Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija ductus arteriosis persistens

ductus arteriosis persistens

Pozdravljeni….

imam eno vprašanje, in se z njim obračam na vas…

Ker sem že od malega (pri dveh letih bi mi mogli operirati mandlje, in so ugotovili, da je s srcem nekaj narobe…na koncu diagnoza šum na srcu tretja stopnja…)…sem na rednih kontrolah pri kardiologih…
Ker pa sem imela več različnih diagnoz, me sedaj zanima, kaj pomeni zadnja…

No na kratko o poteku vsega do zadnje diagnoze…kot otrok so me obravnavali z diagnozo šuma na srcu…najprej tretje nato druge stopnje…pravzaprav so mi rekli, da je šum druge stopnje v osmem razredu osnovne šole….ko sem se naenkrat začela nenormalno rediti (kljub zdravi prehrani in zmernemu gibanju (hoja, kolesarjenje) – saj so mi zaradi hitre omedlevice..po malo večjem naporu odsvetovali vse razen hitre hoje:-(() sem pri svojih 95 kg/ in višini 173 cm……dobila diagnozo…da imam prestaro srce za svojo starost (takrat sem bila stara 16 let…in da če ne bom shujšala mi da kardiolog le še 10 let življenja…zelo stroge besede za kardiologa, ki jih je izrekel dekletu, ki ni vedela zakaj se tako redi…če pazi na hrano in pije samo vodo…eh…puberteta so govorili drugi…

Kasneje…ko sem se zredila že za 40 kg…( od 70 kg pri 15 letih do 104 kg pri 17 letih…..so me dali končno testirati, za ščitnične hormone in nato ugotovili hipotireozo, tireoiditis in avtoimuno tireopatijo…po terapiji z vobenolom, sedaj eutirox….sem v treh tednih shujšala za vseh 40 kg…kar mi je pustilo kar velike posledice, ne samo na koži, marveč tudi na psihi( – predstavljajte si, da imate naenkrat iz 104 kg…kar 74 kg…uspeh, vendar človek ne verjame, da sebe vidi v ogledalu)…

naj nadaljujem …ker sem vedela, da je najbrž tudi telo lahko utrpelo kakšne posledice nenormalno hitre igube telesne teže……sem šla predčasno h kardiologu (privat – in spet mi je kardiolog – prvi ki mi je naredil uz srce…rekel …da imam definitivno prestaro srce za svojo starost (takrat 18 let)…in da meni da gre za deformirano aortno zaklopko, ter da misli da gre za levo – desni šunt….ki ga ne more izmeriti….

Tako sem pač jemal spet svoj vobenol…takrat pol tablete dnevno, pazila na prehrano ter na gibanje…..

Dokler mi nekega dne naenkrat ni začelo jemati sape…zaradi bolečine (pikanja) v predelu srca….vse pogosteje se mi je vrtelo…in zbadalo me je vsaj en do dvakrat na dan…

Odločila sem se …da se vnovič naročim pri kardiologu…na pregledu mi je kardiologinja rekla, da misli da gre za levodesni shunt…da pa naj pazim, da ne bom pod velikim stresom….drugače naj živim normalno življenje…in če me bo vnovič zbadalo…naj sedem in se umirim….. (stara sem bila 24 let…težka 72 kg…)…da pa naj tudi nekoliko kg…shujšam…in bo bolje…

Vseno sem mislila da tudi prav…saj zdravniki menda ja vedo kaj rečejo…mar ne…komu naj zaupamo če ne njim….?

Ker sem po nekaj mesecih zanosila in sva z možem komaj pričakovala najino detece…sem preglede pri kardiologu kar zanemarila…občasno zbadanje sem res rešila z zaustavljenim časom(sedla in dihala…oziroma lovila sapo…ter počakala da je minilo…)in ignoranco…

Ker pa so sedaj ko je najina hčerkica stara dve leti spet zbadanja vse pogostejša…tudi kolabiranje je vse pogostejše (najbrž zaradi nizkega pritiska 95/55) sem spet nekako pristala na kontrolnem pregledu pri kardiologu…(najbrž me je malo stisnilo…ker je oče naenkrat na vsem lepem
zbolel…naenkrat dobil dva infarkta…in noto tudi v roku enega tedna nujna operacija – štirikratni bypass na koronarnih arterijah)…

No in sedaj sem izvedela naslednje…prepisujem izvid…”ekg v mejah normale…srce:ictus fiziološki, toni ohranjeni, perasternalno levo slišen sistolni šum, brez jasne propagacije, nekoliko slišen tudi nad pljučno arterijo, rr 95/55…eho srca: dimenzije srčnih votlin so normalne, gibanje sten levega prekata sinhrono, kontinuiteta septuma je ohranjena. Zaklopke so nežne, se dobro odpirajo.Hitrosti pretokov preko zaklopk so normalne. Na nivoju ductus arteriosusa je z barvnim dopplerjem viden levo – desni pretok.Maksimalna hitrost pretoka preko pulmunalne zaklopke je 1,2 m/sec. in gradient 6 mmHg. Mnenje: gre za persistentni ductus arteriosus s hemodinamsko nepomembnim levo – desnim shuntom.”

Trenutno jemljem 1,5 tablete eutiroxsa (v dveh mesecih so mi zvišali dozo iz pol na eno in pol tablete…pač ščitnica še manj deluje…ker je baje čisto normalno čez čas), sem težka 65 kg pri 173 cm…

Prosila bi vas pa za razlago izvida…če mi lahko poveste kaj tole pomeni – kar je v narekovajih zgoraj….in če mi lahko svetujete…kako naj ukrepam, da bo tega zbadanja manj…namreč tudi ta kardiologinja mi je rekla, naj počakam da mine…in manj stresa…

Moram reč da stresa nimam ravno veliko…imam zdravo hčero…super odnose v družini, sem materialno preskrbljena in imam super službo – pedagoginja v osnovni šoli…tudi v počitnicah mi zbadanje ne uide….
Ali je to zbadanje pač normalno…in me le spominja da srce dela? Ne vem…včasih imam res že občutek, da je bolje da se izognem vsem pregledom…in poskusim pozabiti na trenutno bolečino in odvzem sape ki se pojavi…

Vem da sem se razpisala…vendar bi res bila vesela če bi mi odgovorili…saj sem že prevečkrat naletela na nezainteresirane zdravnike, …

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam….

Eva

Spoštovana gospa Eva!

Hvala za zaupanje.

Iz vsebine vašega posta sklepam, da pričakujete odgovor na več vprašanj.

Po mednarodnem dogovoru, opredelimo jakost srčnih šumov s stopnjami od prve do šeste. Pri prvi stopnji gre za komaj slišen šum, pri šesti pa za tako močan, da ga “zatipamo” s polaganjem dlani na prsni koš. Šumi manjše jakosti so v večini primerov funkcionalni in prisotni tudi pri povsem zdravem srcu. Šumi večje jakosti pa so v večini primerov prisotni pri organskih spremembah na srcu.

Domnevam, da še niste stari 30 let in da ste bili deležni raznih “sistematskih zdravniških pregledov” ob rojstvu, v vrtcu, ob vstopu v osnovno šolo. Ob tem me nekoliko preseneča dejstvo, da vas zdravniki pediatri, ko so ugotovili šum na srcu, niso poslali na pregled k svojim kolegom kardiologom, ki bi zelo verjetno, že pri prvem pregledu ugotovili, da imate odprt Botallov vod (ductus arteriosis persistens) in bi vašim staršem ali skrbnikom povedali katera oblika zdravljenja bi bila najbolj ustrezna.

Zelo nenavadno je, da so zdravniki (pediatri, kardiologi?) v vašem primeru govorili, da imate prestaro srce. Rad bi vedel, kakšna je bila pri tem zdravniška diagnoza.

Preseneča me, da ste se morali zateči v privatne kardiološke ambulante, ko ste še odraščali in ste “spadali” v delokrog pediatrov, ki imajo na Pediatrični kliniki v Ljubljani že mnoga leta vrhunsko kardiološko službo.

Sedaj “sodite” v skupino “odraslih bolnikov s prirojeno srčno napako” za katere deluje posebna ambulanta na Polikliniki v Ljubljani in jo vodi prof. Mirta Koželj. Verjetno vam bi na tistem mestu dali najbolj merodajen odgovor kako naprej, glede na to, da so na zadnjem UZ-pregledu srca ugotovili prisotnost sicer še nepomembnega L-D “shunta”.

Sedanje težave (pikanje pri srcu, občasno zbadanje, “lovljenje sape”) so zelo verjetno le funkcionalne “živčne” težave, ki jih bolniki ponavadi obvladajo z zdravim življenjskim slogom in po potrebi z blagimi pomirjevali. Ker pogosto kolabirate, bi vam svetoval še pregled na “nagibalni mizi”, ki ga opravljajo na Nevrološki kliniki v Ljubljani in morda še drugje. Z izvidom tega pregleda bi verjetno prišli korak naprej pri ugotavljanju vzroka pogostnih kolapsov. Mislim pa, da imate stalno nizke vrednosti krvnega tlaka (esencialna hipotenzija), ki jih bolniki zadovoljivo obvladajo s splošnimi ukrepi (redna telovadba, obilo tekočine preko dneva, dovolj slana hrana, včasih tudi kava).

Čestitam vam za uspešno zdravljenje čezmerne telesne teže in vam želim mnogo veselja v družinskem krogu.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Najlepše se vam zahvaljujem za trud in izčrpen odgovor….

res je da se včasih marsikdo vpraša, kako to, da se zdi, da niti pediatri ne urgirajo dovolj zgodaj in dovolj hitro za določeno vrsto bolezni, ki jih bi bilo mogoče moč pozdraviti ali celo odpraviti, že v rani mladosti…

Sklepate pravilno…da še nisem stara 30 let…sem stara 27 let …

Bi pa imela še eno vprašanje…ali bi bilo pametno, da posvečam malo večjo pozornost tudi hčeri…oziroma ali je takšna srčna prirojena napaka dedna?

Še enkrat hvala in lep pozdrav

Eva

Ko govorimo, da so nekatere bolezni dedne, govorimo o večji verjetnosti, da bodo imeli potomci isto ali slično bolezen.

V primeru odprtega Botallovega voda je verjetnost, da bi imeli potomci isto bolezen, minimalna. Domnevam, da so ginekologi in pediatri to bolezen pri vaši hčerkici že izključili.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani;
Stara sem 39 let, mati samohranilka in ob delu se dodatno šolam. Kar veliko imam ma plečih. Ker imam prolaps mitralne zaklopke in lgl sindrom me nekaj zanima. Zadnji teden se mi dogaja, da me v predelu leve dojke zbada, pika, včasih imam tak čuden pekoč občutek. Ko sem to omenila zdravniku je rekel, da je to samo stres. Ameni to nekako ne da miru. Ko bi me bolelo in zbadala na desni mi se veliko bolje počutila, saj razumete. Ko te začne boleti okoli srca tudi če nočeš postaneš paničen, saj jaz sem tako. In potem strah dobiva vedno večje razsežnosti. Ali je možno, da me zbada zaradi vratnih vretenc, saj imam težave tudi z njimi.
Za vaš odgovor se vam zahvaljujem.
Metka

V dopisu ste napisali dve različni srčni bolezni: v naslovu drugačno kot v tekstu. Glede na opisane težave domnevam, da imate prolaps mitralne zaklopke za katerega so značilne prav težave, ki jih navajate. Razmišljate pravilno: ko nas zaboli v nepomembnem delu telesa, tako bolečino podzavestno kar odmislimo in povsem drugače je, ko nas zaboli v predelu, kjer se nahaja življenjsko naj bolj pomemben organ. Verjemite zdravniku. Ne pozabite na velik učinek rednega gibanja pri odstranitvi funkcionalnih težav. Lahko poizkusite delovanje blagih sredstev proti bolečinam (aspirin ali blago pomirjevalo).

New Report

Close