Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Ekstenzijski vzorec

Ekstenzijski vzorec

Lapo se zahvaljujem za res hiter in razumljiv odgovor! Bi pa prosila še za pojasnilo in kak nasvet glede težave, ki jo opažamo pri naši 4mes punčki – ekstenzijski vzorec. Prisoten je sicer že od rojstva (že v porodnišnici je napol pasla kravce, pri legi na boku že od rojstva pogosto nagiba glavico močno navzad), a je zelo očiten postal šele pred nekaj tedni, ko se je tudi začela obračat iz hrbta na bok – na boku zelo spominja na lok ali pa kifeljc:), saj se ji glavica skoraj dotika pet! Pri pregledu pri 3mes+10dni nam sicer razen tega zvijanja navzad niso omenili nobene druge anomalije, smo pa zato kmalu napoteni v razvojno ambulanto.
Vprašala bi, kaj lahko (poleg nošenja v lupinica legi) do takrat sami storimo – mogoče kakšne vaje, položaji…? A lahko z njo malo telovadimo – ji “pomagamo” pri prevračanju iz trebuha na hrbet in obratno, si jo dajemo v naročje v lupinica položaj (s hrbtom na mojih pokrčenih kolenih in me gleda, z nogcami na mojem trebuhu), sem pa tja na trebuh… ali mora bit ves čas na hrbtu oz. v lupinica legi? In zakaj do tega sploh pride – nepravilen handling pri nas po mojem ni vzrok, saj dosledno sledimo navodilom patronažne, ki smo jih dobili že prve dni po prihodu domov… Edino glede ležalnika je takrat nismo nič vprašali, sedaj pa dobivam same negativne kritike – da naj se sploh ne bi uporabljal, ker otrok v njem ne zaznava lastne teže (?); no, mi ga s pridom uporabljamo že nekje od dopolnjenega 2. meseca dalje…
Najlepša hvala za potrpežljivost in pomoč:)!

Pozdravljeni, polžek!
Ugotavljate pretiran ekstenzijski vzorec in ste napoteni v razvojno ambulanto, tam vas bo pregledala razvojna pediatrinja in verjetno napotila na nevrofizioterapijo. Posebej usposobljena fizioterapevtka vam bo pokazala pravilen handling, pravilne načine obračanja in dvigovanja otroka ter način vzpodbujanja pravilnih gibov (to se z besedami ne da).
Pokazali vam bodo tudi, kako vzpodbujamo pravilne vzorce gibanja za naprej.

Do takrat izvajajte pravilno držo-pestovanje, ne držite otroka pretirano pokonci, ker s tem vzpodbujamo ekstenzijski vzorec, dvigujte jo izključno s podloženo glavico. Glavica mora biti vedno v sredinski legi-poravnana, ročici pa navzpred (ne da ena visi npr. čez vašo roko).
Ne vem, kakšen ležalnik imate v mislih, da bi povzročala breztežnostni občutek. Malo mi opišite ali pa če imate kakšen link, mi ga pripnite.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Naš ležalnik je zelo podoben temu, samo da je od druge firme. Smo ravnokar iz razvojne amb., kjer smo dobili milijon info v pol ure:), no – za ležalnik sem pa pozabila vprašat:(… Ne vem, glede na povedano pri razvojni pediatrinji, se mi res zdi, da mogoče za nas ne bo več uporaben, ker naj bi tamalo imeli čimveč v položaju s pokrčeno hrbtenico in razbremenjeno medenico (rotacija nogice navzven), pa s pritiskom na trebušček navzdol, pa rokicami navzpred… Itak v roku 2-3 tednov gremo na nevrofizioth, pa bomo tam vprašali… A po drugi strani je pa tut ne moremo met skos po rokah? Mogoče bi ji pa zraven še podložili kolena – da dobimo neke vrste lupinica položaj? Ker v takem položaju jo tudi zdaj prevažamo v vozičku – v košari nam namreč tuli, kot da bi jo s kože dajali…
Najlepša hvala za vašo prijazno in hitro pomoč:)!!

Ja, res ni tale ležalnik čisto v položaju lunice, oziroma otrok je v njem preveč iztegnjen. Ogledala sem si vse ležalnike na tej spletni strani in prav vsi preveč iztegujejo otroka. Primerne so pravzaprav te lupinice za prenašanje, čeprav je res, da je 4 mesečniku že lahko premajhna.
Žal, sedaj boste morali kakšen mesec ali dva potrpeti, da otrok pridobi pravilne vzorce drže, ravnotežja in gibanja, potem pa bo tudi sedela ob opori in začela posegati izven dosega, pa plaziti. Potem bo šele pestro. Ampak tole prenašanje v pravilni negi bo pa minilo.
Seveda sedaj ne zadostuje več samo ležanje, saj je radovedna, želi gledati okoli. Nekako naredite lupinico-lunico, da bo zadovoljno gledala okoli.
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Če dovolite, bi še nekaj vprašala glede tega extenzijskega vzorca (morda res spadam med malo bolj panične osebe:)).
Namreč, zanimajo me Vaše izkušnje – kako napredujejo ti otroci – lahko pričakujemo, da bomo imeli probleme tudi pri sedenju, plazenju, stanju in hoji, ker ima pač večina takih otrok moten in upočasnjen gibalni razvoj? Kako pogosto jim kljub redni in dovolj zgodnji nevrofizioth (ki jo seveda v največji meri izvajamo starši sami) po končanem razvoju še ostane kak gibalni primanjkljaj oz. motnja? A je napredek ob ustrezni nfth v povprečju hitro opazen?
Najlepša hvala za potrpežljivost:)!

Dragi polžek, nič ne paničarite. Starši morajo dobiti toliko informacij, da so pomirjeni in prepričani v svoje ravnanje. Torej, kar sprašujte.

Moje izkušnje so take. Čim bolj zgodaj ugotovimo, da otroček izkazuje nepravilne vzorce gibanja in drže (torej tudi ekstenzijski vzorec), najbolj že pri prvem mesecu, toliko bolj gre razvoj normalno naprej. Otroci, ki so bili pravilno pestovani (ali sem jih sama naučila ali pa so bili poslani k nevrofizioterapevtu), torej jim je bil handling pokazan že v porodnišnici ali najkasneje v prvem mesecu, so že v tretjem mesecu skoraj v redu, do 6 meseca pa popolnoma. Ampak, poudarjam, to so otroci, ki so SAMO NEPRAVILNO pestovani, drugače pa nimajo nobenega dejavnika tveganja (dogajanja med nosečnostjo, porodom, zlatenica, poškodbe med porodom, ipd.)
Če malo zamudimo, potem nekaj malega zamuja tudi uspešnost fizioterapije, vendar kar gre, do prvega leta običajno popolnoma pravilno simetrično gibljejo. Tudi shodijo ob času in vse stvari obvladajo prav.
Če pa otroka prepustimo ekstenzijskemu vzorcu in nič ne ukrepamo, potem samo razvija nepravilne vzorce. Npr. Ročic nima pred seboj (ker mu jih vleče nazaj, skupaj z rameni), s tem ne začne opazovati svojih ročic, jih razpirat, razvijati koordinacije med očni in rokami, prijemati, ker mu enostavno rokice vleče nazaj. Pri obračanju si ne morejo pamagati z zamahom ramena in ročice, ne pasejo kravic pravilno – jih preveč izteza, pri sedenju se ne lovio z ročicami -nimajo prestreznih reakcij, ne posegajo po igračah izven dosega, ker so prepočasni (preden se nagne naprej in tudi ramenčka potegne naprej že pade), se ne plazijo uspešno. Potem pa še mi začnemo postavljati na nogice prehitro, ga držimo, da hodi … Potem pa še padati ne zna, ker se kar zvrne vznak … Skratka, po mnenju naše razvojne pediatrinje, so to bodoči “nerodni” otroci in bodoči otroci s slabo držo. Saj ste sigruno kdaj videli te nerodne otroke, ki tako čudno tečejo, nerodno plezajo po igralih, so skratka pri običajnih otroških telesnih aktivnostih (kasneje pa tudi pri športni vzgoji v šoli) izredno nerodni.

Če redno vadite in obiskujete nevrofozopterapevtko in razvojno pediatrinjo, se ne bojte. Otrok bo osvojil z vašo pomočjo pravilne vzorce gibanja in njegov razvoj bo šel v pravilno smer. Sedel bo ob času, znal se bo prestreči, če bo nevarnost padca pri sedenju, posegal bo naprej proti igračam, spodvil nogico, nato še drugo in prenesel težo na vse štiri, potem se bo plazil, začel ob opori vstajati in nato hoditi. To je pravilno zaporedje. In tako bo šlo, brez skrbi.

Če smo pridni, najprej mi, da pravočasno ukrepamo, potem pa vi, da doseldno izvajate terapijo, potem ni nikakršnih gobalnih zaostankov.

Bi pa rekla, da bi bilo nujno vključiti pravilen handling že v materinsko šolo, pa nujno nujno v porodnišnicah, pa nujno pri patronažnih obiskih. Tako v 1. mesecu mi sploh tega ne bi videli. Kar bi bilo za otroka sploh najboljše.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,

še sama imam nekaj vpr. v zvezi z eksenzijskim vzorcem. Kot prvo naj povem, da je bilo z nosečnostjo, porodom vse ok, otrok ni bil zlateničen… Sedaj ima 9 tednov.
Pri 2-3 tednih sem opazila, da izteguje glavico oz. vrat nazaj, pri enem mesecu je pri podiranju kupčka na rami že držal glavico gor. Na 1. pregledu smo omenili pediatrinji, ki je rekla, da tega skoraj ne opazi, vendar nas je vseeno poslala v razvojno, ki smo jo imeli šele sedaj pri dobrem 2 mesecu. Sedaj v razvojni nam pravzaprav niso povedali ničesar. šele, ko ga je razvojna dala pasti kravice, opirajoč se na komolce in je naš dojenček močno držal glavico gor, je rekla, da jo drži nepravilno. Ne vem pa, zakaj. Mislila sem, da je to prav. Potem je povedala, da ga moramo imeti v položaju lupinicie in pokazala precj pokončni položaj, skoraj sedeč. Meni se zdi to čudno, saj so mi pa pri zdravniku rekli, da do 3 mes ne smemo nositi otrok pokončno. Kaj sedaj drži???????

Zanima me tudi to: naš otrok se zelo rad nosi na trebuščku, tako da nam leži na roki, nogice in rokice mu visijo; edino tako ga pomirimo. Razvojna je rekla, da ga ne smemo nositi tako, ampak le v položaju lupinice (skoraj sedeč položaj), tudi če bo jokal. To smo poskusili, ampak otroček joče!! in se še bolj! upira nazaj in začne potem res stegovati vrat nazaj. Skrbi me, da to pa sploh ni v redu, da on potiska nazaj, jaz pa mu s komolcom tiščim glavico naprej. Razvojna je rekla, da mu moramo tiščati glavico naprej na prsa. Je zelo močan, tako da ga komaj držim naprej. Kaj v tem primeru? Kaj menite? In na trebuščku res ne smemo nositi otroka?????

Pa še to, dojenčka si dam rada na noge-pokrčena kolena, na hrbet, da me gleda, ritka je na mojem trebuhu in nogice dvignjene nekoliko na mojem trebuhu oz. prsih. Je to ok????

kaj pa položaj pri dojenju-je v redu: dojim leže, dojenčkovo glavico dvignem in položim v svoj komolec (notranja stran), leži pa s trebuščkom proti meni (njegov trebušček proti mojemu trebuhu). Pri tem ni čisto v položaju lupinice, glavica mogoče malo nagnjena nazaj.

Prosim še za mnenje glede širokega povijanja-kolki. Naš dojenček je imel kolke 1a, vendar je na primorskem tako, da mora imeti do prvega pregleda v Ortopedski bolnišnici Valdoltri vsak otrok eno pleničko dodatno (normalno široko povijanje). Tako so nam rekli v materinski šoli, v porodnišnici v PO, pediatrinja, patronažna. Sedaj nas je pa razvojna prav nakurila, da kaj delamo otroku, da ga povijamo, če ima kolke 1a. Res več ne vem, kaj je še prav. Kaj menite o tem vi???

Sama sem si pogledala video od kranjske porodnišnice o handlingu in ga poskusila izvajati, vendar je bilo to s temi plenicami (širokimi) zelo težko. Sedaj je lažje, ko sem mu jih dala stran.

Mi je pa pri tem handlingu težko to, kako svojo roko dati med njegove nogice in potem pod ramo in glavico, kar nekako roke ne spravim pod ramena in glavico oz. je nerodno. kakšen nasvet???

Hvala za vse vaše odgovore.

Res zaskrbljena in zaradi različnih informacij zmedena mamica dvomesečnega dojenčka.

Novorojenčka in malega dojenčka nosimo, pestujemo v položaju, v katerem je pokrčen, kot je bil tudi v maternici in ga ne prisilimo v prezgodnje iztegovanje. S tem mu povzročimo zategovanje v vratu, ramenih in ročicah, slabo kontrolo glavice, nepravilen gibalni razvoj. Otrok se pravilnemu nošenju seveda upira, kajti on že ima povišano mišično napetost in mu je pravilna lega neprijetna. Vendar je to nujno potrebno popraviti.
Oglejte si na spodnjih linkih (teme, označene z lepljivo) in preberite množico vprašanj in odgovorov na temo ekstenzijskega vzorca:
http://www.ivz.si/javne_datoteke/datoteke/1583-Dojencek_2008_splet.pdf
http://www.udruga-oko.hr/_images/documents/_1_baby_handling_round_finale.pdf
http://med.over.net/forum5/read.php?46,1584136,1584136#msg-1584136%3E
http://med.over.net/forum5/search.php?46,search=ekstenzijski+vzorec,page=1,match_type=ALL,match_dates=0,match_forum=THISONE
V zadnjem linku je 200 vprašanj in odgovorov na to temo.

Kar se tiče kolkov, širokega povijanja in gibanja, ima razvojni pediater prav. Povijanje široko neugodno vpliva na gibalne vzorce. Vendar se pri otroku, ki ima kolke označene z II ali manj, odločamo za široko povijanje, ker so kolki ravno tako ali še bolj pomembni za otrokov razvoj. V takem primeru moramo nekako voziti med obema možnostima, torej med povzročanjem manj kakovostnega gibalnega razvoja in pravilnim razvojem kolkov. Če so kolki pri rojstvu IA povijanje na široko ni več potrebno. Takšno je stališče ortopedske stroke in pediatrične tudi. Zakaj se nasveti regijsko razlikujejo, vam ne znam razložit6i.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Spostovani,

hci je stara devet mesecev. Pred dvema mesecema sem opazila, da v spanju na boku zateguje glavo nazaj. Ko sem omenila pediatrinji, je rekla, da si tako verjetno olajsuje dihanje (ceprav sem to zasledila tudi v casu, ko ni bila prehlajena). Sedaj ponovno opazam kar izrazito iztegovanje glavice nazaj, to je zacela delati tudi, ko jo prenasam (kar mece se nazaj). Naj povem, da se hci plazi po trebuhu, da se sicer dvigne na vse stiri in zagunca, vendar se po vseh stirih ne premika, in samostojno sploh se ne sedi (niti je ne posedamo, razen v vozicku, kjer je v polsedeci legi ze nekaj casa ne morem vec imeti, saj glavico neprestano dviguje, res pa je, da ji nikoli nisem podlagala kolen). Sele dva dni jo dajem v stolcek za hranjenje (hranjenje v rokah je postalo kar naporno), vecino casa pa prezivi na tleh, popolnoma svobodna v gibanju (lezalnikov ipd. nismo uporabljali).

Lepo vas prosim, povejte mi, ali naj ponovno poklicem pediatrinjo za pregled in ali lahko v tem casu kaj storim tudi sama, da bi iztegovanje glavice omilila in da bi jo s kaksnimi vajami usmerila v samostojno sedenje, saj se mi zdi, da se je njeno napredovanje nekako ustavilo in me malcek skrbi (predvsem ob primerjanju njenega razvoja s starejso sestro, ki je v tem casu za vstala sama ob opori).

Hvala za nasvet in lep pozdrav!

V tej starosti ne vidimo več znakov pretiranega iztegovanja, ki bi bili omejeni le na iztegovanje glavice nazaj. Če bi deklica imela pretiran ekstenzijski vzrorec, bi kasnil oz. bi bil gibalni razvoj slabe kvalitete vseskozi. Kar pa ste opisali, ne vzbuja skrbi, da bi bilo temu tako.
Nekateri otroci že pri 7 mesecih kobacajo po vseh štirih in moramo njihov razvoj ustavljati (preprečujemo dvigovanje ob opori), drugi se pri 9 mesecih guncajo na vseh štirih, pa še ne prenesejo teže oz. ne kobacajo, pa je njihov razvoj še vedno povsem pričakovan.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,
Doma imam skoraj trimesecno puncko. Po opazovanju in prebiranju forumov po internetu me je zacelo skrbeti, da ima ekstenzijski vzorec. Ze od rojstva (nosecnost in porod normalna,po porodu je imela malo oteklo glavico-lahko to na kaj vpliva?) daje glavico nazaj (ves cas hoce gledati stvari za sabo-patronazna mi je rekla, da je pac firbcna, pediatrinja pa, da to zaenkrat se pustimo), v zadnjem tednu pa se je pri hranjenju in pri nosenju zacela mocno stegovati nazaj (usloci hrbet), na previjalni se upre na stopala, dvigne medenico in spodnji del hrbta in se odrine, ter se s tem pomika nazaj. Pri nosenju ima rokico, ki pride meni ob telo vedno trdo iztegnjeno nazaj. Bi lahko slo za EA? Se to lahko popravi ze samo z nosenjem v polozaji lupinice? Je krivo to, da smo jo veliko prenosili v pokoncnem polozaju, v katerem ze tudi v bistvu sama drzi glavico? Zelo tezko namrec podira kupcke, zato mora biti kar dolgo pokonci, preden ga podre-podre tudi po 4,5 kupckov, ce jo damo lezat jo tisci in joce-kaksen nasvet tudi glede tega? Najlepsa hvala za odgovor.

Opis kaže na težave s povišano mišično napetostjo v vratu in ramenih oz. ekstenzijski vzorec. Otroka nosimo pokonci po hranjenju le kratkotrajno, saj mu glavico začne zategovati navzda, kar se zmotno meni, da gre za dobro kontrolo glavice. Torej pravilno pestovanje, čim manj pokonci, sproščanje napetosti v rokah (božanje od ramen proti dlanem), lega na trebuhu, katero pa otroci s poudarjenim ekstenzijskim vzorcem znano zafvračpajo (jokajo), ker jim glavo sili v podlago, ritko navzgor, ramena pa narazen.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,
Najlepsa hvala za odgovor. Torej naj jo kar pustimo malo dalj casa na trebuscku kljub joku? Zanima me se, je kaksen drug (uspesen) nacin podiranja kupckov, ki bi ji trenutno manj skodoval kot je nosenje cez ramo? Je to, da se z nogicam odriva nazaj in dviguje medenico tudi znak EV, ali gre za normalen razvoj? Kaj naj bi skoraj trimesecni dojencek znal? Najlepsa hvala,lp

Lahko vprasam se kaj pomeni ce si dojencica z rokicam kar naprej mane nosek? Hvala za odgovor..lp

Lahko ne pomeni ničesar posebnega. Pri večjem otroku (npr. dvo ali triletniku) bi to lahko pomenilo draženje v nosu, tudi zaradi alergijskega vnetja nosu, pri tako majhnem dojenčku pa ne pomeni istega, saj se alergije v tem obdobju ne kažejo s strani dihal, pač pa prebavil in koža.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni!
Moja 3-mesečna hčerka izteguje glavo nazaj kadar leži na boku, kadar je v naročju gleda vstran in se prav tako izteguje. Zanima me ali bi lahko šlo za ekstenzijski vzorec? Šele čez 1 mesec imamo kontrolo pri pediatru zato me zanima kaj lahko sama naredim glede tega. Kako naj jo nosim? Je dobro če jo nosim pokonci?

Do pregleda pri peidatru otroka vedno nosite pokrčenega v položaju lunice. Nošenje v iztegnjenem položaju ali preko ramena tako, da otrok zvija glavo nazaj je škodljivo. Če otrok drži glavico vedno samo v eno smer, ga nosite na drugi roki. Pozorni bodite pri dvigovanju iz posteljice, vedno preko boka, torej postrani s podporo glavice.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close