Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Družinski displastični nevusni sindrom

Družinski displastični nevusni sindrom

Spoštovani!

V družini imamo po eni strani veliko kožnih znamenj (čez 100) in nekaj displastičnih nevusov, na srečo pa še nihče ni zbolel za melanomom. Prebral sem veliko na temo družinskega displastičnega nevusnega sindroma, a mi kot laiku določene stvari še vedno niso jasne. Je tako veliko število znamenj vedno posledica genskih mutacij ali gre lahko za povsem nedolžen pojav? Se da kje v Sloveniji opraviti samoplačniško preiskavo gena CDKN2A? Na Onkološkem inštitutu jo, če prav razumem, omogočajo samo ljudem, ki imajo družinske člane z melanomom. Kar se tiče kožnega raka, vem, da se drugega kot redno pregledovati in pravočasno ukrepati ne da, ker pa naj bi bil sindrom displastičnih nevusov povezan tudi s povečanim tveganjem za raka trebušne slinavke, razmišljam, da bi bilo morda pametno opraviti še kakšen preventivni pregled v tej smeri, če gre seveda dejansko za gensko mutacijo.

Najlepša hvala za vse informacije in lep pozdrav!

Pozdrav!
Če gre dejansko za displastični sindrom se postavi ta diagnoza na podlagi najprej res veliko displastičnih nevusov v določeni družini in na podlagi tega se lahko indicira genetsko testiranje ali na onkološkem inštitutu ali pa tudi na drugih genetskih laboratorijih- v tem primeru brez plačila, če postavi indikacijo ali dermatolog ali onkolog, lahko pa tudi samoplačniško.
Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close