Eglonyl in izvenciklična krvavitev
Pozdravljeni.
Stara sem 39, 3x rodila/1x spontano splavila, ciklusi neredni 26-40 dni, debelost, brez kontracepcije.
V sredo in včeraj(nedelja) sem vzela Eglonyl 50mg 1 tabl.
Danes sem 17 dan ciklusa začela močno krvaveti, z bolečinami- menstruacija?
Ker se mi to še ni zgodilo, mi ni vseeno. Ciklusa krajšega od 24 dni v svojem življenju še nisem imela. Je to lahko zaradi Eglonyla? Ga je varno jemati še naprej? Vem, da vpliva na dojke, za druga nisem vedela.
Se moram iti kam pokazati?
Hvala!
Spoštovani,
zakaj pa ste vzeli Eglonyl? To zdravilo se sicer uporablja redno in ne nekaj dni. Morda ne poznam vseh indikacij zanj. Ampak zaradi 2 dnevne uporabe Eglonyla se ciklus ne bi smel takole zmešat. Domnevam, da je za motnjo krivo kaj drugega. Lahko preprosto neoptimalno delovanje reproduktivne hormonske osi zaradi bližine 40ih, ko je to že pogostejši pojav.
Egonly(po potrebi) jemljem zaradi izgorelosti in tesnobe. Izgorela sem v tem mesecu, sem zato tudi trenutno v bolnišnici. Bi lahko bila takšna krvavitev od izgorelosti? Noseča nisem, sem včeraj preverila z dvema testoma. Pred leti sem imela nemerljivo nizek progesteron, nadomeščala sem ga oralno, zdaj ga od 04/23 ne jemljem več. Mi lahko mogoče nagaja progesteron?
Bi zaradi te močne izvenciklične krvavitve, ki ni le krvav izcedek, morala h ginekologu?
Spoštovani,
zaradi tovrstnih psihičnih preobremenitev (lahko jih imenujemo kakorkoli, lahko tudi izgorelost, izčrpanost, …xy) je pogosto prizadet tudi cirkadiani ritem reproduktivne hormonske osi. V podrobnosti na daljavo in na pamet ne bi šel, ampak ciklus in reproduktivna funkcija je v načelu za organizem “luksuz”, ki ga izključi, čim za reprodukcijo ni ugodnih pogojev (prenizka teža, lakota, stalen stres, motnje ritma spanja in budnosti, velike izgube kot so smrt v družini, izguba službe, imetja, hude telesne poškodbe itd., itd. ) in takšna izključitev ciklusa ima v bistvu nalogo organizmu prihraniti nepotrebne izgube energije in snovi, ki so potrebne za preživetje. Ne smemo pa pozabiti, da se z bližanjem 40tih tudi po naravi stopnja delovanja reproduktivne hormonske osi bliža svoji zadnji fazi prehoda v menopavzo, kar se pri nekaterih lahko zgodi že v vaših letih (in to ni več prezgodaj), lahko pa kadarkoli do nekje 55. ali 56. leta, redko kasneje.