driska in KT
Diareja je le medicinski izraz za drisko. Gre za eno in isto stvar. Seveda je pomambno kdaj in kolikokrat odvajate tekoče blato po zaužitju tabletke, ura in pol še ne igrata vloge. Prav je, da se seznanite z manjšo učinkovitostjo tabletk, če imate prebavne motnje in se tako tudi ustrezno dodatno zaščitite.
Spoštovani,
ker sta v tej rubriki že 2 temi z istim naslovom, ne bom odpirala nove.
Zanima me samo ena stvar.
Že od četrtka imam čudno virozo, ki jo spremlja vodena driska, včeraj pa sem vzela 1. KT iz novega zavitka. Vzela sem jo ob 18h in NISEM šla na WC do 22h. Drisko sem sicer še imela in jo še imam, ampak sem se poskušala čimbolj zadrževati, da tablete ne bi izgubila z drisko. Čutila sem, da mi prebavlja v črevesju, vendar nisem šla na WC. Isto mislim ravnati danes oz. vse do takrat, dokler viroza ne mine, če je to sploh smiselno.
Ali to pomeni, da se je KT vsrkala v telo v tem času ko sm zadrževala ali je enostavno šla skozi črevo in “čakala” na koncu črevesa, da gre ven z drisko?
Glede na to da je bila to 1. KT iz zavitka in da je driska precej huda, ali je potrebna dodatna zaščita v tem ciklu?
Hvala za odgovor!
Lili
Pozdravljeni!
Danes sem imela kar hudo drisko, naprej okrog 16.00, nato okrog 20.00, ob 22.00 sem vzela KT (Yaz) in nato sem imela ob 23.00 zopet drisko. Še vedno me zvija v trebuhu, zato predvidevam da se bo stanje še ponavljalo. Zanima me, kaj naj naredim z KT; naj vzamem novo iz novega pretisnega omota ali pač jutri normalno nadaljujem z jemanjem ob 22.00 in uporabljam dodatno zaščito (ali je potrebna?)
Blato sicer izgleda prebavljeno – samo tekočina.
Lp
Pozdravljeni!
Že 2 meseca jemljem KT Belara vsak dan ob 23.00, vendar se mi vsako jutro dogaja (okrog 6.00), da moram iti večkrat na stranišče – a nimam prav driske, saj blato ni zelo vodeno, vendar me vseeno skrbi, da to zmanjšuje zanesljivost kontracepcije, čeprav se to vedno zgodi več kot 4 ure po zaužitju tabletke. Me mora skrbeti, da zaščita vseeno ni zanesljiva?
Najlepša hvala za odgovor!
Lp.
Pozdravljeni. Imam en problem. Tabletke Yaz jemlem ze prbl. 8 mescov. Sedaj sem pri prvem tednu tablice. Jemljem jih redno in se nobene nisem pozabila. Jemljem jih ponavadi okrog 6,7,8 ure zvecer, ko utegnen. Vseraj sem jo vzela okrog 19.40 potem, pa za eno uro sla spat in se danes zjutraj okrog 5.15 zbudila in imela nekaj podobnega kot driska, le da ni bila “tekoca” ampak je vseeno hitro sla iz mene in vsebovala je “majhne iztrebke” podobno mehkemu blato.. sedaj me zanima, ce je kaj narobe z zascito glede tega? Poteklo je nekje 9 ur pa pau.. Naj se omenin, da imam velikokrat tako blato ampak samo zjutraj (2x na teden prb.), ki gre hitro ven z mene(kot sem zgoraj omenila) samo, da ni tekoce, in se ne ponavla kot driska.. Imam redne spolne odnose, prosim cimprej za odgovor 🙁
Če prav razumem, ni šlo za zelo hude prebavne motnje, ki so res lahko problematične, tako da najverjetneje zaščita ne bo zmanjšana. Da boste bolj sigurni oziroma da vas ne bo preveč skrbelo, pa lahko vzamete nadomestno tableto in nadaljujete tudi zvečer, tako kot sicer normalno ali pa v naslednjem tednu uporabite še kondom.
Lep pozdrav,
Polona Podnar, dr.med., spec. gin. in porod.
Lep pozdrav. Jemljem tabletke Yaz sedaj ze 8 mesec. Do sedaj je bilo vse dobro, nobene se nisem pozabila, redno sem jemala potem pa sem presnji mesec dobila normalno mestruacijo, potem je mestruacija minila za prblizno dva dni pa sem dobila rdec izcedek (z slabim odtenkom rjave).. trajal je prblizno dva tedna, potem se je stanje umirilo.. sedaj pri zadnji mestruaciji, ki sem jo dobila v petek 5.12 in je trajala nekje do srede 10.12 potem pa sem takoj dobila spet rdeco rjavi izcedek in traja sedaj ze nekje 4,5 dni.. nevem kaj bi bilo narobe. Z fantom imava redne spolne odnose.. lepo bi prosila za Vas odgovor, saj sem glede tega zelo zaskrbljena.. :/