Drugi otrok
Pozdravljene
Sem mamica 28 mesecev stare puncke, ki je nisem mogla dojiti. Po treh dneh v porodnisnici je precej shujsala in so me poslali na iztiskanje mleka, pa mi sestra rece /Ja gospa sej vi pa sploh nimate mleka!/ Pa sem ji rekla, da pol nej pa flasko prinese, da otrok revez ne bo lacen. In tako sem sicer se naprej se trudila dojiti, vendar kljub tabletam za nastajanje mleka nisem iz sebe spravila vec kot dve kapljici. Pa me zdaj zanima, ce pac nimam mleka, ali je to kako drugace pogojeno. Rada bi vedela, ali se sploh splaca naslednjega otroka matrat z dojenjem, ali naj mu kar takoj dam flaskol. Hcerka je bila namrec samo raydrazena, ko je morala sesati pri meni, pa ni nic priteklo.
LP
Draga Loni,
razumem vašo željo dojiti drugega otroka in obenem tudi vaše strahove, kako bo šlo pri drugem otroku. Mnoge mamice, ki so prvič imele težave pri dojenju se zato pri drugem otroku razumljivo sprašujejo – ali se je sploh vredno truditi? Je vredno, pa četudi se bo otroček dojil le nekajkrat!
Zelo redke so matere, ki ne morejo dojiti. Pojav se imenuje strokovno “primarna nezmožnost laktacije”, kjer zaradi popolne nerazvitosti mlečnih žlez ali vodov le ti ne delujejo pravilno. Take matere tipično poročajo, da se njihove prsi med nosečnostjo niso nič spremenile ali da imajo eno dojko precej večjo od druge. Take matere nikoli ne zaznajo “navala mleka” po porodu in nikoli ne občutijo preponapolnjenih dojk. Mati tako na žalost svojega otroka ne more polno ali sploh ne more dojiti. No, velja pa tudi obratno: matere, ki ne opazijo sprememb na dojkah ali ki imajo dve dojki različno razviti in ki nikoli ne občutijo navalov mleka – poročajo tudi o dojenju brez problemov. Vzroki za nezmožnost dojenja so tudi naslednji: operacije dojk, rak, izpostavljenost radiaciji, poškodbe, prirojene nepravilnosti ali poškodbe tkiva v dojkah.
Sestra vam je rekla “Ja gospa saj vi pa sploh nimate mleka!”
NAPAČNO.
Vse mamice imajo po porodu mleko. Le to pa je v začetku v zelo zelo majhnih količinah, le v kapljicah. Laktacija se vzpostavlja prvih 14 dni po porodu. Nekaterim materam navrejo večje količine mleka že prvi dan po porodu, večini pa nekje tretji do četrti dan. Nekaterim materam navre mleko šele en teden do 14 dni po porodu. To je normalno.
Iztiskanje mleka ne more biti merilo, koliko mleka ima mati. Prvič zato, ker dojenček tehnično popolnoma drugače molze dojko, kakor je to pris tiskanju s črpalko. drugič zato, ker se med dojenjem v ženski sproža hormon oksitocin, ki sprosti mlečne vode in povzroči, da se mleko lažje izceja. Pri črpanju s črpalko je ta proces dolgotrajnejši in ni tako intenziven.
Ker je velik del dojenja tudi v materini psihi, je sestra s to izjavo povzročila pri vas še dodatno psihično zavoro “Nimam mleka”, kar je posledično tudi slabo vplivalo na vašo laktacijo.
V Sloveniji je praksa, da materam, ki imajo začetne težave pri dojenju, predpišejo “zdravili” Tametil in/ali Syntocinon (sintetizirani hormon oksitocin). Zdravili vam lahko predpiše tudi splošni zdravnik, otorokov pediater ali vaš ginekolog – če jim razložite zakaj ga potrebujete.
Vendar sama zdravila BREZ kombinacije povečanja števila in trajanja podojev ter pravilnega pristavljanja (ali z iztiskanjem mleka) niso učinkovita ampak samo začasno dvignejo oz. olajšajo iztis mleka. Vsekakor imajo zdravila stranske učinke in dobite ga le na recept, nekateri zdravniki ga celo zelo neradi dajo. Nekaterim materam pomagajo tudi razni pripravki in čaji na osnovi zeliščnih zdravil. Enačba je enostavna: VEČKRAT, POGOSTEJE in PRAVILNEJE se otrok doji – več mleka mati proizvede. Pri tem je pomembno za mater tudi to, da ne misli vedno samo na količino mleka, ki jo lahko proizvaja ampak se poskusi osredotočiti na to, da se ob dojenju/iztiskanju čimbolj sprosti, da postane dojenje ali iztiskanje mleka srečen in sproščen čas. Tametil je “uradno” zdravilo proti slabosti, njegov učinek na laktacijo je pomemben zato, ker se mati ob jemanju le tega sprosti in ima vsekakor bolj učinek na materino psiho kot pa učinek na laktacijo. Mati, ki dobi Tametil meni, da je sedaj končno dobila rešitev za svoje težave, ob tem se sprosti in mleko navre. Tametil torej ni čudežno zdravilo in je učinkovit samo v kombinaciji s pravilnim pristavljanjem in pogostejšimi podoji. Res je, da je eden od stranskih učinkov tametila povečanje laktacije, zato ga tudi predpisujejo, ampak izrecno zato, ker učinkuje na mater tako, da jo sprosti. Po domače so včasih rekli materi, da naj spije eno pivo. Ker pivo ima tako podoben učinek. Toda piva ali sprostitve vam v porodnišnici seveda ne morejo predpisati na recept.
Syntocinon je nosno razpršilo, ki ima vpliv na laktacijo, saj vsebuje sintetizirani hormon oksitocin, ki ga normalno ob dojenju in laktaciji sprošča materina maternica. Oksitocin in krčenje maternice je tako fiziološko pravilno, saj se pri dojenju maternica MORA krčiti (s Syntocinonom so ti krči malce bolj boleči) in ima s tem ugoden učinek na lažje sproščanje mleka.
Prilagam povezave, kjer sem odgovarjala na podobna vprašanja:
Svetujem vam, da si sestavite spisek vprašanj o dojenju, na katere niste dobili odgovorov in pišete sem ali pokličete katero od svetovalk za dojenje in se temeljito pogovorita. Vabim vas tudi na katero od naših srečanj v Ljubljani, Mariboru in Škofji Loki. Preberite tudi čudovito knjigo Ksenije Šoster Olmer – Dojenje in materinstvo iz srca. Tako boste bolje pripravljeni na nove izzive.