Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija driska

driska

Lep pozdrav !

Vem,da lahko moj 18 mes sin je prepečenec,bobipalčke,belo pusto meso,korenček,naribano kabolko+pretlačeno banano,kar pustim stati pol ure,prežganko,riž,pa pije borovničev čaj in dietno mleko,pa seveda linex kapsule.
Zanima me ali mu lahko dam tudi kuhan in malo posolen krompir,oz.mi lahko napiše kaj mu še lahko dam?

Hvala in LP

Draga Petra,
že pred skoraj celim desetletjem je prišlo pri prehrani otrok z drisko do velikih sprememb. Ugotovljeno je namreč, da stroga dieta pri driskah povzroči pravo podhranjenost, če driska traja dlje časa. Ugotovljeno je bilo tudi, da normalna prehrana “podaljša” drisko samo za pol dneva in da je učinek diete pravzapav samo kozmetični: če nič ne ješ pač nič ne kakaš, telo pa ne dobiva potrebnih hranilnih snovi.

Pri driskah velja:
normalno pitje tekočin (nič več suhih borovničk, ruskega čaja s saharinom in podobno), temveč tekočino, ki jo ima rad. Tudi sladkati čaj, npr., vendar ne preveč. Tudi z vodo razredčen sadni sok. Le mleko v prvih dneh povzroči še malo bolj vidno drisko, ker pride do začasne intolerance na mleko. Torej, dojenje čim bolj, pri nedojenih in malo večjih, tekočine po izbiri. Voda, čaj, razredčen sok, juhice.

Glede hrane: zdrava prekuhana mešana hrana, tista, ki jo bo jedel, ki jo ima rad.
Nič več riževe sluzi, postanih jabolk in pretlačenega korenja. Ni potrebna Humana 9 (ki je ogabna) ali HN 25. To je popolnoma odveč.

Potrebno je samo nadomeščanje tekočin, če je precej bruhal ali ima več kot 10 vodenih drisk dnevno pa tudi Nelit 60, ki je mešanica elektrolitov, ki jih otrok tudi izgublja med bruhanjem in drisko. Takoj, ko neha bruhati pa normalna zdrava otroška prehrana.

Natančno tako delajo in svetujejo in po njih so tudi smernice povzete, na Infekcijski kliniki, kjer so pač mojstri za infekcijske driske.

Če pa driska ni infekcijska, temveč je vzrok drugje (npr. celiakija, druge neinfekcijske driske) pa seveda dieta, kot je predpisana tudi sicer.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close