Pozdravljeni!
27.5.2013 so mi na desnem licu odstranili 6 mm veliko kožno znamenje (3 šivi) – nevus in pod ustnico malo manjše znamenje (2 šiva). Navodila kirurga so bila, da je za čim manjšo brazgotino najbolje uporabljati steristrip obliže čim dlje (od 2-3 mesece). Pod ustnico sem ta obliž nosila 2 tedna (potem mi je zaradi višjih temp., potu, hranjenja neprestano padal dol). Na licu pa sem ga nosila do danes (skoraj 1 mesec – menjala na vsake 2 dni). Rana in šivi so se mi lepo celili, včeraj pa se mi je na šivu na licu pojavila rdečica, boleča na otip – danes zjutraj pa še beli mozoljček. Vse je rdeče in vneto. Bila sem pri dežurnem zdravniku, ki mi je dal raztopino Klindamicin in prepovedal uporabo steristripov. Sedaj ne vem, kaj naj naredim. Strah me, je da bo brazgotina zaradi vnetja večja. Ne vem ali bi še uporabljala steri strip obliže (po pozdravljenem vnetju seveda). Katero kremo naj uporabljam? Zdi se mi, da imajo šivi tendenco, da gredo narazen (na desnem licu). Pod ustnico pa se šivi ne poznajo, temveč se je naredila neka tvorbica (tukaj me ne skrbi tako, ker je pod ustnico in ni tako opazno). Na licu pa je zelo opazno in sem zaskrbljena …
Hvala na odgovoru in lep dan vam želim …
Spoštovani,
v vročih dneh lahko steri stripi pri dolgi uporabi povzročijo reakcijo ali celo vnetje na koži. Če do tega pride, jih jasno ne morete več uporabljati, dokler se vnetje ne sanira. Kakšna bo na koncu brazgotina ni odvisno od kreme, ki jo boste uporabljali, četudi bi vas radi proizvajalci krem prepričali o nasprotnem. Brazgotina bo zorela do leto dni ,v tem času jo ščitite z kremo z visokim faktorjem zaščite in to je vse kar lahko naredite.