Duhovna rast in špor
Zanima me kako je z duhovnim napredkom in športom.Moja “duhovna voditeljica” mi je namreč rekla,da športne aktivnosti zatirajo duhovni napredek.
Sama se povezujem z naravo,uživam v teku in hribolazništvu.Jaz mislim,da mora človek najti ravnovesje med tema dvema stvarema.kaj pa mislite Vi?Zanima me Vaše mnenje.
L.p.
Ne vem, kdo je tvoja “duhovna voditeljica”, vendar se strinjam popolnoma s teboj, da je gibanje tisto, ki daje telesu moč in možnost razvoja duha ( MENS SANA IN CORPORE SANUM – ZDRAV DUH V ZDRAVEM TELESU ). Sproščanje, ki ga potrebujemo za duhovno rast, zelo dobro dosežemo z gibanjem v naravi. Tudi energetsko smo bolj “prehranjeni” zaradi gibanja v naravi. V naravi je običajno tišina, ki jo tako zelo potrebujemo, da zaznamo sporočila naše duše in v naravi vedno lahko izkazujemo spoštovanje vseh dobrim, velikim bitjem okoli nas ( drevesa, trave ….). To vse seveda v primeru zdrave aktivnosti in ne pretiravanja – enako, kot z vsako stvarjo, ki jo počnemo…. Morda pa ima tvoja učiteljica kakšen poseben razlog???
Zdravo,
to pa je nekoliko drzna izjava – da športne aktivnosti zatirajo duhovni napredek! In s čim je duhovna voditeljica podkrepila to trditev!?
Sama prisegam na jogo, ker se mi zdi da je v življenju potrebno oboje – zdravo razgibano telo in duhovno ravnovesje. Mislim da je vadba joge več kot pravilna odločitev, če želi človek ostati v ravnovesju. Delavnic joge imaš polno po celi Sloveniji. Jaz osebno priporočam XXXXXX na XXXXXXXXXXXXXXXXX . Ravno sedaj so začeli s poletnimi delavnicami.
Sicer pa mislim, da ti telo in um sama najbolje povesta kaj oz. česa jima manjka in ne duhovna voditeljica oz. voditelj!!
Malo huda obsodba tudi. Obsoditi ( soditi n.pr. sploh ni v sklasu z jogijkimi načeli ) vse učitelje, guruje in duhovne vodje zato, ker morda kdo ni pravilno intepretiral izjave ene od njih, se mi zdi precedenčno, zato tudi nisem objavil naslova, kam predlagaš, da naj ljudje hodijo na vadbo. Če pri vas še niste vzeli Jam in Njam, niti Kozmičnih zakonov duhovnosti, potem take vadbe seveda ne bomo reklamirali.
Joga ni telovadba, to sem že nekajkrat omenil. Zloraba imena JOGA se dogaja kar naprej, ker Indijci pač niso zaščitili te blagovne znamke. In obstaja neka zapoved: ” Ne sodi, da ti ne bo sojeno!”. Ne poznamo vseh okolišin, daleč smo od “absolutne resnice” zato pustimo Najvišjemu, da razsoja, mi pa skušajmo sami sebe vsak dan vprašati: “KAKO LAHKO POMAGAM?”
Igor HCL! Nisem mislila nikogar obsojati! Daleč od tega!
Zdi se mi pa čudno, da ljudje še vedno dajejo večji poudarek argumentu avtoritete kot avtoriteti argumenta!
Tudi če se vam “zdi čudno” je to sodba, je to ocenjevanje, ki se ga jogisti izogibajo in je to ena prvih stvari, ki se jih naučimo pri jogi. Tudi tista besedna igra vas ne reši……
Igor hvala za razlago.Dobila sem potrditev,da moram poslušati svoje telo in dušo.
Pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.