eksotične rastline
Prvo orhidejo sem po ugodni ceni kupila 1.12.2002 v Bauhausu v Lj. Cvetela je do nov. 2003, vsakič je imela odprtih 8 cvetov, ko je eden odpadel, je bil že odprt nov in nastavljen nov popek. Ko se je zadnji posušil, sem odrezala peclje, toliko, kot se je videlo, da so suhi. Danes pa ima dva nova poganjka za cvetenje, stari pa so odgnali in bodo cveteli še pred novimi. Sem zelo vesela, da mi je to uspelo. Naj povem, da sem jo prinesla domov in presadila v novo stekleno vazo, ki sem jo kupila v Rutarju, dodala sem substrat za orhideje. Očitno mi je bila rastlina za to zelo hvaležna, saj bo že drugič cvetela. Vse tiste orhideje, ki so v prozornih lončkih, je potrebno presaditi v steklene posode, ker korenine potrebujejo svetlobo. Drugo orhidejo, z ozkimi listi sem dobila v dar od prijateljice. Kar dolgo ni zacvetela – nekaj let. Ko je pognala nastavek za cvet, mi je bilo to v veliko veselje. Še en naslov, kjer imajo dobre in zdrave orhideje, po ugodni ceni: Vrtnarstvo Antolin v Dorfarjih.Želim ti dober nakup in uspešno vzgojo, Mica
Pozdravljeni!
Trenutno imam doma vec, kakor 600 orhidej, priblizno sedmih razlicnih rodov, od katerih je le eden hibrid, ostali pa so iz narave vzete osnovne vrste. Seme smo dobili iz genskih bank s Floride in Anglije. Vecino teh sem vzgojila sama iz semena, torej s setvijo. Sejancki so stari od 2 – 4 let.
Takoj po aklimatizaciji se z njimi nisem vec pretirano ukvarjala. Imam jih na okenskih policah in jih vsaj enkrat dnevno poprsim. Cez vse leto jih enkrat na 14 dni poprsim z gnojilom za orhideje (Compo Sana).
Moram priznati, da jih pa ze vec, kot eno leto pridno zanemarjam. Zalivam enkrat tedensko in prsim 1x-2x na teden. Vecjih propadov ni. Lahko povem celo, da sem opazila prve cvetne nastavke na svojih sejanckih.
Vsaj polovica populacije ima vsaka svoj loncek (12cm). Priporocljivi so prozorni, ker pa jih na Slovenskem trziscu ni najti, sem jih posadila v pol-prozorne.
Med drugim je v moji populaciji tudi nekaj kupljenih hibridov (Phalaenopsis, Dendrobium, Cymbidium, Paphiopedilum, Zygopetalum, …)
Bolj, ali manj pa lahko prav te rodove zasledimo tudi v nasih prodajalnah. Orhideje, ki se dobijo na nasem trziscu, so dovolj kvalitetne za nadaljnjo domaco vzgojo.
Substrat, v katerega naj bodo orhideje posajene, mora biti zracen, lahek in zgolj le za oporo (orhideje so epifiti).
Vse to so moje izkusnje in moje ugotovitve, za katere ni nujno, da se bo z njimi strinjal vsakdo, ki se ukvarja z orhidejami.
P.S.: svoj post sem vam citirala iz drugega foruma, kjer sem včasih kaj napisala. Če morda koga kaj več zanima o orhidejah, pa mi lahko pošlje mail.
Lep pozdrav!
Takole bom povedala, govorim o forumu http://www.rastline.com
Ja, nisem več tam in ne pišem več, ker imam preprosto premalo časa, da bi se ukvarjala s primitivnimi osebami. Kdor bo forum pogledal, bo kmalu ugotovil.
In tako sem ga zapustila, saj človek ne počne česar mu ni v veselje, ali ne?
Je pa odlična stran o društvu prijateljev kaktusov Slovenije in tudi ekipa je dobra. Pridružite se nam, če ste ljubitelji te sorte http://www.dpks-drustvo.si/
Lep pozdrav vsem skupaj!
Pozdravljena!
Res je tako, povsod se kdo in kaj najde, da tistim, ki veliko vedo o stroki za katero so se leta in leta šolali, štusirali in ipopolnjevali v tujini, soli pamet. V takih primerih se jaz raje umaknem in si rečem, za koga vraga? So še drugi forumi, kjer ljudje potrebujejo nasvet in so ga zelo veseli. Zadeva s forumi ni še nikdar bila nič palčana, čeprav moram rečt, da sem se včasih kar pošteno potrudila, da sem komu napisala kaj resnično uporabnega, toda to mi je v veliko veselja in zakaj bi ga ne izkoristila. Predvsem, če s tem lahko nekomu pomagaš.
Seveda je pa tudi odvisno od časa in volje, ki jo imam.
Pa lep pozdrav in prijeten delavnik.