Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja DT cepivo

DT cepivo

Spostovani,

kaksno cepivo se pri nas uporbalja za cepljenje odraslih proti davici in tetanusu – ali je to Behringovo? Ali to cepivo vsebuje zivosrebrne spojine?

Kako je to cepivo “pakirano”? Ali so to ampule za eno dozo cepiva ali je v steklenicki vecja kolicina – ker se cepivo najbrz ne uporablja pogosto, v drugem primeru najbrz obstaja verjetnost kontaminacije cepiva?

Hvala in lep pozdrav

V Sloveniji za cepljenje proti davici in tetanusu najpogosteje uporabljamo Chiron- Boehringovo cepivo (kombinirano Td-pur) ali pa samo za cepljenje proti tetanusu – Tetanol. Td-pur ni konzerviran z živosrebrno spojino timersalom. Cepivo je vedno pakirano v posamičnih dozah (ne pa več doz skupaj), uporablja pa se pogosto. V Republiškem programu imunizacije za leto 2001 (2002 še ni izšel) je navedeno, da naj izbrani zdravnik proti davici-tetanusu cepi opredeljene bolnike, v kolikor je od zadnjega cepljenja proti davici-tetanusu preteklo 10 let. Za požitivitev je potreben 1 odmerek cepiva. Cepljenje se seveda izvaja tudi v primeru poškodb v odvisnosti od časa, ki je pretekel od zadnjega cepljenja.
Pozdrav!
Nina

Lepo pozdravljeni.

Včeraj sem zaradi velike vreznine in neprekinjene krvavitve obiskala urgenco, kjer sem bila tudi cepljena proti tetanusu (td-pur). Stara sem 36 let in v zadnjih 10-tih letih definitivno nisem bila cepljena oz. boljerečeno niti ne vem, če sem že kdaj bila. Kako naprej? Iz strani zdravnika nisem prejela navodil, a piše, da naj bi šla na prevezo čez 2 dni (jutri). Sama imam zaradi zdravstvenih težav letos že poln kufer zdravnikov in mislim, da preveze pri zdravniku ne potrebujem. Zanima pa me, kako je z cepivom- ali bo potrebno še 2x, 3x cepljenje, ali je bilo samo 1x dovolj?

Spostovani, pri globoki vreznini vam prevezo cez dva dni vsekakor priporocam, saj is je potrebno ogledati, kako se rana celi, ali je. Morda prislo do vnetja, vsekakor pa je potreben tudi asepticen pristop, ki ga v domacih pogojih tezko izvedete,. Glede cepljenja: poskusajte najti staro dokumentacijo, zadnjic bi morali biti proti tetanusu cepljeni v 4.letniku srednje sole. Ce res niste bili, v kar mocno dvomim, vas je pac potrebno popolno cepiti, cez 1 mesec prejmete 2.odmerek in po enem letu tretjega. Lep pozdrav

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close