Driska?
Pozdravljeni
Imamo 3 mesece starega dojencka. Je polno dojen, rojen na rok, porod brez zapletov. Napreduje dobro, porodno tezo je ze podvojil. Nekje od 6. tedna kaka na nekaj dni, zadnje case sem mu vsakih 5 dni dajala glicerinsko svecko, da se je pokakal, ker ga je drugace zelo zvijalo. V posvetovalnici, lekarni in patronazna sestra so rekli, da je to vredu. Zadnjih 5 dni (po zadnji svecki) pa odvaja 2x do 4x na dan, blato je vodeno in zeleno. Bolj ga zvija. Poleg tega sem opazila, da ima zadnje dni po spanju rahlo otecen obraz. Prej tega ni bilo, oteklina pa kmalu po tem, ko ga drzimo bolj pokoncno, izgine.
Omenim naj se, da z nami zivi tudi kuza, pri katerem sem pred kaksnim tednom v blatu opazila gliste (je ze dobil tablete proti crevesnim zajedalcem).
Vem da je za dojencke normalno, da kakajo nekajkrat na dan ali enkrat na nekaj dni, malo me pa skrbi ta hiter preskok. Menite da gre za drisko in bi morala k zdravniku?
Cez 1 teden naj bi bil prvic cepljen. Bi bilo smiselno cepljenje prestaviti?
Po opisu ni videti, da bi bilo kaj resnejšega narobe, vsaj za sedaj. 2-4x dnevno tekoče odvajanje pri dojenem otroku ni zaskrbljujoče.
Blage otekline obraza se po spanju v vodoravnem položaju (brez blazine) pojavijo vedno, saj je več ur (toliko, kot spimo) hidrostatski tlak tekočin v telesu izenačen povsod. Ko smo v pokončnem položaju pa je ta tlak višji v spodnjih delith telesa in otekline zgornjih delov telesa splahnijo. Če pa ima otrok izrazite otekline zgornjih in spodnjih vek, se posvetujte z otrokovim pediatrom.
Ob takih znakih, brez poslabšanja, ni ovir za cepljenje.