Najdi forum

Lepo pozdravljeni

Saj moj problem ni tako velik, ampak vseeno prosim za mnenje oz. nasvet. Sem samohranilka,sinko je star skoraj 1 leto, oče se ne zanima zanj, videl ga ni že več kot pol leta. Imam pa prijatelja, ki me je imel rad že prej in bi naju oba zelo rad sprejel, seveda pa bi rad bil očka mojemu sinku.
Kako naj otroka učiva, naj ga kliče ali ga lahko kar očka, ali raje po imenu, saj pravi oče se bo verjetno še kaj pojavil. Pa tudi vsi drugi vedo, da on ni pravi oče, in otroku ne bi rada povzročala težav, ko bi bil dovolj velik in bi se zavedel, da to ni pravi oče. Ali pa naj ga kar vzgajava, kot da sva midva prava starša?

Lep hvala za nasvet,
Kaja

Mislim, da je najbolj pošteno, da otrok kliče tistega očeta “oče”, ki si to “zasluži” in se temu primerno odgovorno obnaša. Biti starš ni enostavna stvar! Sploh nekomu, ki še to ni postal, pa se to od njega pričakuje. Moj mož ima hčerko, staro 13 let, midva še nimava otrok. Ona je ogromno pri nama, tudi po več mesecev. Bili so tudi zelo napeti, tudi neprijetni dogodki, prepiri…Ampak danes se odlično razumeva, sva prijateljici, ampak samo jaz vem, koliko sem vložila v ta odnos, ki je viden danes. Hočem te opozoriti na to, da tudi če je on dober človek, ne pričakuj ali zahtevaj preveč. Vsaj dokler čas ne pokaže, kaj je prav.
Vsi starši govorijo, kako je včasih hudo z otroci. Kako pa je nnam, ki nimamo svojih, pa se moramo do “tujih” obnašati, kot da so naši???!!!

Glede na to, da okolica ve, da ni oče, je brez smisla vztrajati pri tem, da ga kliče “oči, ati, ipd”. Poznam podoben primer, sam da je bil otrok star že 10 let in je točno vedel, da to ni njegov pravi oči..kliče ga po imenu in tako je vsem prav.

Sicer pa svetujem, da se ne oziraš na okolico, pač pa menim, da je odvisno tudi od tvojega prijatelja, kaj mu je ljubše… Kasneje ko bodo še drugi, vajini otroci, bi to mogoče bila lahko težava, vendar pa je to spet odvisno predvsem od tega, kakšen človek on je.

Čeprav nimam otrok bi vseeno rada povedala svoje mnenje. Če bi se to meni zgodilo, bi otroka navajala naj tega, ki bi vaju rade volje sprejel, kliče očka, saj ni oče samo tisti, ki se je “potrudil” in otroka naredil, najpomembnejša so čustva in ljubezen, ki pa jih biološki oče očitno nima.

To kar vedo drugi naj te pa ne zanima, ker sej veš kakšen je folk, bolj ko si prizadet, bolj so veseli in srečni, čeprav tud pri njih doma ponavadi nič ne klapa tako kot bi moralo, tako da se ne oziraj na okolico.

Ko pa bo otrok dovolj star, da bo razumel, mu pa povejta kaj se je zgodilo in kdo je njegov biološki oče, če se bo seveda vmes sploh še kaj oglasil, glede na to, da ga zdaj že pol leta ni videl. Kakšen oče pa to sploh je?!?

Če imaš tega, ki bi vaju rade volje sprejel resnično rada, se odloči za ta korak, če ne bo pa pomoje boje za vse tri, da tega ne storiš, ker če ga ne ljubiš in bi bila z njim samo za to, da bi imel otrok koga klicati oče, bo bolje da sta sama, ker ti bo v tem primeru slej ko prej žal za tako odločitev.

Pozdravljena in veliko sreče v nadaljnem življenju!

Zakaj pa ne? Koliko je takih primerov in imajo zgledno družinsko življenje. Sicer ga pa ti najbolje poznaš in se boš kljub raznim mnenjem morala sama odločiti. A če se imata resnično rada, kar.
Veliko sreče!

Lep pozdrav!

Vaš sinek je še zelo majhen in bo sprejel za očeta predvsem tistega, ki bo ob njem. Pravite, da vas ima vaš prijatelj rad in da želi biti oče vašemu otroku. Ne vidim ovire, zakaj to ne bi bil. Otrok bo pač imel dva očeta, enega biološkega in enega, ki to vresnici bo. Ko bo dovolj velik, bo to tudi razumel. Danes je odstotek ločenih staršev (samohranilk ipd.) tako velik, da tudi v okolju zaradi tega ne bo imel težav – mislim v vrtcu ali kasneje v šoli. Če pa se bo pojavil tudi pravi oče in se mu posvečal tako kot je treba, menim da je prav, da otroku tega ne boste preprečevali. Kar se imen tiče, je slovenski jezik dovolj bogat – če je biološki oče ‘oči’. je oni drugi lahko ‘tati’, ‘ati’ in še kaj. Veliko otrok pa svoje ‘pridobljene’ očije kliče kar po imenu.
Pa še to: straši moje prijateljice so se ločili, ko je bila še zelo majhna in je že kot otrok ločitev znala obrniti sebi v prid. Veselila se je dvojnih zabav in pozornosti, ki jih je bila deležna, na primer novoletna, rojstnodnevna praznovanja, počitnice z obema družinama in svojimi polbrati oz. polsestrami.
Če gledamo malo širše, se imamo lahko lepo v vsaki situaciji!

Lep pozdrav Eva Jamnik Kolman

Glede na to, kako mlad je še otroček, mislim, da bi ga lahko navadila kar na očka. Resnice mu pač ne bosta skrivala, tako se bo otrok zavedal, da to ni biološki oče in bo lahko sam izbral, ko bo večji, kako bi ga rad klical.

Sploh pa sem mnenja, da je oče tisti človek, ki za otroka skrbi, se z njim igra, se mu posveča tako in drugače in mu je vedno na razpolago, ne pa tisti, ki si je zaželel mamice, poskrbel za svoje potrebe, ko pa je potrebno prevzeti odgovornost pa rep med noge!

pozdravljena.
če gledaš tako, da bo novi prijatelj skrbel za sineka, ti ga pomagal vzgajati, ga ljubil kot svojega bo tako definitivno nadomestil pravega očeta ki ne ve kaj ta beseda pomeni, tako da ga po mojem mnenju lahko definitivno kliče očka. če se bo tapravi še kdaj pojavil otroku pač povejte, da ima 2 in ko bo malo večji, da bo stvari lahko razumel, mu vse lepo razložite zakaj ima 2 očeta. kar se pa tiče drugih ljudi se nimajo kaj vtikovat. konec koncev je beseda oče namenjena človeku ki te vzgaja in ljubi ne pa tistemu ki je pač izliv spermije – to kar vsak moški zna. lp

draga kaja!imam znanko,ki je bila pred 17 leti v enakem položaju .imela je bivšega moža,ki se za deklico ni zanimal in prijatelja,ki ji je pomagal in in vztrajno čakal “na svoj vrstni red”.nesebično ji je pomagal in postali so družina .deklica ga je klicala očka in sama pravi,da tako tudi čuti čeprav ve,da on ni njen biološki oče.družina se je povečala vendar razlike med “pravimi in nepravim”otrokom nikoli ni bilo videti,kaj šele čutiti.želel jo je tudi posvojiti vendar se biološki oče ni hotel odpovedati svoji starševski pravici.ni važno kaj bodo rekli ,mislili drugi;vazno je,kako boste vi živeli,kako boste gradili vaše odnose in če bodo iskreni ,polni topline ,ljubezni in medsebojnega razumevanja se vam ne more zgoditi nič slabega.oče ali mati so otroku tisti,ki zanj skrbijo in mu dajejo dom,ljubezen ,varnost….. ne samo tisti,ki ga zaplodijo in jih potem ni,in ni in jih samo čakaš,pa čakaš,da bodo se morda spomnili nate in te prišli pogledati ali pa so pozabili pogledati v notes in jih ni bilo-takšni so nekateri biološki očetje in tudi mame,jih poznam…zato ne oklevaj,če je obojestransko razumevanje in iskrena ljubezen je ne zavrzi zaradi DRUGIH!

Pozdravljena!

Tako kot ga boste sedaj naučili, ker je še zelo majhen tako bo ostalo. Vendar menim, da če ni pravi očka naj ga tako ne kliče ampak po imenu. Dela naj sicer kot pravi oče in tudi njemu naj govori da ga ima ravno tako rad kot da bi bil pravi oče vendar zavajati ga ne, ker enkrat bo izvedel in takrat bo nastal problem. Tako namreč je bilo z mojo prijateljico (čeprav sama niti slučajno ne razumem zakaj je bila reakcija taka) moški se je obnašal kot oče, tako ga je klicala in tudi v njeno življenje je prišel približno v njenem drugem letu življenja. Oče biološki jo je obiskoval vsake toliko časa kot nek stric. Skratka vse je štimalo ko pa je bila stara 16-17 let so ji povedali ona je našla vse zarote proti njej, kaj vse ji je očim slabega naredil in meni nič tebi nič se je preselila k biološkemu pa tudi tam ni dolgo zdržala. Skratka dobro sem jo poznala, njo in njene starše pa vem da reakcija ni bila na mestu in da je bi očim vse kaj drugega kot samo očim, bil je oče in za moje pojme dober oče. Ampak kaj hočemo mladost norost vendar danes ni več mlada in nima stika ne z očetom, ne očimom in ne mamo, žalostno.
To je ena zgodba verjamem pa da jih je več in tudi s srečnim koncem.
A jaz ga ne bi učila da ga kliče oče ampak po imenu.
Moje skromno mnenje, pa lep pozdrav in veliko sreče.

Klice naj ga po imenu.

Otrok naj vasega novega partnerja klice po imenu, kar se bo na zacetku mogoce zdelo nekoliko cudno vam, vasemu malcku, pa za enkrat se ne. Naj bolj bistveno, kot ste ze sami ugotovili je, da otroku ne lazete saj bo resnico tako ali tako prej ali slej ugotovil sam. Otrok bo kaj kmalu povezal dejstvo, da svojega “oceta” klice po imenu, ce ne prej, se mu bo vparasnje pojavilo ob tem, ko bodo v vrtcu govorili o starsih. Takrat bo cas, da se o tem z njim pogovorite. Metoda je dobra pred vsem za to, ker vam bo vas otrok sam povedal kdaj je cas, da se z njim pogovorite.
Murch

Bila sem popolnoma v enaki situaciji kot ti. Torej moj partner, ki je otroka sprejel za svojega in mu dal tudi svoj priimek je oči, pravega očeta pa otrok kliče po imenu. Tako odgovarja vsem. In prav je tako, saj je partner tisti, ki je prevzel nase starševstvo, pravi oče pa je tisti, ki ga ima seveda rad, vendar hodi samo na obiske…

Saj ni važno kako ga kliče. Važna, je vez med njima. Kaj meni okolica pa ni pomembno. Jaz svojo mamo in očeta spoštujem enako, vendar mamo kličem po imenu, očeta pa ne.

Mene NE kličeta “mami”, ampak po imenu. Čeprav si to želita, jima ne dovolim. Nočem ustvarjati zmede v njihovih glavicah. Dostikrat me tudi pokličeta “z mami”, vendar se takrat ne odzovem. Naj povem, da imamo pristen družinski odnos in smo zadovoljna družina. Da razložim: pred leti si je mama sama poiskala vrata…

Tudi moj partner je iz razbite družine in ima “dva fotra”. Ko ga je pri šestih letih zapustil pravi oče, se je mama še enkrat poročila. Očima je začel klicati oče, zdaj ga kliče “fotr”. Po več kot 35 letih je poiskal stik s pravim očetom, predvsem zaradi nenehnih očitkov in pritiskov otrok (ker tudi onadva nista navdušena nad stiki z mamo…). No, a si predstavljte, kakšna zmeda je zdaj, ko obema pravi “fotr” in koliko nepotrebnih razlag je treba včasih!
Zadevo rešujemo tako, da očima kličemo “dedl”, očeta pa “dedi” – tako kot sta ju poimenovala vnuka.

Draga Kaja, seveda je odločitev na tebi.

LP, Pika31

Tudi moja hčerka ima dva “atija” in je na to zelo ponosna. Z sedenjim možem vsa skupaj zaživela pred 7 leti, ko je bilo hčerki 5 let. Na začetku ga je klicala po imenu, pri sedmih letih pa je sama izrazila željo, da bi ga klicala ati.

Nikogar nič ne moti, vsi smo zadovoljni, dobro se razume s svojim pravim očetom in očimom.

Okolici pač razloži da ima dva atija, s tem se sploh ne obremenjuje, ne ona, ne mi in ne njen pravi oče z družino!

New Report

Close