem že dogovarjali.
Vsem se zdi, da je nepravilno, da mamica dobi prvo informacijo o pravilnem pestovanju šele v starosti 1 meseca, pri prvem obisku pri pediatru.

Otrok naj seveda leži na ravni podlagi, vendar ne more ves dan samo ležati in gledati navzgor. Mora tudi malo sedeti (polsedeti), se tudi pelje naokoli, za tovrstne aktivnosti pa je lunica položaj zanj najbolj primeren.

Nič skrbet, asi, sigurno bi vam pedaitrinja povedala, da je kaj narobe. Kar uživajte z vašim pikcem in lepo se imejta,
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Draga Tanč,

samo komentar na ta del: Vsem se zdi, da je nepravilno, da mamica dobi prvo informacijo o pravilnem pestovanju šele v starosti 1 meseca, pri prvem obisku pri pediatru.

Jaz sem našega takratnega pediatra celo klicala z vprašanjem, ali je ok, da nosimo dojenčka toliko pokonci – tako so ga nosili že v porodnišnici, to ji zelo paše pri krčih, oče se pa skozi čudi, da mene že niso upali tako čuvati, in da je tudi meni čudno, da je hrbtenica najbrž obremenjena… Pa mi je sestra zagotovila, da če pravilno podpiramo glavico (kar je potem fizioterapevtka prav tako zanikala, da bi bilo ok, da kvečjemu, ko držimo za ritko in glaco, že bolj prisilimo, da se hrbet iztegne) da pol je ok in se ni ničesar bati.

Nam je potem druga pediatrinja ugotovila na prvem pregledu prav tako ekstenzijski vzorec pri 5 mesecu, (takoj ga je zapazila, hčerko je vzela tiudi v naročje, kar se s prejšnjim ni zgodilo…) seveda se še vedno zelo sekiram, koliko smo ga povzročili ali pripomogli k temu z našim napačnim handlingom.

No, toliko, da vemo, da je treba tudi pediatre ozaveščat… oziroma da če pediater ne komentira, da še ne pomeni, da je vse ok… žal. Na pregledih do 4. meseca pa nobene besede o tem, čeprav sem pupo najbrž tud sama kdaj pokončno prinesla v ambulanto, glede na to, da je imela močne krče…

Lep pozdrav

POzdravljeni!

Iz lastnih izkušenj lahko napišem samo to, da naša pediatrinja, ki je drugače zelo priznana, sama nebi opazila kako se naša mala usločuje nazaj, če je na to nebi opozorila sama.
Sicer pa beseda ni konj, zato kar na dan z njo, ko boste pri pediatru.

LP

Se strinjam z obema.
Brez komentarja.
Obvezno bi morali starši dobiti informacije v materinski šoli, ENAKE informacije v porodnišnici (ne pa da nekateri govorijo take bedarije o pokončni drži, češ da je v redu) in ENAKE informacije tudi od patronažne sestre.
V medicini pač ni prostora za neke osebne doktrine, smernice bi morale biti enake za vse in se bi jih morali vsi tudi držati. Ne pa, da prodajamo neka osebna mnenja, posebej, če so napačna.

Samo poglejte npr. smernice za dieto pri infekcijskih driskah. Od leta 1995 je uradno, s strani infektologov in drugih strokovnjakov ugotovljeno, da dieta pri driski nič ne pripomore k skrajšanju ali ozdravitvi, pripomore pa k temu, da otrok v teh nekaj dnevih stroge diete dobesedno strada. Pol so šele komplikacije. Ampak, še vedno, še vedno!! se staršem svetuje dieta, ja če drugega ne, pa vsaj suhe borovničke, pa podobne oslarije.

No, zdaj sem se pa razkurila, se grem malo hladit.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Spoštovani! Ne morem verjeti, ko vidim takšna razhajanja. Pred 5 leti smo dobili v ZD Maribor zloženko kako ravnati ob driski, kaj jesti. V tem času nikoli nismo slišali kakšno je bilo uradno stališče infektologov že od l.1995! Včasih se mi zdi, da ne živimo v isti državi (tu so že sestre v porodnišnici, ki ti vsaka za isto stvar pove ravno nasprotno), ko pa so nasveti in ukrepi tako različni.
Lep dopust!

No, dsimon, saj uradne smernice so za pediatre, gre za strokovna spoznanja stroke in seznanjanje zdravnikov z njimi.
Vendar naj bi zdravnik osvojil in se strokovnih smernic držal. Res pa se po naših ustanovah potika en kup raznih navodil, ki so vsaj v 75% zastarela, pa jih še vedno veselo delimo staršem. Isto npr. velja za diete pri povišanem holesterolu.

A je v vaši zloženki še stroga dieta?

Če se ne motim, je bila ravno prof.dr. Mičetić Turk iz Maribora tudi med pripravljalci smernic prehrane med drisko in so v Mariboru med prvimi prehajali na nova navodila. Se pa spominjam odpora, češ, da je dieta del dobre pediatrične prakse, ki se je izkazala za odlično … No, sedaj pač velja tako in na infekcijski kliniki v LJ dobijo otroci z rotadrisko golaž s polento in normalno hrano, pa še veselo teče iz njih.

lp
Tanč

Živjo. Jaz sem komaj povila našo malčico in sem nova na forumu. Rada bi samo povedala, da so nam na materinski šoli v ZD LJ-Šiška zelo temeljito povedali o handlingu otroka in o tem, kako ga je pravilno prijemat. Smo in očiji in mamice trenirali na lutki:) Ko sem bila v porodnišnici sem pričakovala, da bodo vsi prijemali otročka tako kot naj bi se pravilno prijemalo, previjalo … no, pa ni bilo tako (čeprav so bili sicer zelo prijazni, ne me narobe razumet:). Pozdravčka.

Odlično, miskaa,
torej se nekaj le premika. Pomembno je, da bi vsaka materinska šola učila enako. Tudi v Babiški šoli.
V medicini se taka nova spoznanja, ki nekako temeljno spreminjajo dosedanje ravnanje, zelo zelo počasi uveljavljajo.

Lepo pestujte vašega pikca in uživajte z njim,
lp
Tanč

New Report

Close