Driska
Moj sin je star 14 mesecev in je pred enim tednom, ko smo bili na morju, dobil drisko. Pediater je vzel vzorec blata in pokazalo se je, da ima bakterijo Campylobactus Jejuni (?). Od takrat ima dieto – brez sladkorja, maščob (čeprav tega že prej ni jedel), niti surovega sadja ali zelenjave. Nima vročine, prva dva dni je bil bolj izčrpan, drugače pa živahen in ima normalen apetit in od včeraj tudi normalno blato.
Zanima me, koliko časa se bakterija izloča iz telesa in kdaj lahko zagotovo trdimo, da je v telesu ni več? Ali lahko pusti kakšne posledice?
Če ima normalno blato, ali lahko je surovo sadje in zelenjavo?
KAKŠNE SO VAŠE IZKUŠNJE?
Hvala za odgovore!
Matjaž
Dragi Matjaz, nas sestletni sin je bil pri petih letih zaradi bolecin v trebuhu napoten na operacijo slepica.Ko so mu slepic izrezali, bi moral po sestih dneh iti iz bolnice, je dobil taksno drisko, da mu je dobesedno teklo iz ritke.Po mojem in mozevem oposredovanju so nama koncno prisluhnili in mu vzeli vzorec blata. Sploh ni slo za vnet slepic, ampak so Izliirali Campilobacter susp.Nihce , vkljucno z zdravniki v bolnici in nasim pediatrom nam ni znal nicesar povedati o tej bakteriji.Vec informcij sem dobila na nasem Zavodu za higieno.Povedali so mi, da to bacterio prenasajo golobi.Tudi cela nasa druzina je morala dati vzorce blata, vendar smo bili vsi negativni.Zato so sli se v vrtec, saj so skontrolirali vzorce vode.Tako je nastal cel hudic, vendar pa je moral sin dati dva zaporedna vzorca blata, ki morata biti oba negativna da ga bodo nehali spremljati.Ker sta oba bila, nas niso vec nikoli klicali.Sina smo tudi homeopatsko zdravili in od takrat nima vec nobenih tezav.Nikoli mi ni bilo jasno, kje bi se lahko okuzil, saj imamo doma vsi navado , da si pred in po jedi operemo roke.
Torej , ena majhna informacija o tej bakteriji.Upam, da ti bo kaj v pomoc
Lp Mojca
Zaskrbljeni očka!
Na omenjeno spletno stran sem prijadrala ravno zaradi iskanja informacij o
Campilobactus bakteriji tipa Jejuni. Namreč imam dva sina Starejši ima 3 leta in pol, mlajši pa je vkorakal v drugo leto. Sprva je starejši imel drisko – ko se je v driski prikazala še kri so naju sprejeli na infekcijsko kliniko v Ljubljani, kjer so ugotovili c.bakterijo. Po vseh anketiranjih na zavodu za zdravstveno varstvo in
oddajah blata, so testirali še mlajšega sina in naju z možem. Z možem sva bila negativna, mlajši sin pa je imel pozitivne izvide – se pravi v blatu izloča omenjeno bakterijo.
Glede na to, da po stanovanju letam s krpo in raznimi razkužili, da bi prekinila to
verigo zoprnih nadlog.(Če mi verjamete sem že čist na tleh, ker se to vleče že več kot 4 tedne), pa sem danes vseeno poklicala na zavod, ker moji otroci niso dobili
nikakršne diete, vse kar so mi svetovali je higiena. Klicala sem pa iz enega samega razloga:
Ali obstaja kakšna vrsta prehrane, ki bi pospešila izločanje omenjene baketrije-
recimo pri virozah se ve, da je uživanje C vitamina zelo koristno. Pa sem spet tam
kot sem bila na začetku:
posebne preharane NI, bakterija se pa izloča poplnoma različno in sicer od
enega meseca do celo enega leta.
Draga starša 14 mesečnega sinčka – s Starejšim sinom sem bila v bolnici 2 dni in
ko se pogovarjaš s starši drugih otrok, vidiš, da je v bistvu poletje raj za omenjeno
bakterijo. In takih primerov je ogromno . Zlasti v poletnem času.
lep pozdrav in hitro okrevanje
Sanda