*driska pri 4-letniku – nujno!!!
Lepo pozdravljeni!
Mene pa zdaj že res zaskrbljajoče zanima, ker ima moj 4-letnik danes že 3. dan drisko, kr naprej je na WC-ju, gre mu pa samo za eno žličko, pač tolk da je ritka umazana. Včeraj je imel že skoraj čisto vredu blato, danes ponoči pa zopet stara pesmica. Nisva šla k zdravniku, ker itak pravijo, da mora imet dieto, pač da mu ne morejo kaj pomagat. Vročino je imel pa samo prvo noč, drugače pa je zelo živahen. Dajem mu Linex, 3x na dan po 1 kapsulo v čajeka. Pa tudi pri hrani zelo pazim, da ne poje kaj takšnega da bi ga napenjalo in mu škodilo. Kr trebušček ga tako boli, pravi in mu ga moram masirat. Ko pa tisti val spet mine, pa je spet vredu.
Sem že kar mal obupana, ker ne vem , a naj le grem k zdravniku, ali sploh je zdravilo za to.
Je pa res, da pridno pije, ali grenki šipkov čaj ali pa tudi navadno vodo, pa tudi poje kaj, tako da se glede tega ne rabim bat.
Prosim lepo za nasvet, a naj mu dajem linex po dve kapsuli, tako kot piše na ovitku, da otroci od 2 let naprej lahko po dve kapsuli 3x na dan, ali naj le obiščem zdravnika – ali mu sploh lahko pomaga???
Hvala in LP
Spoštovana *alja*,
vaš otrok preboleva infekcijsko drisko, za katero je značilno pogosto odvajanje tekočega blata (do 20 dnevno), nato se zadeva počasi umirja. Traja lahko približno 1 teden, vendar v tem času se število drisk dnevno zmanjšuje. Včasih lahko občasna driska traja tudi 2 tedna, vendar morda še 1-2x dnevno.
Dieta že zdavnaj ni potrebna, otroku dajemo zdravo, mešano, kuhano otroško hrano. Tudi posebne pijače niso potrebne, otrok pije po želji.
Linex, ki bo pomagal obnoviti črevesno sluznico, lahko dajete po navodilu na škatlici.
Torej po 3 dneh driske nimate vzroka za paniko, če otrok lepo pije in lepo lula. Pa nahranite ga, če ima apetit. Dokazano je, da otroci, ki nimajo diete, imajo sicer POL!! dneva daljšo drisko (v pimerjkavi npr. 7 dni driske je to nič), niso pa sestradani po 7 dneh stroge diete in si hitreje opomorejo.
lpTanč
Pozdrav!
Če vam iskreno po pravici povem, mu tak dajem takšno hrano, ki jo želi jesti, res pa mu dam kakšne težke, mastne hrane. Ker če bi ga držala pri tisti “starodavni zdravniški dieti”, bi mi shiral.
No, hvala, da ste me tako pomirili, potemtakem sklepam, da obisk pri zdravniku ni potreben.
Kaj pa druženje z drugimi otroki, npr. če gremo kam na obisk? V vrtec ga sedaj itak ne dam, dokler si ne opomore.
Res pa hodi okoli 20 krat na stran, pa ta trebušček. Ali je to nalezljivo?
Sama sem noseča v petem mesecu, vendar zaenkrat teh težav še nimam.
Najlepša vam hvala še enkrat.
Super, *alja*,
otrok naj kar je in pije, če veste, da je driska res infekcijska (torej se je nalezel od drugih in jo povzroča virus, običajno).
Seveda je nalezljivo, dokler traja driska se virus izloča z blatom. Vedno po kakanju mu umijte rokice, pa sebi seveda tudi, razkužite roke, WC, pipe in kljuke.
Upam, da ne boste tudi vi sedajle ravno začeli driskat.
lp
Tanč